motiváció
#Lélek

Hogyan maradj télen is motivált?

2017.01.02.
2 perces olvasási idő

Rád férne néhány tanács, hogyan motiváld magad télen? A téli hónapokban nehezünkre esik összegyűjteni elegendő energiát, hogy bármit is kezdjünk magunkkal, jobban szeretünk csak otthon lézengeni, miközben minél kevesebb dolgot csinálunk, és várjuk, hogy beköszöntsön a tavasz.

Szóval hogyan kerülhetjük el, hogy a nappalok rövidülésével és az idő hidegebbre fordulásával mormota módjára kezdjünk vegetálni? Próbáld ki az alábbi módszereket, hogy kibírd a téli hónapokat megfelelő motivációval.

1. Állítsd be az ébresztőt!

Az egyik legjobb módja az önmotivációnak, ha korán felkelsz, és kihozod a maximumot a nappali órákból. Ha nem ér minket elegendő természetes fény, nagyon könnyen eltunyulhatunk, úgyhogy fontos, hogy ellenállj a csábításnak, és ne aludj sokáig. Állíts be ébresztőt, és kelj korábban, hogy a hétvégén is a lehető legtöbb napfényhez juthass!

2. Jutalmazd meg magad!

Ajándékozd meg magadat valamiféle finomsággal vagy jutalommal, ha megcsinálsz valami elintéznivalót. Az olyan élvezetek, mint a forró csoki vagy egy finom forró fürdő buzdítani fognak, hogy elvégezz olyan unalmas feladatokat is, mint a mosogatás vagy a takarítás. Vagy csak kedveskedj magadnak azért, mert jól esik: időről időre mindenkinek szüksége van egy kis kényeztetésre, és a tél erre a legalkalmasabb időszak.

3. Maradj aktív!

Télen a testmozgás hiánya lehangolhat minket. Szóval maradj aktív és szabadíts fel jó sok endorfint, és ne engedj a késztetésnek, hogy téli álmot aludj gyakorlatilag az egész évszakban. Ráadásul a testmozgás az úszógumi képződésének is gátat szab, aminek elég nagy a kockázata a nehéz téli ételeknek.

4. Beltéri alternatívák

Nyilván nem annyira motiváló a zord téli időjárás, hogy kimenj futni vagy sétálni. Attól még, hogy túl hideg van a kinti testedzéshez, ne hagyd, hogy megcsússzon a fitness-programod. Keress egy megfelelő beltéri alternatívát! Jelentkezhetsz táncórákra, vagy benézhetsz a helyi edzőterembe is. És ha mégis felpattansz a bringádra, a biciklizéshez kifejtett erőfeszítés hamar fel fog melegíteni.

5. Keresd a tél apró örömeit!

motivált

Télen néha olyan, mintha a nap soha többé nem bújna elő. De ahelyett, hogy motiválatlan lanyhulásba süllyednél, inkább keresd az apró örömöket, amiktől biztosan jobb kedvre derülsz. Élvezz ki egy napsütéses délutánt: öltözz fel jó melegen és menj el sétálni! Etesd meg a madarakat a kertedben, vagy vackold be magad a kanapén egy jó meleg takaróval, és relaxálj! Rengeteg apróság van télen, ami örömet okozhat!

6. Tűzz ki valamiféle célt!

A tél tökéletes alkalom arra, hogy megtervezd a következő évi céljaidat. Mit akarsz csinálni egy év múlva ilyenkor? Mit szeretnél elérni addigra? Tervezz, készíts magadnak cselekvési tervet, hogy hogyan juthatsz el a vágyott célig.

7. Foglald el magad!

Mivel télen hajlamosak vagyunk több időt eltölteni odabent, érdemes lehet az időd nagy részét beltéri tevékenységekre fordítani. Kezdd el például írni azt a blogot, amit már olyan régóta akartál! De akár belevághatsz egy otthoni tanfolyamba is, előszedheted a varrógépedet, vagy dolgozhatsz bármilyen más projekten is, amire korábban nem jutott időd.

Vesd be ezeket a módszereket, hogy kellően motivált legyél télen is. Ezek segítségével könnyen kihúzhatod a tél végéig anélkül, hogy eltunyulnál vagy elkedvtelenednél.

B.Zs.