80-as évek
#Lélek

A 80-as évek trendje

2011.04.12.
2 perces olvasási idő

Mint minden trend, úgy a 80-as évek sminkje is normálisnak tűnt a maga idejében. De ha visszatekintünk 30 évvel ezelőttre, akkor már láthatjuk a különbséget az akkori és a mostani átlagos megjelenés között.

A munkahelyi környezet és az olcsó neonlámpák fényének együttese ördögien játszott a női a sminkekkel azáltal, hogy az alapozó és a szemhéjfesték színét (jellemzően kék) elég furcsa mód színezte át. A smink különben igen nagy fontosságú volt, ha egy nő azt akarta, hogy komolyan vegyék. Megszokott volt, hogy egy nő felkente magára a teljes sminkfelszerelését – alapozó, púder, rúzs, ajakceruza, szempillaspirál, szemceruza és szemhéjfesték – mielőtt munkába indult. Mint a legtöbb smink, úgy a 80-as éveké is jól festett, manapság viszont ha egy nő erősen kisminkeli magát, akkor úgy tűnhet, hogy valamit nagyon szeretne elrejteni magán környezete elől.

A tökéletes 80-as évekbeli megjelenés titka

Ha egy retro buliba szándékozol menni, akkor könnyedén varázsolhatsz magadnak 80-as évekbeli megjelenést. Nem túl bonyolult a dolog: kezdésnek kell egy lehetőleg világos színű ruha, vagy kitömött vállpárnájú kosztüm. Hajad nézzen úgy ki, mint egy madárfészek, legyen nagy és rendezetten bolyhos. Ne feledd, a 80-as évek megjelenése a hibák minimalizásáról és az erőteljesség maximalizásáról szólt. Ez volt az az évtized, amikor előtérbe került a női kosztüm, az élénkpiros rúzs és a különféle virágillatú parfümök használata. Ha egy példára van szükséged a 80-as évek haj- és megjelenési formáihoz, akkor vethetsz egy pillantást a Designing Women szereplőire.

Csillám smink a 1980-as kinézetért

A tiszta ásványi sminkek megjelenése előtt csillámot használtak szemhéjfestékként. A csillámkő egy igen tükröződő ásványi anyag, mely erős színezést és tartós megjelenést garantál. Varázslatos csillogást biztosít a szemcsésség érzése nélkül, mivel a csillám annyira apró szemű, hogy még csak azt se érzed, hogy a bőrödön van. Egzotikus, romantikus és buja.

Hacsak nem akarod az egész tested befedni csillámporral, akkor egyszerűbb, ha nedvesen viszed fel egy szivacs segítségével. Bevált módszer, hogy a csillámport belekevered hidratálóba vagy ajakbalzsamba, vagy még jobb, körömlakkba. A csillám semleges, tehát nem okoz problémát, ha a szádba kerül, viszont szemeidet még így is fogja zavarni, mint minden por, tehát óvatosan, amikor a szem körüli területekre viszed fel. Mivel rendkívül finom szemcséjű, ezért könnyen száll mindenfele, viszont egy élmény vele kísérletezgetni.

Vigyél egy kis ragyogást a kinézetedbe

Ha több ragyogásra vágysz, akkor Madonna a te példaképed. Nem a mai Madonnára kell gondolni, hanem a fiatal énjére, aki sikeresen kombinálta az esküvői ruhát a katonabakanccsal. Minden nőnek, aki a 80-as években élte kamaszéveit van egy kép Madonnáról a lelki szemei előtt, ami az átalagos ruházatot és sminket egy másik századból valónak tűnteti fel. Madonna is viselt sminket, ez igaz, viszont nem félt felvinni egy jó adag fehér alapozót erőteljes fekete szemkontúrral. A 80-as évek divatja az extrémitásról szólt: Az, hogy a nők válltöméseket és nagy rézgombos ruhákat viseltek csak azért, hogy követeljék a helyüket az üvegmennyezetű irodákban, nevetséges volt. Érdekes dolog volt az 1980-as években, hogy míg egyes nők próbáltak felfelé haladni a szervezeti ranglétrán, addig mások próbáltak előnyt kovácsolni a nemükből fakadó szexualitásból. A kettő kombinációja érdekes végeredményt szolgáltatott: a ruhák vonalvezetése elég kemény és férfias volt, de az arcot smink fedte. Olyan, mintha a nők felvértezték volna magukat a munkahelyi harcok ellen.

80-as évek haj és smink stílusa

A ragyogás együtt járt az 1980-as évekkel, a kozmetika és a ruházati stílusok egyfajta keverékei voltak a Star Trek-nek és egy illinoisi humán erősforrások konvenciónak. A glam smink valójában megelőzte viselőjét, amikor belépett egy helyiségbe: beszélünk itt a füstös szemekről és a nagy, párnaszerű, szexi ajkakról, melyek azt mondogatják: „Csókolj meg és beperellek szexuális zaklatásért”. Egy átlagos nő rengeteg sminket rakott fel magára, hajsütőzte és festette a haját és eljött az ideje a szemöldökszedésnek is.

Egyéb 80-as évekbeli stílusok és öltözékek

Volt egy másik stílus is, mely magába foglalta az edzőruhák viselést. Ez azért volt, mert az aerobic a 80-as években élte fénykorát. Jane Fonda edzésvideói muszájkellékké változtatták a lábmelegítőket és divatossá vált vékonynak és sportosnak lenni. Láttuk a rengeteg női, levendulaszínű szabadidőruhát, lépcsőzőgépek millióit és értelmetlen nyitott tetejű simléderes sapkákat.

(MMI)