elpirulás
#Lélek

Zavarban vagyok, ha órán felszólítanak

2010.12.02.
1 perces olvasási idő

Mi a teendő, ha elpirulsz, amikor felszólítanak a suliban? Hogyan lehet ezt a helyzetet megúszni? A szakértő válaszol.

Zavarban vagyok

Mostanában egyre többször vagyok zavarban apró dolgok miatt is. Például ha órán felszólítanak, akkor is, pedig tudom a választ, jó is, és nem is szól a tanár egy rossz szót sem. Akkor is, mikor felelnem kell, pedig tudom az anyagot, mert tanultam. Nemrég történt egy eset, hogy a barátnőim megkérdezték, hogy vagyok az egyik fiúval akivel mostanában "nagyon ismerkedünk", és mondtam nekik, hogy különösebben semmi csak ismerkedünk, és ők is észrevették, hogy elpirultam de rendesen. Nekem ez már nagyon ciki, kérem adjon valami jó tanácsot, ami hamar beválik, hogy ne jöjjek mindig minden miatt zavarba.

Kedves Levélíró!

Először is kezdd el megfigyelni, hogy milyen gondolatok futnak át a fejeden ilyen helyzetekben! Az elpirulást sokszor a nem is tudatos, automatikus gondolataink váltják ki. Kezdd el megfigyelni, mik a te automatikus gondolataid a pirulós helyzetekben, és írd is le őket. Ahogy elkezdesz rájuk figyelni, néhány automatikus gondolatodról egyből kiderülhet, hogy talán nem is igaz, vagy talán egy kicsit túlzás. Végül is nem történik katasztrófa akkor sem, ha nem tudod mondjuk a választ, amikor felszólít a tanár. Kezdd el ezeket az automatikus gondolataidat vizsgálni. A másik, ezzel ellentétes irány, ha elkezdesz valami olyan dologra figyelni, ami önmagadon kívül van.

A pirulás ugyanis abban a pillanatban indul meg, ahogy érezzük mások tekintetét, és ilyenkor a mi figyelmünk is saját magunkra összpontosul. Ez csak erősíti a pirulást. Ne engedd, hogy a figyelmed önmagadra fókuszáljon. Amikor a barátnőd egy számodra talán kínos témáról kérdez, figyeld a barátnőd haját, a ruháját, kérdezz vissza gyorsan, vagy kezdj el beszélni egy oda kapcsolódó, de kicsit más dologról. Tartsd az agyadat aktívan, és ha a pirulás el is indul, de „visszafejlődik”, ahogy nem figyelsz rá! Hisz tudod, ahogyan elkezdesz rá figyelni, csak még inkább elpirulunk;) És végeredményben pedig próbáld meg elfogadni, hogy néha elpirulsz, mert ilyen típusú a bőröd, és semmi gáz nincs abban, ha néha elpirulunk, sok fiú egyenesen aranyosnak tartja! Hajrá!

(Ujpál Zsófia, pszichológus)