vízipipa
#Drog, cigi, alkohol

Hallottál már a vizipipáról?

2014.06.11.
1 perces olvasási idő

A vízipipa egy olyan díszes, pipaszerű szerkezet, amit az asztal közepére tesznek - főként keleti országokban. A vízipipában dohány és víz található, és hosszú csövének végén szipka található, amelyet szívni kell.

A szótár szerint a vízipipa két csőből áll, az egyiken keresztül a dohányból a füstöt szívod, a másik pedig elmerül a vízben (így lehűti a füstöt, mielőtt belélegeznéd). A dohánykeverék a dohány és gyümölcsízesítés keveréke (mint a vanília, alma, vagy cseresznye), így jobb íze van, mint önmagában a dohánynak.

Magyarországon leginkább teaházakban lehet találkozni vizipipával. Afrikából származik, régebben kókuszdióból készítették, a szerkezetet állítólag a pigmeusoknak köszönhetjük. Európában még nem igazán elterjedt, keleten sokkal nagyobb kultusza van. Habár sokan állítják, hogy kevésbé káros, mint a cigi, a törvények szerint 18 éven aluliak nem használhatják, mivel dohányárunak minősül.vizipipa

Afrika és a keleti kultúrák ajándéka...

A keleties hangulatú teaházaknak, ahol ezeket a szerkezeteket meg is lehet venni, vagy legalábbis ki lehet próbálni, nagyon különleges hangulata van.

Különbözik a cigitől?

Károsanyag-tartalma egyelőre egyértelműen nem bizonyított, megosztja a tudósok véleményét. Vannak, akik szerint a víznek köszönhetően kevesebb károsanyag jut a szervezetünkbe. Az viszont bizonyos, hogy a vízipipa is nikotint juttat a szervezetbe. Tény, hogy a dohány az csak dohány, bármilyen formában is szívod, az nem tesz jót a szervezetednek.

(Sz.L.)