dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Paan és gutkha: Mit kell tudnod?

2024.06.24.
1 perces olvasási idő

Nem csak a cigaretták, a szivarok és a vízipipák is tartalmaznak dohányt. Mi a paan és a gutkha? És miért érdemes elkerülnöd?

A dohányzás egyre inkább érinti a kamaszokat. De már nem kell egyből a klasszikus cigarettára gondolni. Rengeteg hevítéses technológiájú termék jelent meg az utóbbi időben, amelyre a fiatalok is könnyen rászokhatnak. De nem csak ez az egyetlen veszély van, ha dohányzásról beszélünk.

Vannak, akik olyan dohányt fogyasztanak, amelyet nem szívnak, hanem rágnak. Népszerűek olyan helyeken, mint India, Pakisztán, Nepál, Banglades és Srí Lanka, de az Egyesült Királyságban is használják, ráadásul hazánkban is kezd elterjedni. Ezek a termékek különböző formákban kaphatók, köztük betel quid, paan, gutkha, zarda és khaini.

Mi van bennük?

Általában szeletelt areca diót, oltott meszet, különféle gyógynövényeket és fűszereket tartalmaznak, valamint dohányt. Ezt levélbe csomagolják, majd a szájba veszik és rágják.

Veszélyesek?

A legtöbb rágódohány körülbelül 28 különböző vegyi anyagot tartalmaz, amelyek rákot okozhatnak. Attól, hogy a dohányt nem szívod, még nem biztonságos. Növelheti számos betegség, köztük a szívbetegség és a szájrák kockázatát.

Ha a keverék dohányt tartalmaz, a nikotin függőséget okozhat. Még ha a termék nem is tartalmaz dohányt, nagyon nehezen lehet róla leszokni.

A bétel (areca) dió maga is szájrákot okozhat, még akkor is, ha nem adnak hozzá dohányt. Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha messziről elkerülöd és ki sem próbálod.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)