túlhajszolt
#Lélek

Lassíts le! Mi is az a Slow Budapest mozgalom?

2012.11.26.
2 perces olvasási idő

„Számomra a gyors egyenlő volt a sikerrel” - ezzel a mondattal kezdte az előadását Krajcsó Nelli az idei TEDxYouth napon, amely budapesti Belvárosi Színházban került megrendezésre november 17-én. A konferencia témája a Mi kell a sikerhez? téma volt és az előadók, szervezők és résztvevők erre keresték a választ a nap folyamán.

Krajcsó Nelli a Slow Budapest mozgalom alapítója, és hiszi és vallja, hogy a sikerhez nem a gyorsaság, önmagunk hajszolása és az állandó pörgés a kulcs. Éppen ellenkezőleg: a lassúság, a megfontoltság, és az „üres percek” is segítenek eljutni ehhez.

A túlhajszoltság veszélyes

Nelli az előadását egy történettel kezdte, amely egy túlhajszolt japán fiúról szólt, aki belehalt a munkába és a rengeteg, őt körülvevő stresszbe.

Lassíts le és relaxálj néhány percet!Az előadó története csak egy kissé tér el a fiúétól. „Nekem nem kellett Japánban születnem ahhoz, hogy ezt a gyors tempót viszonylag hamar felvegyem.” - mondta Nelli. Tizenéves korától kezdve be voltak táblázva a napjai és rengeteg iskola melletti elfoglaltságot űzött. Három nyelven tanult, két diplomát csinált egyszerre, illetve mindemellett két állásban dolgozott, hiszen azt gondolta, hogy ez a felpörgetett, gyors tempó a sikeres életének a kulcsa.

A diploma után teljesedett ki nála a túlpörgetett életmód, amellyel csak azt érte el, hogy 26 éves korára a stressz mind fizikailag, mind lelkileg ledöntötte a lábáról.

Ideje változtatni

„Ilyen voltam: gyors, de sikeresebb, mint mások. Aki sikeresebb, mint mások, az elhessegeti időről időre fellépő hiányérzetét. Nem szereti észrevenni, hogy a szilveszterek és a szülinapok úgy követik egymást, mintha semmi se történne.” - foglalja össze korábbi életmódját Nelli.

Túlhajszolt fiatalként egyszer csak megállt, és úgy gondolta, hogy ideje változtatni. Szerencsére segítségére sietett a Slow mozgalom, ami nem mond mást, mint hogy az életet lassan kell „művelni”. Persze kell a pörgés is, és a tevékenység, a tett, ám fontosak az úgynevezett „üres percek” is, amelyeket magunkra, és a környezetünkben élőkre szánhatunk.

Hogyan kezdjük a lelassulást?

Ez bizony nem egy könnyű folyamat. „Először is lassan” - mondja nevetve Nelli. Kiemeli, hogy a kevesebb néha több, ám neki teljes életmódváltásra volt szüksége. Elkezdett biciklizni, lemondott a gyors kajákról és elkezdte „meglátni a kincseket és felfedezni a történeteket”. Lekapcsolódott az internetről, újra elkezdett olvasni, és egyre több időt szánt a feltöltődésre.

A mozgalom teljesen megváltoztatta az életét, így elhatározta, hogy Szendrey Gabival megalapítják a Slow Budapest mozgalmat, ami mindenkinek nagy segítséget nyújthat. A mai világunk csak azt hirdeti, hogy akkor lehetünk sikeresek, ha mindenkinek megfelelünk és minden feladatunkat kipipáltuk, pedig ez nem igaz.

Mi legyen az első lépés a lelassuláshoz? „Kezdd lassan! Koncentrálj arra, hogy kiegyensúlyozottan sétálj! Először a bal lábadra koncentrálj, majd arra, hogy a jobbat mellérakd.” - tanácsolja Nelli.

Miről szól a siker?

„Számomra a siker az egyensúlyba kerülésről szól, egyensúlyba pedig a mai világban a lelassulás által juthatunk el. A slow filozófiája is ezt hirdeti.” - hangsúlyozza Nelli.

Mint látható, a siker kulcsa nem biztos, hogy a pörgésben és a túlhajszoltságban rejlik. Csak egy életünk van, vigyázzunk rá! Hiszen az elszalasztott pillanatok soha, de soha nem térhetnek vissza. Néha álljunk meg és szemlélődjünk! Egyszer-kétszer a sok iskolai vagy munkahelyi teendő is várhat.

Eleinte nem könnyű átállni, így érdemes kis lépésekkel kezdeni. Mikor beszélgettél utoljára egy jót az anyukáddal? Mikor láttad legutóbb a nagyidat? Rácsodálkoztál már az ősz színeire és szépségére? És minden lehetőséget megragadtál?

Szánj egy kis időt a kikapcsolódásra, és meglátod, hogy a dolgok könnyebben fognak haladni, mint ha túlhajszolnád magad.

(Győrfi Rebeka)