#Lélek

Költs kevesebbet karácsonykor!

2011.12.11.
1 perces olvasási idő

Az ünnepek előtt igencsak megszaladhat az ember keze a zsebpénzét illetően, főleg ha nincs egy minimális ütemterve sem a zsebében.

Tudtad? - Az emberek nagy része a fizetése felénél jóval nagyobb összeget költ el karácsonykor. Sőt, van olyan is, aki az év végi prémiumát teljes egészében ajándékokra költi.

De vajon szükség van-e erre? Hiszen ugyanúgy, ahogy az év bármely részében, az ünnepek alatt is érhetnek váratlan kiadások. Épp ezért jó, ha nem adod át magad teljesen a végtelen költekezésnek. A karácsony mindössze egy szép ünnep, nem pedig egy eszeveszett verseny, ahol meg kell mutatnod hogy a Te pénztárcád a legtömöttebb.

I. ötlet - Listázás és szelektálás

Célszerű listát írnod azokról a személyekről, akiket megajándékozol. Érhető okokból a szeretteidre, a barátodra nagyobb összeget szánsz majd, mint egy kedves ismerősödre. A listázás alkalmával ezt a fő szempontot vedd elsőként figyelembe.

Ne feledd: nem kell mindenkinek ajándékot venned. Te is beláthatod, hogy ez végtelen mennyiségű pénzt, illetve energiát emészthet fel a téli hónapokban. Épp ezért csakis a legfontosabb személyekre költs!

karácsonyi költekezés

Egy csoporttársadra, akivel csak párszor beszéltél, de a benyomás pozitív volt róla, teljesen felesleges pénzt költened. Ha mindenképpen szeretnéd meglepni valamivel, akkor vedd elő a kreativitásodat, és készíts valamilyen apróságot neki. Így elkerülheted, hogy a későbbiekre alig maradjon pénzed.

Tudtad? - Egyes szakemberek azt mondják, hogy érdemes a karácsonyi költekezés előre megtervezett összegéből 15-20%-ot lecsippenteni a végleges számolás során. Így akkor is elkerülhető, hogy a tervezettnél sokkal többet költsünk, ha valami probléma merül fel a vásárlás során.

II. ötlet - Kézzel készített meglepetések

Egyre inkább kezdenek divatba jönni a szép, saját kézzel elkészített ajándékok. Miért ne vetnéd be ezt a módszert pár ismerősnél? Egy nagyobb adag sütemény elkészítése után becsomagolhatod a művedet egy egyedi dobozba, vagy egy saját díszítésű üvegbe, és máris tökéletes meglepetéssel rukkoltál elő.

Bármilyen ötlet is motoszkál a fejedben, az anyagiak szempontjából mindenesetre biztos, hogy ha egyszerre többet készítesz az adott meglepetésből, akkor személyenként olcsóbban megúszhatod az ajándékozást. És természetesen rengeteg időt is spórolhatsz.

Persze a sütemény- és az italkészítés csak a legegyszerűbb házi ötletek közé tartoznak, ha ügyes vagy, egész nyugodtan próbálkozhatsz bonyolultabb technikákkal, és természetesen barkácsolással is.

A cikk a csakmiketten.hu-n folytatódik.