nőnap
#Lélek

Hogyan ünnepelj Nőnapon?

2024.03.08.
3 perces olvasási idő

Március 8-a nemzetközi nőnap, azaz egy olyan nap, melyen minden évben a nők politikai, gazdasági és szociális eredményeit ünneplik világszerte. A nőket, akiknek rengeteg országban harcolniuk kell azért, hogy egyenrangúan kezeljék őket a férfiakkal.

Ez a nap felhívja a figyelmet a nők alulértékelt feladataira, mint a háztartás vezetésére vagy a gyerekek felnevelésére.

A nőknek vezető szerepük van a családok megteremtésében és fenntartásában – a világ minden kaotikus pontján, de különösen Afrika és Ázsia területein. A Nőnap mára egy globálisan elterjedt, nemzeti ünnepnapként számon tartott esemény azon országokban, melyek rájöttek, hogy rengeteg szempontból korunk igazi hősei a nők, az emberiség fele, akik a jövő terheit is vállukon hordják, mégsem kapják meg azt a napi elismerést, ami illetné őket.

Ez a nap egy nagyszerű lehetőség arra, hogy az elmúlt évszázad nők által elért eredményeit is ünnepeljük. Érdemes visszagondolni, hogy az egyenlőségükért, gazdasági, szociális és egyéb tereken is mennyit kellett harcolniuk. És talán ez a nap még inkább fontos azon szempontból, hogy bele kell gondolnunk, ez a „női szabadságharc” még csak most kezdődött.

nőnap

Míg a legtöbb nyugati nő csokoládéval, virágokkal, és egyéb ajándékokkal ünnepel, rengeteg nő a világ más tájain csak azért imádkozik, hogy még egy napot túlélhessen a gyerekeivel. Mit tehetünk mi ezen a napon, hogy valóban azokat és úgy ünnepeljünk, ahogyan és akik megérdemlik?

Hogy legyen értelme is az eddig elérteknek, és hogy megállapítsuk, hogy meddig kell még eljutnunk, itt van pár tipp, amivel segíteni szeretnénk nektek. (Egyes tippek lányoknak, nőknek, mások fiúknak, férfiaknak szólnak, de mindegyiket érdemes megfontolnod, akármelyik nemet is képviseled!)

Tájékozódj a nők eddig elért sikereiről és mai helyzetéről

Keress új információkat, nézd meg, hogy mi mindent értek már el, és hogy milyen tettekre van még szükség, hol van ezekre leginkább szükség. Rengeteg weboldal, cikk szól erről a témáról. Míg rengeteg társadalomban a nők már a férfiakkal egyenjogúan élnek, más országokban, kultúrákban ez egyáltalán nem mondható el. Nem az a feladatot, hogy ezeken a problémákon szomorkodj, de érdemes átgondolnod, hogy mi hozhat változást ott, ahol szükség van rá.

Ünnepelj egész nap

Ünnepelj az iskolában, vagy otthon és gondoljatok azon nőkre, akik bátran és elszántan harcoltak vagy harcolnak a nők egyenjogúságáért. Gondold át, hogyan tudnátok a rászoruló országok nőinek segíteni és reményt adni.

Ismerd fel a nők szerepét az életedben

Gondolkozz el és nézd meg, hogy a nők milyen hatással voltak az életedre. Gondolj bele, hogy mennyi mindenhez járultak hozzá. Ha fájdalmat okoztak, próbáld meg végleg befoltozni és elfelejteni azt a sebet. A felismerések és a tudatalatti felszínre hozása pozitívan hat az életedre, az esetleges sérelmek orvoslására. Gondolj a lánytestvéredre, anyukádra vagy nagymamádra, és hogy ők milyen szerepet töltenek be az életedben. Majd beszélj velük, és tárgyaljátok ki, hogy ők mit gondolnak a kérdésről, és az ő generációjukban milyen szerepe volt a nőknek, kik voltak az „úttörők” egyes harcokban.

Értékeld a nőket az életedben

Az otthonodban, az iskolában, mindenhol nők vesznek körül. Próbálj meg mindenkit értékelni és felköszönteni ezen a napon. Tudasd velük, hogy mennyire fontosak és értékesek számodra. Vigyél MINDANNYIUKNAK csokit, vagy virágot, fizesd be a legfontosabbakat egy masszázsra vagy szépségkúrára, vagy csak tégy feléjük valamilyen olyan gesztust, mellyel kifejezed, hogy mennyire is értékes szerepet töltenek be az életedben. Bármilyen kreatív módon is tedd, a legfontosabb, hogy mindenképpen köszöntsd fel a családod nőtagjait!

Ha a felvonulások és beszélgetések nem neked valóak, olvass egy könyvet vagy nézz meg egy filmet, ami a témába vág. Rengeteg könyv és film szól olyan nőkről, akik bevonultak a történelembe. Legyen egy életrajzi film, vagy csak egy klasszikus, a lényeg, hogy felismerd a nők fontos szerepét. Olvass olyan nőkről, akik nincsenek olyan szerencsés helyzetben, mint te. Nagyon érdemes például elolvasni a Vágy 9 része vagy a Lányom nélkül soha című könyveket. Ne hagyd, hogy egyes részek felzaklassanak. Inkább próbálj meg azon agyalni, hogy mit tehetsz ezekért a nőkért! Ha a mi ük- vagy dédszüleink és hasonló elnyomásban éltek, akkor ezeknek a nőknek is lehet 20-30, vagy akár kevesebb idő alatt is a miénkhez hasonló, egyenjogú életük!

Csak lógj nőkkel, és élvezd a velük töltött időt

A nők rengeteg mindenben különböznek a férfiaktól, de ha velük töltesz egy kis időt és valóban figyelsz rájuk, máris sokkal jobban fogod értékelni őket nap, mint nap. Próbáld meglátni azt is, hogy más tájakon milyen helyzetben élnek a nők, és lásd be, hogy milyen fontos megpróbálni segíteni nekik. Ne csak ülj, próbálj meg tenni valamit! Csatlakozz szervezetekhez, támogasd őket, a lényeg, hogy érezd, tettél valamit egy jobb és egyenlőbb világért.

Akár nő vagy férfi vagy, ez a nap különleges. Mindannyiunk szellemének van egy férfias és nőies vonulata is, és ezek ketten határoznak meg minket, a személyiségünket, a döntéseinket, a viselkedésünket. Minél inkább ismerjük a két „vonulatot”, annál kiegyensúlyozottabb személyiségek leszünk. És minél kisebb a hézag a nők és férfiak látásmódja között, annál jobb és egyenlőbb világ felé fogunk tartani.

És végezetül

A Nőnap a tökéletes idő, hogy átgondoljuk és megünnepeljük, mi mindent értünk el. Ám arra is érdemes szánnunk pár órát, hogy megértsük és reflektáljuk, hogy hogyan húztunk hasznot ezekből a sikerekből. Akár nőként, akár férfiként olvasod ezt a cikket, emberként a te feladatod is, hogy megpróbálj világszerte segíteni az arra rászoruló nőknek. Gondolkodj helyileg, és cselekedj globálisan. Legyenek ezek a jelszavaid, és természetesen jó ünneplést kívánunk!

Ne csak ez a nap szóljon a nőkről. Férfiként ismerd el minden nap azt a láthatatlan munkát, amit anyukád, nagymamád vagy a lánytesód végez, és néha köszönd meg egy-egy aprósággal vagy segíts be te is - nagy sikered lesz.

(KamaszPanasz - Gy. A., howtodothings.com)