internet
#Lélek

Az internetfüggőség tünetei és következményei

2014.07.16.
1 perces olvasási idő

Kínai kutatók 18 internetfüggő tinédzser agyi képét hasonlították össze másik 18, nem-internetfüggő társáéval. Különbséget 20 agyterületen találtak, a fehérállomány sűrűségében. Valamennyi kamasz agyáról felvételt készítettek, ebből ismerték meg a kutatók a fehérállomány sűrűségét és struktúráját.

A Kínai Tudományos Akadémia és más kutatóközpontok tudósai az agyi felvételekkel párhuzamosan olyan magatartás-jegyeket is értékeltek, mint a függés, a szorongás, az érzelmi rendellenesség mértékét, a társas kapcsolatokat, a család funkcionálását és az időbeosztást.

A két csoport eredményeit - az internetfüggőkét és a nem-internetfüggőkét - összevetették egymással.

Az internetfüggők és a magatartás

Az internetfüggők rosszabbul szerepeltek több magatartás-értékelésnél: az addikció mértékében, az érzelmi viselkedésben, a társas kapcsolatokban, a szorongással összefüggő érzelmi problémákban, és a rosszabb pontszámokat összekapcsolták két specifikus agyterület fehérállományának alacsonyabb sűrűségével.internetfüggőség

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy "az internetfüggőket a fehérállomány idegrostjainak rosszabb kapcsolatai jellemzik azokkal az agyi régiókkal, amelyek az érzelmek keletkezésével és feldolgozásával, a végrehajtási figyelemmel, döntéshozással és a kognitív kontrollal függnek össze."

Mivel a kísérletben résztvevők száma alacsony volt, statisztikai szignifikanciáról nem beszélhetünk. Ráadásul az internetfüggés viszonylag új rendellenesség, és a fogalmat a tudomány még nem definiálta világosan, a pszichológiai rendellenességek legfrissebb kiadásában sem szerepel. (Viszont a pszichológus társadalmat már felkavarták az eredmények olyannyira, hogy többen saját maguk is meg akarják ismételni a kísérletet.)

Ebben a kutatásban internetfüggőknek számítottak, akik 'igen'-nel válaszoltak a kérdőív első 5 kérdésére, plusz még egyre a fennmaradó 3-ból.

A kérdőív kérdései:

  • 1. Úgy érzed, nagyon elfoglal az internet (most is előző online aktivitására gondolsz. vagy a következő online elfoglaltságodra)?
  • 2. Szükségét érzed, hogy egyre több időt tölts az interneten, mert ez elégedetté tesz?
  • 3. Megpróbáltad már - sikertelenül - korlátozni, csökkenteni az internethasználatod?
  • 4. Nyugtalan, lehangolt, depressziós vagy ingerlékeny vagy, ha csökkenteni vagy abbahagyni próbálod az internethasználatot?
  • 5. Hosszabb ideig maradsz az interneten, mint ahogy szándékoztál?
  • 6. Kockáztatod fontos társas kapcsolataid, munkád, tanulmányaid vagy karriered az internet miatt?
  • 7. Hazudtál már családtagjaidnak, a pszichológusnak vagy másoknak, hogy eltitkold internettel való elfoglaltságod mértékét?
  • 8. Használod az internetet arra, hogy elmenekülj a problémák elől, vagy rossz hangulatod javítására (például tehetetlenség, bűntudat, szorongás, depresszió oldására)?

(DRportal.hu)