szintetikus marihuána
#Drog, cigi, alkohol

A szintetikus marihuána veszélyesebb

2014.01.03.
1 perces olvasási idő

A szintetikus marihuánának semmi köze az igazihoz. Ráadásul viszonylag könnyen hozzáférhető, ami nagy veszélyt jelent a fiatalok egészségére, míg a sima marihuánát több száz évig rekreációs és gyógyítási célokból használták, és jóval kevésbé veszélyes, mint a szintetikus társa.

Fontos tudni, hogy a szintetikus marihuána - népszerű nevén K2, vagy Spice - sokkal veszélyesebb sima társánál! A szintetikus marihuána kémiailag hasonló a cannabishoz, és olyasmi hatással is bír, mint az eredeti marihuána. Több példa is volt már rá azonban, hogy miután a drogos elfogyasztotta a kábítószert, rohamai lettek, a szíve gyorsabban vert, izzadt, és magas láza lett. A kiszáradás és a pszichotikus rohamok sem ritkák a drog használatát követően.

Sokkal veszélyesebb változata a marihuánának

fű2004 óta a K2-t potpourriként csomagolják, azzal az álcával, mintha csupán gyógynövényekkel lenne megtöltve a vászonzacskó, amelyben eladják. Ezt a szert hasonló áron értékesítik, mint a marihuánát. Igazából több száz kémiai verziója ismert az anyagnak, és a tapasztaltabbak könnyen elő tudják állítani.

Mivel az említett drog használata kétségbeejtő mértékben terjed, a döntéshpzók számos lépést tettek annak érdekében, hogy betiltsák a K2-ben leggyakrabban előforduló 5 vegyi anyagot. Ennek ellenére ezek száma megsokszorozódott, akárcsak a felhasználók száma. Egy felmérés szerint 2011-ben a gimnazisták 11%-a számolt be K2-használatról, a drogambulanciákon pedig a szerrel való visszaélések száma közel duplája volt a korábbiaknak.

Ez a drog veszélyesebben hat az agyra, mint a természetes marihuána, növeli a paranoia, a pánikrohamok, a hang hallucinációk, a zavart viselkedés kockázatát, emellett még azoknál is fokozott a pszichózis veszélye a szer használata hatására, akiknél korábban nem tapasztaltak pszichiátriai rendellenességeket. A pszichotikus tünetek egyéntől függően pár naptól akár pár hónapon át is tarthatnak – figyelmeztet a Bostoni Egyetem pszichiátere.

Nem emberi felhasználásra szánták

A K2-t európai készítményként ismerik, de valójában egy dél-karolinai kémikus, John W. Huffman hozta létre ezt a szert. Először, a kezdetekben orvosi kezelésekre használták, de lassacskán rájöttek, hogy ez a szer úgy hat, mint a marihuána aktív hatóanyaga, a tetrahidrocannabinol, azaz THC.

A THC az a marihuánában is fellelhető anyag, amelytől jól érzi magát a fogyasztó. Ez a drog nem emberi használatra lett kifejlesztve, hanem laboratóriumi szernek szánták. Emellett sosem tudhatod, hogy a zacskóban milyen vegyi anyagokat kapsz, és hogy hogyan fogja azt kezelni majd a szervezeted. Ez pedig sokkal nagyobb veszélyt rejt, mint a tiszta marihuána.

(Gy. P. F. - myhealthnewsdaily)