barátság
#Lélek

Ha a legjobb barátod féltékeny rád

2017.04.21.
1 perces olvasási idő

Majdnem minden tini életében eljön az a pillanat, amikor rájön, hogy a barátja féltékeny rá. Mindegy, hogy arra féltékeny, hogy ki vagy, hogy mit tettél, vagy hogy mid van. Ez az érzés tönkreteheti a barátságotokat.

Beszéljétek meg!

Néha nehéz megkérdezni, hogy mi is a baja veled, de ha meg akarod menteni a barátságotokat, akkor pontosan ezt kell tenned. Legyél vele gyakran, és add a tudtára, hogy úgy érzed, valami közétek áll. Ha visszautasítóan reagál, akkor egy kedvező alkalommal magyarázd el neki, hogy ez mennyire rosszul esik neked.féltékeny

Eszelj ki egy megoldást!

Ha rájössz, hogy mi bosszantja a barátod, kérdezd meg, hogy mit gondol, hogyan tudnátok a helyzeten javítani. Ha például azt mondja, hogy nem tud veled elég időt tölteni az új barátaid miatt, akkor talán jelölj ki a hétből egy napot, csak kettőtök számára. Emlékezz arra, hogy bárhogy is fogtok dönteni, kialakul köztetek egyfajta kompromisszum! De ne feledd, ne korlátozd a saját életedet csak azért, mert ő boldogtalan. Próbáld bevonni a dolgaidba, figyeld, hogy ez hogy működik!

Fejleszd a türelmed!

Mindenképpen legyél türelmes a barátoddal, amíg az érzéseit feldolgozza! Nem győzheted le a barátod helyett a saját érzelmeit, ez a feladat rá vár. Talán lesznek kátyúk a visszavezető úton, és néha bizony beszélnetek kell róluk. Amikor ez történik, maradj nyugodt és kérdezd meg tőle, hogy mi a baj. Ha megint ugyanazok a problémák merülnének fel, mondd meg a barátodnak, hogy úgy érzed, hogy te tartottad magad a megállapodáshoz. Lehet, hogy ő ezt képtelen lesz belátni, vagy teljesen vissza akar téged kapni. Ha ez a helyzet, akkor nem tudsz sok mindent csinálni, legfeljebb hajtogathatod azt, hogy a megállapodás szerint fele-fele arányban találkoztok.

Még a legjobb barátságot is elronthatja a féltékenykedés. Ez a fajta érzés a legjobb barátokat a legrosszabb ellenségekké teheti. Mielőtt drasztikus lépéseket tennél, gondolkozz el azon, hogy nem alakíthatnátok-e ki valami olyan rendszert, amelyben mindketten elégedettek lehettek, így a barátságotok sem kerül krízishelyzetbe. Ha nem látsz semmilyen lehetőséget, gondold végig, hogy milyen messze mennél el azért, hogy megtartsd a barátságotokat.

(Gy. Z.)