rendőr
#Lélek

Hívjam a rendőrséget?

2011.08.02.
3 perces olvasási idő

„Gondolkodtam, hogy hívjam-e a rendőrséget, de félek megtenni. Mit fognak tenni? Ha felhívom őket, azzal csak rontok a dolgokon?” A legtöbb ember ideges lesz attól, ha a rendőrséget kell hívnia. De ha veszélyben vagy, akkor ők meg tudnak védeni!

A rendőrség azért is van, hogy megbirkózzon a kapcsolaton és családon belül erőszakkal.

Ha azonnali segítségre van szükséged, akkor hívd a 112-t, ami az általános segélyhívó, vagy a 107-et, ami pedig a rendőrségé. Vagy elmehetsz közvetlenül a rendőrségre is, hogy bejelentsd az erőszakot.

A rendőrség és a randierőszak

Mindenféle családi erőszakot szigorúan büntet a törvény, és ebbe beletartozik a partnered zaklatása is. Az első, és legfontosabb, hogy mindenki biztonságban legyen. Szintén van néhány dolog, amit megtehetnek, hogy megpróbálják megakadályozni azt, hogy a barátod/barátnőd ismét bántson.

Ha egy rendőr kimegy hozzátokHívjam a rendőrséget?

Amikor a rendőr megérkezik (általában kopognak, de erőszakkal is behatolhatnak a házba, szükség esetén) akkor meg kell tudnia, hogy mi történt, megteremti, a biztonságod és, megállapítja, hogy történt-e bármilyen bűncselekmény.

Van néhány dolog, amivel nem árt, ha tisztában vagy:

  • Ahol lehetőség van rá, ott külön fognak kihallgatni téged és a partneredet vagy más szemtanúkat.
  • Megkérdezik majd tőle, hogy mi történt, hogy a partnered erőszakoskodott-e korábban is, hogy van-e fegyvere, és, hogy tartasz-e attól, hogy ismét bántalmaz.
  • Ha te vagy bárki más megsérült, akkor hívni fogja a mentőket.
  • Jegyzőkönyvet kis készítenek arról, hogy mi történt, valamint összegyűjtik a bűncselekmény bizonyítékait.
  • A partneredet eltávolíthatják a helyszínről, vagy, ha szükséges, akkor segíthetnek találni egy biztonságos helyet.

Ha aggódsz, hogy a partnered megbüntet azért, mert segítséget hívtál, ezt is elmondhatod a rendőrségnek.

A rendőrök intézkedhetnek, hogy segítsenek megállítani a partneredet, attól, hogy újra bántalmazzon. Akármilyen lépést is tesznek a rendőrök, beszélniük kell veled is róla, és elmagyarázniuk, hogy mi zajlik.

Mi történik később?

Az azonnali védelmed érdekében

Ha a rendőrök úgy gondolják, hogy azonnali veszélynek vagy kitéve, akkor biztosan beavatkoznak, és akár távolságtartási végzést is kaphatsz vele szemben. Ez maximum harminc napig érvényes, és a veled nem egy háztartásban élő rokonra, barátra, partnerre vonatkozik..

Ha a veled együtt nem élő zavaró magatartása súlyos, akkor akár zaklatásért is feljelentheted a rendőrségen.

Távolságtartási végzéssel a védelmed érdekében

Ha a rendőrség úgy gondolja, hogy fennáll a kockázata annak, hogy újra bántalmazhatnak, akkor eltávolíthatják a nem kívánt személyt, vagy távolságtartási végzést is szerezhetsz ellene.

Ez egy bírósági rendelet, aminek kitételei vannak, például, hogy a partnered nem bántalmazhat megint, vagy nem jöhet a közeledbe, nem kontaktálhat veled. A partnerednek engedelmeskednie kell a végzés kritériumainak, mert ha nem, akkor pénzbírsággal sújthatják.

A bíró dönti el, hogy kaphatsz-e távolságtartási végzést. Lehet, hogy a bíróságra kell benned, és el kell mondanod, hogy mi történt, és miért van szükséged rá. Te magad is igényelhetsz távolságtartási végzést a bíróságon.

Fegyverek

Ha a partnerednek bármilyen lőfegyvere van, azt is elveheti tőle a rendőrség.

Letartóztatás és pénzbírságok

Ha van elég bizonyíték arra, hogy a bűncselekmény történt, a rendőrség letartóztathatja és megbírságolhatja a partneredet. Ha ez történik, akkor előzetesben vagy vizsgálati fogságban tarthatják, egy időre, vagy pénzbírságot szabhatnak ki rá, azért, hogy ne lépjen kapcsolatba veled, vagy ne jöjjön a közeledbe.

Összegyűjtenek bármilyen bizonyítékot, ami arra utal, hogy a bűncselekményt elkövették, lehet, hogy fényképeket készítenek a sérülésekről, vagy az értéktárgyakon lévő sérülésekről, vagy másolatot készítenek bármilyen dokumentumról vagy telefonüzenetről, ami megmaradt.

Meg fognak kérdezni, és ha van, akkor a szemtanúkat is, hogy mondd el mi történt, és amit utána jegyzőkönyvben rögzítenek. Ha a partneredet megbírságolják, lehet, hogy el kell menned a bíróságra, és be kell számolnod róla, hogy mi történt.

Hívd a rendőrséget, a családon belüli erőszak bejelentésére

Ha lehetőséged van rá, akkor hívd a rendőrséget, és érdeklődj afelől, miben tudnak a segítségedre lenni.

„A szüleim eldöntötték, hogy felhívják a rendőrséget, még akkor is, ha én nem akartam. A barátom lelépett, amikor meglátta a rendőrséget az utcában, úgyhogy a rendőrök nem találkoztak vele. A rendőrnő végülis kedves volt, és azt mondta, hogy kaphatunk egy távolságtartási végzést, hogy megállítsuk őt attól, hogy a házunk környékére, vagy a közelembe jöjjön. Azt mondták, hogy el kell mennem a bíróságra, hogy elmondjam, mi történt, és, hogy miért féltem tőle …”

(Sz. D. L., lovegoodbadugly.com)