férfigyűlölő
#Lélek

Férfigyűlölet - egy létező betegség

2010.01.30.
2 perces olvasási idő

Ez nem csak egy szakításra adott reakció, hanem komoly lelki betegség is lehet. A neve androfóbia, magyarul pedig hogy irtózás a férfiaktól.

Az amazonokról köztudott, hogy mélységesen megvetették a férfiakat, és bebizonyították, hogy remekül meg tudnak lenni nélkülük is. Egyetlen szépséghibája történetnek az, hogy nem igaz. Ez csak mitológia.

Híres férfigyűlölők

Azonban a történelemkönyvekben több olyan csoportról is írnak, akik írtóztak a férfiakról. Plutharkosz is ír a fiatal milétoszi lányokról, akik titkos ligát alakítottak, amelyben szentül megesküdtek, hogy sohasem mennek férjhez, és esküdtek, hogy inkább a halál, semhogy a férfi!

A csehországi Vlaszta a férjükkel elégedetlen asszonyokat gyűjtött egybe hadseregébe. A női finomkodást teljességgel mellőző portyák azon férfiak ellen irányultak, akiket meg akartak leckéztetni. A magyar tiszazugi asszonyok is férjölésben kamatoztatták furfangos női észjárásukat.

A művészetek is szolgálnak mintákkal. Aki olvasta Német László Iszonyát, az egy egész regényen keresztül kísérhette végig egy olyan lánynak az életét, aki irtózott a férjétől. Tömzsi ujjai, szőrös kézfeje, éjszakai szuszogása épp olyan ellenállást váltott ki Nelliből, mint nyájaskodása vagy bizalmaskodó közeledései. Csak egyetlen megoldás létezett számára: ha magát a férjét pusztítja el.

Még címében is hasonló az a Polanski film, (Iszonyat), ami szintén férfi-gyűlölőt mutat be. A gyönyörű manikűrös lány irtózik a testiség minden formájától. Disszonanciája horrorisztikus méreteket ölt, de horrorisztikus a megoldás is. Sorra gyilkolja azokat, akik szemet vetettek rá.

Mint ahogy Turandot, az operairodalom legendás női alakja. Arról, akinek kapubejáróját szerencsétlen kérők levágott fejei „díszítik”, joggal feltételezhetjük, hogy nem volt oda a férfi nemért. Persze ezek szélsőséges esetek, a valóságban nem lesznek az androfób emberek egyben gyilkosok is.

A betegség tünetei

Nem a gyilkolás uralja érzésvilágukat, hanem az irtózás. Az ilyen nőt félelemmel tölti el már maga a tudat, hogy kapcsolatba léphet egy férfival. Úgy gondol erre a lehetőségre, mint más a cunamira, vagy légi katasztrófára. Képtelen elviselni, hogy hozzáérjenek, hogy a másik test súrolja a sajátját. Undorral tölti el a másik, idegen test látványa, gusztustalannak tartja a testiség legszelídebb formáit is.

A szorongásos neurózis egy sajátos formája ez. Képes eluralkodni a tudaton, befolyásolni és irányítani az egész életvitelt. Az az ember, aki ebben szenved, sok mindenre hajlandó azért, hogy elkerülje a nem várt találkozást utálata tárgyával. Többnyire logikátlan lépéseket tesz ennek érdekében, sokszor akár veszélybe is sodorva önmagát vagy áldozatát.

Az orvosi irodalom több száz fóbiát tart számon. Ezek után nem csoda, ha minden tizedik-huszadik ember szenved valamelyikben. A rossz hírben némi vigasz, hogy az androfóbia nem tartozik a leggyakoribbak közé.

(fokuszbanano)