tulajdonság
#Lélek

Hogyan fogadj el másokat?

2015.02.01.
1 perces olvasási idő

Még a legközelebbi barátainknak is lehetnek olyan tulajdonságai, amelyeket nem szeretünk bennük. Másokban pedig egyetlen jó tulajdonságot sem tudunk felfedezni. Miért van ez? Hogyan fogadhatnánk el őket?

Önismeret

Ahhoz, hogy másokat elfogadjunk és megértsük, először önmagunkkal kell tisztába kerülnünk. Hogyan fogadj el másokat?Sokan furcsának tartják ezt a lépést, hiszen azt gondolják: „Persze, ismerem én magam, tudom, hogy mit miért csinálok.” Ez azonban nem teljesen igaz. Mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei, ha az erősségeit te nem látod, az már inkább rólad szól. Nem akarod észrevenni, mert fájdalmas lenne. Sokkal könnyebb utálni a suli csinos csaját, mint azt kimondani, hogy féltékeny vagyok a ruháira, alakjára… Vagy sokkal könnyebb valakit kiközösíteni az osztályból, mint együtt érezni vele, és felvállalni néhány rosszalló pillantást. A valóságot szeretjük a saját képünkre formálni, és olyannak látni mindenki mást, ahogy nekünk könnyebb.

Általánosítások és skatulyák

Azt, amit nem ismerünk igazán, könnyen bezárhatjuk egy skatulyába. Erre időnként szükségünk van, mert nem ismerhetünk meg mindenkit alaposan, mélyen. Könnyebb az emberekkel bánni, ha kategorizáljuk őket. A probléma akkor van, ha ezeknek az előítéleteknek nem vagyunk a tudatában, és nem vagyunk elég nyitottak megismerni az ellentmondó tényeket.

Fenti példánknál maradva, az iskola legszebb lányát elkönyvelhetjük felszínesnek, mert mindig mindenki csak a külsejével foglalkozik, mindig az aktuális divat szerint öltözködik. Tehát például azt hiheted róla, hogy a napjait magazinok lapozgatásával tölti. Majd kapsz egy hírt, hogy bekerült a legelismertebb egyetem egyik legnehezebb szakára. Mit lépsz?

Két lehetőséged van: az egyik – amit sajnos sokan tesznek –, hogy nem veszed figyelembe az információt „Nem igaz, ez képtelenség, biztos van ott valami turpisság…”. Ismerős? Sokkal könnyebb mellőzni az ellentmondó információt, mint – és ez a második lehetőséged – beépíteni a másik személyről alkotott képbe. Ekkor viszont be kell ismerned mások és legfőképpen önmagad előtt, hogy tévedtél. Ehhez viszont önbizalomra van szükség. Maradj nyitott az új információkra!

Nem kell mindenkit szeretni

Ha tisztában vagy a saját értékrendeddel, és nem értesz egyet másokkal, az egészen más lapra tartozik. Nem kell mindenkit szeretni, vagy elfogadni mindazt, amit tesznek. Egészen más dolog azonban azt kimondani: elfogadom azt, hogy te más vagy. Nem értek egyet azzal, amit képviselsz, de elfogadom azt, hogy te így érzel.

Lehet, hogy te az egyik csapatnak szurkolsz, az ismerősöd pedig az ellenfél csapatnak, vagy te az egyik politikai pártot támogatod, ő pedig a másikat. De ő ettől még lehet egy nagyon értékes ember. Elfogadhatod őt ilyennek, anélkül, hogy meg akarnád őt téríteni, változatni, átállítani. Hiszen csak máshogyan gondolkodik ugyanarról a témáról. Ezekre a különbözőségekre szükségünk van, mert nélküle nagyon unalmas lenne a világ, ez a változás mozgatórugója.

(KamaszPanasz)