befolyásolás
#Lélek

Befolyásolják egymást a tinik?

2011.04.04.
3 perces olvasási idő

Amikor tizenéves az ember, előfordul, hogy a társai nyomást gyakorolnak rá és így veszik rá, hogy például megtegyen valamit. Ezen szinte mindenki átesik. De jobban megéri másokra hallgatni, mint saját magadra?

Előfordulhat az, hogy meghívnak egy házibuliba, ahol alkoholt és drogot kínálnak neked. Vagy egy haverod lóg az óráról és arra kér, hogy tarts vele. Valaki cigarettát akar adni. Hogyan reagálsz? Kísértésbe esel és követed a példáikat vagy ellenállsz a csábításnak és visszautasítod őket?

Csoportba tartozás

Egy bizonyos ponton, mindenkiben megvan a vágy, hogy valamilyen csoporthoz tartozzon. Ha érdekel a sport, együtt lógsz a sporttársaiddal. Ha érdekel a zene, olyan fiatalokkal vagy együtt, akik a zenét szeretik. Egy csoportba tartozás biztonsági érzést nyújt, illetve azonosít téged, hogy ki vagy és mit szeretsz csinálni. De mi van akkor, ha a „te csoportodban” az emberek olyasmit csinálnak, ami rossz, sértő, sőt illegális. Ez sok esetben komoly kockázattal járhatnak.

Ez az, amit társak általi nyomásnak hívunk. Ilyenkor meg akarsz felelni viselkedésed, hozzáállásod és személyes szokásod tekintetében „a csapat” elvárásainak.

Nézzünk néhány példát:

1. „A barátaim azt mondták nekem erről a partiról, hogy egy elhagyatott raktárépületben lesz péntek este. Tudom, hogy alkohol is lesz ott, meg valaki állítólag hozni fog néhány marihuánát. Én nem iszok és nem is drogozok. De azt se akarom, hogy azt gondolják rólam, hogy vesztes vagyok, mert nem csinálom azt a partin, amit ők."

2. „Egy idősebb srác, akit a templomból ismerek, dohányzik. Folyton kínál vele engem és a barátaimat. Mi mindig visszautasítottuk, de észrevettem a múlt héten, hogy a legjobb barátom végül elfogadta tőle a cigarettát."

3. „A barátnőm azt mondja nekem, hogy a mai világban már mindenki szexel. Csináljam én is. De én szeretném megőrizni a szüzességemet a házasságig. Tényleg szeretem a barátnőmet, de azt se akarom, hogy prűdnek nézzen."

A döntés és a következmények

Ezekben az esetekben, a döntésed és a következmények attól függnek, hogy hogyan kezeled a rád gyakorolt nyomást:

1. Mi van akkor, ha a partin a rendőrség felbukkan és letartóztat? Hogyan reagálnak arra a szüleid, ha az éjszaka kelős közepén felhívja őket a rendőrség? Illetve a letartoztatásod hogyan befolyásolja a hírnevedet és a továbbtanulási esélyeidet? Ha nem szeretnéd mindezt átélni, ne is menj el arra a partira. Vagy, ha elmész, ne engedj a csábításnak, így biztosan nem keveredsz bele semmibe.

2. Ami a cigarettát illeti. A dohányzás rettentően káros az egészségre. Tüdő-, és szívbetegséget, illetve rákot is okozhat. Nem beszélve a rossz leheletről, a sárga fogakról. Nagyon könnyen függőséget okozhat a cigarettában lévő nikotin, ezért ne is próbáld ki, ha nem akarsz mindezen kockázatoknak esélyt adni.

3. A barátnődnek mond el a szex hosszú távú következményeit. Akár az első szexuális együttlét következtében, nem kívánt terhesség is előfordulhat. Ami örökre megváltoztatja a te életedet és az apáét is. De ott van még a nemi úton terjedő betegségek lehetősége is. Mihez kezdesz, ha kiderül, hogy HIV-fertőzött lettél? Mindezeket mérlegeld, illetve világosítsd fel a barátnődet is!

A társas nyomás kockázatának felmérése

Mint látod, a társaid nyomásának súlyos következményei lehetnek. Sajnos a legtöbb tizenéves nem gondolja át a dolgokat logikusan. Mindenki azt hiszi magáról, hogy amit a híradóban lát vagy hall, az nem történhet meg vele. Pedig ez nem így van. Mielőtt cselekszel és engedsz a barátaid nyomásának, gondold át jó előre a tetteid lehetséges következményeit a következő kérdések segítségével! :

- Fizikailag tehet ez kárt bennem?
- Tehet ez kárt másokban?
- Törvényes ez?
- Börtönbe kerülhetek- e, ha megteszem?
- Lehet- e hosszú távon hatással a tettem az egészségemre, a tanulmányaimra és a családtagokkal való kapcsolatomra?

Pozitív baráti nyomás

A másik véglet az, hogy a társaid által gyakorolt nyomás a te javadat is szolgálhatja. Fogd fel ezt úgy, mint a versenyzést.
Például, ha sportolsz, a csapattársaid, akik jobbak nálad, nyomást gyakorolnak rád, hogy magadból is a maximumot hozd ki. Ha futsz, igyekszel utolérni a leggyorsabban futót. Egy tanulmányi versenyen le szeretnéd győzni a társaidat ezért, mivel tudod, hogy ők is jók, sokat tanulsz, mert te akarsz lenni a legjobb. Ha zenélsz, a zenetársak nyomására te is próbálsz még jobban zenélni.

A döntés a te kezedben van

Egy bizonyos pont után kötelességed önállóan dönteni, még akkor is, ha megkísértenek a barátok vagy társak. Tudod, mi a helyes. Tudod, mi a rossz. És csak te vagy képes eldönteni, hogy melyik utat válaszd. Azok a barátok, melyek olyasmire akarnak rávenni, ami nem is jó, azok nem is igazán a barátaid. Hagyd őket. Keres egy olyan társaságot, akikkel egy az érdeklődési körötök és nem a rosszon jár az eszük.

Ha néhány felnőttet megkérdezel a környezetedben, hogy engedtek- e tini korukban a társaik nyomásának, akkor a legtöbb válasz erre az, hogy igen. Sajnos most már bánják és kénytelenek együtt élni az akkori cselekedetük következményeivel. És sokak szerint ez egyszerűen nem érte meg. Te ne ess ugyan ebbe a hibába Most van itt az idő, hogy higgy magadban és légy önálló, ha kell. Ha szembesülsz a „csapat” elvárásaival és mérlegeled ennek kockázatait, légy erős! Merd azt mondani, hogy „nem”, ha valóban helytelen dologról van szó.

Tanulj meg kiállni önmagadért és a hitedért, lásd jó előre tetteid lehetséges következményeit, így válhat belőled felelősségteljes felnőtt!

(M. T.)