leszokás
#Drog, cigi, alkohol

Ne félj leszokni a dohányzásról! - 2. rész

2018.11.04.
2 perces olvasási idő

Tudod, hogy le kell szoknod a dohányzásról az egészséged érdekében. Akkor meg mi tart vissza? Elképzelhető, hogy félsz a hízástól, attól, hogy elrontja a hangulatod, vagy hogy nem fog sikerülni. De mi van, ha nem kell feltétlenül így történnie?

Félelem: Krónikus rosszkedvem lesz

A nikotin egy nagyon erős drog, ami bejut az agyba és hatására gyorsan dopamin szabadul fel. Magyarul a dohányzástól nyugodt és elégedett leszel, ha egyszer rászoktál. Az egyik ismert elvonási tünet a nyomott hangulat. Ez a fizikai reakció arra, hogy kiüríted a dohányfüstöt és a nikotint a szervezetedből és az agyadból.

Azok számára, akiket depresszió gyötör a leszokás miatt, jó hír, hogy a nikotinhelyettesítő terápiával kezelhetőek az elvonási tünetek és javítható a hangulat.

Mivel a rossz hangulat egy elvonási tünet, fontos, hogy mindenki találjon valamilyen kezelési módot, legyen az a háziorvos, egy dohányzásleszoktató program vagy egy leszokást segítő segélyvonal. Így, hogyha tényleg depressziós lennél a leszokás miatt, meg tudod beszélni egy szakértővel.

6-8 hét dohánymentesen, és a legtöbb fiziológiai tünet, mint a depressziós hangulat már a múlté lesznek.

Félelem: A kár már bekövetkezett

Sosem túl késő leszokni a dohányzásról. Az előnyök már az utolsó cigaretta utáni pár órában elkezdődnek, és még éveken át folytatódni fognak.

Például ha ma leszoksz, már holnap csökkeni fog a szívroham esélye – és az első év után már csak feleakkora lesz. Rossz kifogás azt mondani, hogy „már túl régóta dohányzom, a kár már bekövetkezett”, vagy hogy „valamitől úgy is meg kell halnom”. Szintén felelőtlenség annyival letudni a dolgot, hogy „még fiatal vagyok, úgy sem lesz tőle bajom”.

Ha tovább dohányzol, annak a veszélye, hogy tüdőrákban halsz meg 17%. Ha valaki 50 éves korában szokik le, és előtte 30-35 évet dohányzott, az 5 %-ra csökkenti annak az esélyét, hogy tüdőrákban hal meg. Ha hamarabb szoksz le, akkor akár annyira csökkentheted ennek a kockázatát, mintha sose dohányoztál volna. Az eredmények számos más betegségnél is hasonlóak.

Az igazság az, hogy azoknak, akik leszoknak a dohányzásról, kevesebb komplikációjuk adódik az egészségügyi problémáikból, kevesebb további egészségügyi problémákat szereznek, és javul a reakciójuk az egészségügyi problémáikra nyújtott kezelésekre. Minél hamarabb leszoksz, annál jobb Neked.

Félelem: Nem fog sikerülni

Senki sem szeret elbukni. Leszokni a dohányzásról az egyik legnehezebb dolog, amit valaki tehet. Sokan vannak, akik már sikeresen leküzdötték a heroin-, a kokain- és az alkoholfüggőséget, de úgy gondolják, sohasem tudnának leszokni a cigarettáról. Ennek az az oka, hogy a nikotin addiktívabb drog mind közül.

Ha a múltban már többször is megpróbáltál leszokni a dohányzásról, keress egy másik módszert! Például, ha legutóbb megpróbáltál rögtön teljesen leállni, nem fokozatosan csökkenteni az adagot, most próbáld ki a nikotinhelyettesítő terápiát. Ha ezelőtt egymagadban próbálkoztál, ezúttal csatlakozz egy csoporthoz, vagy hívj fel egy segélyvonalat! Azok, akik egyedül próbálnak meg leszokni, csupán 5%-ban sikeresek. Viszont azok, akik minden elérhető forrást felhasználnak és segítségül hívnak, gyakran elsőre sikerrel járnak.

Nem létezik egy mágikus szám, hogy kétszer, négyszer, hatszor el kell buknod, mielőtt sikerülne leszokni. Két dolog biztosíthat egy sikeres leszokási kísérletet. Az első: az akarat, hogy önmagadért szokj le – nem a szüleid, a párod vagy akárki más kedvéért. A második: a magabiztosság, hogy hiszel benne, hogy képes vagy rá. Ha ezt a kettőt kombinálod, jelentősen megnöveled a sikered esélyét.

A felmérések szerint a dohányzók 70%-a szeretne leszokni és kívánja, bár soha ne szokott volna rá. Hogyha készen állsz, és megvan hozzá az akaratod és a magabiztosságod, akkor elindulhatsz a sikerhez vezető úton!

(KamaszPanasz - B.Zs.)