rágódohány
#Drog, cigi, alkohol

Mi az a rágódohány?

2015.05.22.
2 perces olvasási idő

A rágódohány egyike a füstmentes dohányfajtáknak. A füstmentes dohányokat vagy a különböző dohánykeverékeket általában orron keresztül szívják fel vagy ínybe dörzsölik, nem pedig elfüstölik.

Sokan füstmentes dohányok garmadát használják, csak azért mert szeretik. De vannak, akik azért használják ezt a fajta dohányt, mert úgy gondolják, hogy ez egészségesebb, mint például a cigaretta. De fogalmazhatjuk akárhogy, sajnos a lényeg ugyanaz marad. Ha füstmentes dohányt használsz, igen is komoly veszélybe helyezed az egészséged!

Szóval, mi is az a rágódohány?

A rágódohány tulajdonképpen nem más, mint édesített dohány egy zárt csomagban. A dohányt ilyenkor az íny alá rakják és gyakran órákon keresztül ott is tartják. Általában a nyállal keveredett dohánylevet használóik kiköpik, ám vannak olyan függők, akik ezt is lenyelik. Amerikában körülbelül 10 millió ember használ füstmentes dohányt. A szomorú ebben azonban az, hogy ebből 3 millió 21 év alatti.

Hogyan hat az egészségünkre?

Tény és való, hogy a rágódohányok nem olyan halálosak, mint füstölgő barátaik, de ettől még nem szabad, hogy azt higgyük, hogy semmilyen mellékhatással nem rendelkeznek. A rágódohány 28 fajta rákkeltő anyagot tartalmaz, így hosszú távú használata során komoly egészségügyi problémák léphetnek fel. Természetesen nikotint is tartalmaz, így a függőség is kialakulhat csakúgy, mint a cigarettánál. Most pedig nézzük azokat a szomorú mellékhatásokat, amellyel egy rágódohányt használó embernek szembe kell néznie.rágódohány

Függőség: Sajnos, mivel dohányról van szó, így nikotint is tartalmaz, amely pedig ugyanúgy kialakíthat függőséget. Attól függően pedig, hogy hogyan használod a dohányt, akár több nikotint is juttathatsz a szervezetedbe, mint mondjuk egy szál cigarettával. Szóval, mit jelent függőnek lenni?

- Használóinál kialakul egy bizonyos vágy a nikotin után. Egyre többet és többet akarnak, csak azért, hogy elnyomják ezt az érzetet. Ez nagyon veszélyes dolgokhoz vezethet. Például több nikotint tartalmazó dohányt vesznek, lenyelik a dohánylevet, vagy akár egész éjszakára a szájukba hagyják a dohányt.

- Jelentkezhetnek komoly elvonási tünetek is. Így például egyre erősebb vágy, hangulatingadozás, megnövekedett étvágy, ingerlékenység és akár depresszió is megjelenhet.

Rák: legyen szó bármilyen dohányról, használatukkal növekszik az esély a rák kialakulására.

Előfordulhat:

- nyelőcsőrák,
- különféle szájrákok, ínyrák, nyelvrák, torokrák, ajakrák,
- hasnyálmirigyrák,
- gyomorrák,
- veserák.

Ezek bármelyik formája életveszélyes lehet. Ha pedig az életedet nem is veszted el, rengeteg más testrészedet elvesztheted, vagy teljesen átalakulhat a kinézeted is! Ott van például Rick Bender, aki egy híres baseball játékos volt. Már fiatalkorától élet rágódohánnyal, ez a szokása a nyelve harmadába, a fél álkapcsába és a nyakához jobb oldalt kapcsolódó összes húsba került.

Fogproblémák és ínybetegségek:

- A rágódohány kétféleképpen is károsíthatja fogunkat. Az egyik út az, hogy mivel a dohány sok hozzáadott cukrot tartalmaz ezért egy idő után fogszuvasodást okozhat. A másik módszer pedig az, hogy mivel a dohány durva szemcséket tartalmaz, így komolyan koptathatja a fogzománcot, így a fog belső része válik igencsak sebezhetővé!

- Mint ahogy a túlzott rágógumi fogyasztásnál így itt is előfordulhat, hogy a fogaid eldeformálódhatnak azon a helyen, ahol rágsz. Ez ínygyulladáshoz és akár fogelvesztéshez is vezethet.

- A rágódohány továbbá sárgítja a fogakat és rossz leheletet eredményez.

- A foggyökereknél is komoly problémákat okozhat ez a fajta dohán.

Szív: A rágódohány fokozza a pulzusod és növeli a vérnyomásod. Bizonyított, hogy hosszú távú használata komoly szívproblémákat okozhat, így például szívinfarktust vagy stroke-t.

Leukoplakia: Az esély a leukoplakiára ugyanúgy megvan rágódohánynál is. Ez általában ott alakulhat ki, ahol a legtöbbet van rágva a dohány. A leukoplakia jelei a fehér foltok. Ez pedig nem más mint a száj daganatmegelőző állapota. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a száj egy időzített bomba lesz. Bármikor átváltozhat ugyanis ez valódi rákos megbetegedéssé. Azonban ezek a sebek általában pár hónapon belül eltűnnek, ha a dohányról is leállunk.

Mit csinálj, ha már rászoktál?

Nos, nincs mit tenni a legjobb felkeresni egy szakember segítségét! Orvosod biztosan tud segíteni ebben, de egyébként több nemzetközi segélyvonal is létezik, melyekről bővebb tájékoztatást oldalunkon kaphatsz!

(Cs. B.)