pénz
#Lélek

Gyakori költekezési hibák: hogyan kerüld el őket?

2023.12.01.
2 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy hasznosan költsd el a pénzedet, meg kell ismerned azokat a gyakori buktatókat, amikbe az emberek (leginkább a fiatalok) beleesnek, így megtanulhatod, hogyan legyél sokkal költségtudatosabb. Összefoglalónkban felsoroljuk a leggyakoribb hibákat és természetesen megoldásukat is.

Alulértékeled az árucikk valódi költségét

Például, ha autóra gyűjtesz, és pár százezer forintból használt autót szeretnél vásárolni. Sokan elfelejtik, hogy azon a pár százezren kívül a kocsinak számos járulékos költsége van, amit folyamatosan fizetni kell. (mint a biztosítás, szerviz és az adók).

Készíts írott tervet, ha nagyobb kiadásra készülsz

Ez segíteni fog abban, hogy a termék valós értéke legyen a cél, amit meg szeretnél vásárolni. Gyakran esnek abba a hibába az emberek, hogy elköltik azt, ami a zsebükben van, azt gondolva, hogy majd úgyis lassanként visszapótolják.

Azonban lehet, hogy a közeli jövőben szükséged lesz arra a pénzre, és ha tervet készítesz és végiggondolod, hogy mennyit dolgoztál érte, az már nagy segítség lehet a helyes döntés meghozatalában.

Túl sok készpénz van nálad

Ha úgy indulsz el szórakozni, hogy egy húszezres lapul a zsebedben, akkor jó eséllyel el fogod költeni a teljes összeget. Nem igazán létezik olyan szituáció (buli, kirándulás, vásárlás), amikor nem lehet előre kikalkulálni, hogy megközelítőleg mennyi pénzre lesz szükséged. Okos megoldás, ha ilyen esetekben inkább veszed a fáradságot, és kiszámolod, hogy mi az a reális pénzösszeg, amit rá lehet szánni az adott eseményre, és csak annyit viszel magaddal.

Az impulzív vásárlás veszélye

Észrevetted már, hogy ha vásárolni mész, akkor hajlamos vagy megvenni olyan dolgokat, amire nincsen szükséged? Ez leginkább akkor igaz, amikor társasággal indulsz shoppingolni. Nézegeted a kirakatokat, bemész az üzletbe bámészkodni, és egyszerűen magával ragad, amit látsz. Mintha pont neked tették volna ki azt a menő csukát a kirakatba.

Fontos, hogy ne dőlj be a látványnak! Emlékeztesd magad, hogy mire is spórolsz éppen, hogy miért nem veszed meg a barátaid mellett hirtelen kívánatosnak tűnő terméket. Ha mégis elfog a vágy, hogy megvegyél valamit, próbáld ki ezt az apró trükköt: várj egy napot. Ha másnap is úgy érzed, hogy meg kell venned azt a felsőt, táskát vagy napszemüveget - és valóban szükséged van rá, nemcsak egy újabb kihasználatlan darab lesz a polcod mélyén -, akkor térj vissza érte a boltba. A legtöbb esetben azonban egy nap elteltével rájössz, hogy mégsem annyira fontos, hogy megvedd, ami tegnap még annyira tetszett, az impulzus másnapra eltűnik, és még a pénzed is megmarad. Azzal, hogy megfontolod a kiadásaidat, és nem engedsz az impulzusaidnak egyből, megtanulhatod, hogyan kell helyesen bánni a pénzzel.

Kölcsön a haveroknak

Ez egy biztos veszélyforrása annak, hogy elveszíts egy barátságot, vagy bajba kerülj egy olyan tini miatt, aki soha nem szándékozik visszafizetni, amit kölcsönadtál neki. Gondold végig ezt kétszer, esetleg beszéld meg valakivel, mielőtt kölcsönadnál egy barátnak.

(KamaszPanasz - Sz.L.)