jó hangulat
#Lélek

Hogyan dobjuk fel a hangulatunkat?

2019.12.28.
2 perces olvasási idő

Íme, egy kis lista arról, miként szerezz magadnak pár örömteli percet, ha rossz kedved van. Hat tevékenységet mutatunk, ami garantáltan jobb kedvre fog deríteni, még ha először kételkedsz is. Lássuk!

A kutatások szerint a boldogság számtalan tényezőtől függ. Például az életkörülményeink a boldogságunk 10 %-át befolyásolják. A boldogságunk további 50%-át a fizikai egészségünk határozza meg, többek közt az, hogy mennyire vagyunk megelégedve a saját testünkkel. A maradék 40%-át az befolyásolja, hogy mi magunk mit teszünk a boldogságunkért. Ezért, ha bármikor is rossz kedved volna, szánj egy percet az alább olvasható tippekre, és hidd el, garantáltan jobb kedved lesz!

Nézegesd a régi fényképeket

Biztosan boldogabbnak fogod érezni magad, ha eszel egy kis édességet? Egy angliai egyetemen megvizsgálták, hogy az édességevés, az alkoholivás, a tévénézés, a zenehallgatás és a fotóalbum lapozgatása mennyire hozza meg az emberek jó kedvét.

A zene és a csoki nem hozott változást az emberek hangulatában, az alkohol és a tévé 1%-os javulást eredményeztek - azonban ez is kellőképpen csekély eredény ahhoz, hogy rendszeresítsd a borús napokon. A nyertes a fotóalbum lapozgatás volt, ami 11%-kal megnövelte az emberek jó hangulatát. Ezért ha rossz kedved van, ne habozz! Kapd elő a fotóalbumot és lapozgasd át a nyaralásról vagy a kiskorodról készült képeidet! A hatás garantált!

Omega-3

Egyél sok omega-3 zsírsavban gazdag ételt! Ilyen étel például a dió vagy a lazac, de mostanában már rengeteg készítményhez adják hozzá mesterségesen is ezt az összetevőt. Az omega-3 által az emberek kevésbé lesznek hajlamosak a depresszióra. Egy kutatás során kiderítették, hogy azok az emberek, akiknek a vére sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, kevésbé szenvednek depressziótól.

Szagolj finom illatokat

Egy ausztráliai kutatás során azt vizsgálták, hogy egy csoportos rendezvényen az illatok miként hatnak a résztvevőkre. A rendezvényen a két csoportra két kölönböző illatot permeteztek, az egyikre narancs illatot, a másikra leandert. A két csapaton látszott, hogy sokkal nyugodtabb, kevésbé stresszes, mint a többiek.

Manapság már számos illatosítót be lehet szerezni, mindenki megtalálhatja a számára kedves illatot. Ha rossz kedved van, akár egy szippantás is jó kedvet tud varázsolni.

Űzd el az árnyakat

Szintén kutatások bizonyították azt, hogy azok az emberek, akiket több fény ér napközben, jobb hangulatuk és jobban alszanak, mint azok, akik kevés napfényt kapnak. A leghatásosabb a reggeli napfény, ezért ha lehetőséged van rá, amint felkelsz, húzd fel a sötétítőt vagy a redőnyt, és reggelizz a napfényben! Így garantáltan jól indul a napod.

Sétálj

Ha van egy kis időd, a mozgás nagyon jó stresszoldó! Sokan nem mozognak eleget, pedig a mozgás nagyon fontos a mentális egészségünk szempontjából. A friss levegő és egy kis mozgás biztosan meghozza a jó kedved, ráadásul a mozgás során le tudod vezetni a benned felgyülemlett feszültséget is!

Ha dühös vagy, választhatod a kickboxot, de olyan játékokat is, amelyek figyelmet igényelnek, és élvezetesek. Labdázz, vagy próbáld ki az aerobicot! A mozgás felszabadítja az elmédet, és megszabadít attól, ami zavar téged!

Kerüld a felfordulást

Sok embert a rendetlenség arra emlékezteti, hogy feladata van, amit el kell végeznie, vagyis rendet kell raknia. Ha felfordulás van körülötted, valószínűleg rosszul fogod érezni magad, ezért azon a helyen, ahol éppen vagy, kerüld ezt el! A rendrakás is egy nagyon jó stresszoldó, ráadásul nem fogod kényelmetlenül érezni magadat utána. A rendrakásra nem kell sok időt szánni, elég, ha az azonos típusú dolgokat egy helyre rakod, megteremtve a rend illúzióját!

(KamaszPanasz - G.V.)