szakítás
#Lélek

Barátság az exeddel?

2013.09.22.
2 perces olvasási idő

Na, ez az a téma, amiről mindenkinek más a véleménye. Az idő megold mindent? Adunk néhány tanácsot, hogy eldöntsd, barátok legyetek-e később, és ha igen, akkor hogyan.

A szakítások az érzelmekkel teli nagyon dramatikusok elválásoktól, a barátságos megegyezésekig változnak. Bár, mindegy is, hogyan történik a szakítás, nagy változást okoz abban, ahogy egymáshoz kötődtetek eddig. Amikor az emberek szakítanak, gyakran barátok akarnak maradni, talán, mert úgy gondolják, hogy ez enyhíti a fájdalmat, vagy lehet, hogy azért, mert még mindig szeretnek együtt lenni, de nem könnyű megtenni a váltást párból baráttá.

Hagyj egy kis időt!

Működtetni egy barátságot egy szakítás után nagyon nehéz dolog. Ha jobban meggondolod, a barátság olyan, mintha egy lépéssel távolabb mennétek attól a közelségtől, ami köztetek volt, mikor még egy párt alkotva. Mindkettőtöknek időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjatok a váltáshoz és külön-külön is továbblépjetek a saját életetekkel.

Jó, ha egy kis időt távol töltesz az exedtől. Hat hónap vagy egy év után, amikor a rossz érzések már elmúltak, tiszta sor lesz, ha újra együtt akartok lógni barátokként.

barátság

Gondold meg!

Hogyan érezted magad a kapcsolatotok alatt? Ha jól érezted magad, de a dolgok nem működtek, akkor egy idő után a barátság talán működhet.

A barátaid vagy a családod jó ötletnek tartják, hogy barátok legyetek az exeddel? Ha nem, hallgasd meg őket, mit mondanak.

Az emberek általában okkal szakítanak, gyakran azok miatt, ami még a barátságuk útjában is áll. Ha az exed nem bánt jól veled, a barátság valószínűleg nagyrészt ugyanaz lesz.

Hogyan érzel, amikor meglátod?

A szakítás egy csomó erős érzelmet okoz, harag, féltékenység, elutasítás, hamarabb vagy később, de valószínűleg egyikőtök megtapasztalja ezen dolgok egyikét, netán mindegyikét. Barátokként képesnek kellene lenetek arra, hogy ezt megosszátok egymással, de a valóságban az exed az oka annak, hogy ezeket a dolgokat érzed, úgyhogy ő az utolsó ember, aki támogathat ebben. (Vagy te őt).

Nem tudjátok megtenni ezt akkor, ha folyton újrakezditek.

  • Úgy tűnik, mintha azt akarná, hogy újra együtt legyetek?
  • Haragszol rá, féltékeny vagy, bűntudatod van, netán szomorú vagy?
  • Még mindig szerelmes vagy belé?
  • Úgy érzed, igazán szüksége van rád? Vagy nem tud senki máshoz fordulni?

Ezen erős érzések bármelyike világos jele annak, hogy még nem vagy kész egy barátságra az exeddel. Próbálj meg a többi barátodra koncentrálni, vagy ismerkedj másokkal!

Ha megosztod valakivel, akiben bízol, hogyan érzel (nem azzal, aki összetörte a szívedet) az segíteni fog neked abban, hogy jobban érezd magad és közelebb kerülj azokhoz az emberekhez, akiknek fontos vagy.

Megváltozott?

Még ha az exed másnak is tűnik, vagy úgy látod, megváltozott, a rossz hír az, hogy a legtöbb esetben mégsem. (Bocs.)

Az emberek megváltozhatnak, de ahhoz nagyon sok munka és természetesen idő is kell. A változás nem egyik napról a másikra történik.

„Hónapokkal később felhívott és azt mondta, annyira szeret, hogy nem tud nélkülem élni. Úgyhogy beadtam a derekam megint, és férjhez menten elég fiatalon. Azt gondoltam megváltozhat, ha eléggé szeretem. De miután összeházasodtunk, újra elkezdett velem veszekedni.” (Edina)

Barátság később

Hat hónap, vagy egy év után, lehet, hogy meg szeretnétek próbálni barátok lenni. Az teljesen normális, hogyha a dolgok eleinte furcsának tűnnek. Íme, néhány tipp, hogy könnyebb legyen:

  • Döntsétek el, hogy bizonyos dolgokról nem beszéltek, például arról, ami miatt régen veszekedtetek.
  • Ne lógjatok olyan helyeken, mint hálószoba, vagy ahol régen közel kerültetek egymáshoz.
  • Beszélj az újdonsült barátoddal/barátnőddel és hallgasd meg a történetét, hogy jár-e most valakivel.
  • Ha megint féltékenynek, sértettnek vagy dühösnek érzed magad, akkor töltsetek még egy kevés időt távol.
  • Ha túlságosan is látni akar, kiakad, vagy megharagszik rád, vagy bűntudatot kelt benned, akkor ne legyél vele! Akkor még manipulatív és nem készült fel egy barátságra.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)