szerelem
#Lélek

Lehet valakihez csak testileg vonzódni?

2012.11.17.
1 perces olvasási idő

Lassan 2 éve járok a barátommal, de úgy érzem, hogy valami elmúlt; hogy nem hiányzik, amikor nincs ott, nem gondolok rá túl sokszor. Viszont amint kettesben vagyunk, szinte egyből rámászok és kívánom. Szakítsak-e vagy sem? Lehet-e valakit testtel szeretni és lélekkel nem? A szakértő válaszol.

Kedves Levélíró!

Érthető, amit leírtál, és nem ritka jelenség. Van, amikor azt érezzük, hogy nagyon szeretünk valakit, de testileg már nem akarunk tőle semmit, de vonzódhatunk valakihez testileg, még akkor is, ha a szerelem már elmúlt. A kérdés csak az, hogy másokhoz is vonzódsz/vonzódtál ilyen mértékben, vagy csak a barátod az, akivel ezt érzed.

Ha már valóban nem szereted a barátod, és már csak a fizikai együttlét tart össze Titeket, emellett esetleg más férfival is át tudod élni ezeket a testi örömöket, akkor talán érdemes volna olyan kapcsolatot keresned, ahol mind a lelki, mind a fizikai szükségleteidet kielégítettnek érzed. Gondold át, mi mindent jelent ez a fiú, és a kapcsolat Neked, és mit jelentenek az együtt töltött percek, mi az, amiért szükséged van ezekre még mindig.

Az intim együttlétek a tiszta fizikai örömön túl adhatnak biztonságot, nyújthatják a gondoskodás, az elfogadás, a szeretet érzését, azt, hogy tartozom valahova, szeretve/akarva vagyok. Ha a testi élvezeten túl más dolgok is vannak, amelyek összekötnek vele, akkor pedig azt lenne érdemes megvizsgálni, hogy tudtok-e, akartok-e tenni valamit a kapcsolat megmentése érdekében.

(Ujpál Zsófia, pszichológus)