együttjárás
#Lélek

Rendben van az, hogy a tinik huszonévesekkel járnak?

2011.02.05.
3 perces olvasási idő

Egyszer volt egy barátom – őt Annának hívták –, aki találkozott egy nála 10 évvel idősebb sráccal. A kapcsolatuk elmélyült, mert mindketten szerették az Amerikai pite című filmet és a heavy metált...

Rendben van az, hogy a tinik huszonéves fiúkkal és lányokkal járnak? Nem


És mindezek felett hasonló volt a humorérzékük is. Először hezitáltam az új kapcsolata miatt, de amíg jól bánt vele és boldog volt, addig kényelmesen tudtam élni ezzel a tudattal.

A kapcsolatuk néhány hónappal ezelőtt megszakadt, mert Anna azt mondta, hogy teljesen más dolgokat szeretnének. Amíg Anna élete csak most kezdődött egy kollégiumban, addig a barátja már kezdett megállapodni. Anna még csak most kezdi felfedezni magát, míg a fiúja már házasodni akar. Mindketten más-más életciklusban vannak. A nagy korkülönbség azon egyik tényező, ami nagyon nehézzé teszi a kapcsolatukat.

A törvényt be kell tartani

A törvényes felnőtt kor 18 év. Ha kiskorú tinédzserek (14 év alattiak) szexuális kapcsolatot létesítenek 18 év feletti férfival vagy nővel, az büntetendő. Még akkor is, ha az aktus beleegyezésen alapul. Ezen törvények létezésének oka van. Ezzel próbálják védeni a fiatalabb tiniket. Ha fiatalként egy olyan kapcsolatban vagy, ahol nagy a korkülönbség, több mint valószínű, ha a felnőtt, ha azt mondja, hogy csinálj meg valamit, te habozás nélkül megcsinálod, még ha nem akarod, akkor is.

Mindig meg van az esély, hogy a kapcsolatban előnyre tehetsz szert, de a kockázatokat csak tovább növeled, ha olyan emberrel jársz, aki sokkal érettebb és tapasztaltabb, mint te. Ezért kell lenni kiskorúakat védő törvényeknek, amelyek kiterjednek azokra a kapcsolatokra is, ahol nagy a korkülönbség.

Még ha tiniként úgy gondoljuk is, hogy elég öregek vagyunk meghozni mindenről a saját döntésünket, és hogy tudjuk, hogy mi a legjobb számukra, akkor sem biztos, hogy jól döntünk.

Az erős kapcsolathoz a legjobb alap, ha jól megértitek egymást. Ki értheti meg a legjobban azokat a dolgokat, amin keresztülmész, mint valaki, aki majdnem egykorú veled és pontosan ugyanazokon a dolgokon mehet keresztül? Képzeld el, milyen vacsora beszélgetésed lenne olyan valakivel, aki sokkal idősebb, mint te? Nem érezné gyerekesnek a beszámolódat a napodról, míg őt a munkája körüli gondolatok kötik le?

Légy őszinte!

Hisz a kapcsolatok csak akkor működnek tovább, ha hasonlóan oszlik meg az ízlésetek könyvek, filmek és egyéb dolgok tekintetében. A valódi hasonlóság a személyiségből fakad, ami könnyebbé teszi a kapcsolatotokat egymással. Vannak barátaim, akik nem mennek szórakozni fiatalabbakkal, mint ők, mert kellemetlennek tartják. Lehet, hogy nem látszik, de az érettségi szint sokkal másabb azoknál, akik épp a kamaszkorba lépnek át, mint azoknál, akik a húszas éveikben vannak. Minden bizonnyal nem rossz találkozni valakivel, aki sokkal öregebb, ha már mi is öregebbek vagyunk, gondolok itt a húszas éveinkre. De a tini évek alatt az a természetes, ha olyan valakivel találkozgatsz, akinek hasonló tapasztalatai vannak, mint neked. Kényelmesebb, ha olyan valakivel vagyunk együtt, aki korban is illik hozzánk.

Rendben van az, hogy a tinik huszonéves fiúkkal és lányokkal járnak? Igen

A legtöbbször rendben van az, hogy a 16 éves, vagy annál idősebb tinik huszonévesekkel járnak. Feltételezzük azt, hogy 17 éves vagy és kapcsolatban vagy egy csinos 21 éves lánnyal. Ő gyönyörű, bájos, érzékeli a szükségleteidet és nagyon szeret téged. Alapvetően ti ketten vagytok a tökéletes kapcsolat mintapéldája. Aztán egyszer csak Ő tovább lépne, mert ő már 21 éves te meg "csak" 17. Ez igazságtalan csapásként érhet téged, de megteheti.

A nemi erőszakhoz kapcsolódó törvényekkel hozzá kell szoktatni a védekezéshez a 14 éves és ennél fiatalabb fiúkat, lányokat. Tudom, sokan már korábban is élnek nemi életet, de nem hiszem, hogy van jobb megoldás, ami megvédené a fiatalabb tiniket, akik kellemetlen szituációkba kerülhetnek felnőttekkel. Mondhatnánk, hogy a „szülők döntése, hogy a gyerekeik járhatnak-e vagy sem idősebbekkel”, de tudom, hogy milyen leleményességre képesek a tinik, amikor előjönnek a szülői szabályok. Habár megjegyezném, hogy a leleményesség nem szükségszerű, ami azt jelenti, hogy megbízunk egymásban.

Sok fiatal tini még nem elég felelősségteljes a védekezésben és a fogamzásgátlásban, vagy érzelmileg még nem elég érett ahhoz, hogy egy felnőttel való kapcsolatot kezeljen. És be kell, hogy ismerd, hogy az idősebb emberek, akiket a nagyon fiatal tinik érdekelnek, nem kapcsolatot keresnek.Legtöbbször azt akarják, hogy valakit tudjanak kényszeríteni, fenyegetni, nyomás alatt tartani, trükközni velük, az erejüket fitogtatni és fenyegetőzni azzal. Mindezeket csak felsoroltam, mint rossz dolgokat, amelyeknek nincs helye egy kapcsolatban.

Az érettség hozzájárul a stabil kapcsolatok sokaságához. Ha érettebb vagy, sokkal valószínűbb, hogy nyugodt, megfontolt, észszerű és megbízható vagy abban, hogyan védd meg magadat a szexuális úton terjedő betegségektől. Persze lehet, hogy vannak olyanok, akik már fiatalon is sokkal érettebbek a korosztályuknál, de sajnos nem ez a jellemző. Ha az idősebb tinik azt csinálják, amit a szüleik mondanak nekik - felelősen -, akkor nincs aggodalomra ok, ami miatt ne lehetne kapcsolatot kialakítani valakivel, aki a húszas éveiben jár.

(M.M. - forrás: sexetc)