vizipipa
#Drog, cigi, alkohol

Vízipipa: ebbe is belefulladhatsz

2015.09.18.
1 perces olvasási idő

A tévhitekkel ellentétben a vízipipadohány szívásával is nikotin és szén-monoxid jut a szervezetbe. A 20-tól 80 percig tartó vízipipázás során, annyi füst jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával.

A Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés magyar adatai alapján, százból 17 fiatal szívott vízipipát 2013-ban.

Téves az az állítás, hogy a víz megköti a vízipipa füstjében található káros anyagokat és a nikotint. Egy teljes vízipipa használattal - 20-tól 80 percig tartó pipázás, 50-től 200 pöfékeléssel - annyi füst és szén-monoxid jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával!

A vízipipa egészségkárosító hatásaira az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2005-ben felhívta a figyelmet. A vízipipa füstje olyan vegyületeket (poliaromás szénhidrogén, PAH) tartalmaz, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Több kutatás is talált összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rendszeres vízipipa használat között. Továbbá bizonyított, hogy a vízipipa füstje káros hatással van a tüdőkapacitásra, csökkenti a légúti funkciót és bizonyos fertőző betegségek terjedéséhez vezethet.

Az elmúlt évek felmérései azt mutatják, hogy akárcsak Európában, itthon is sajnos egyre többen használják a vízipipát. Az OEFI Dohányzás Fókuszpont 2012-es felmérése szerint a fiatalok 19 százaléka vízipipázott, 2013-ban ez az arány némileg csökkent, de még így is százból 17 fiatal szívott vízipipát. Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék. A felnőttek körében is kimutatható mértékű a használata.

(ÁNTSZ)