pcp
#Drog, cigi, alkohol

PCP, azaz fenciklidin: érzéstelenítő drog

2022.08.12.
2 perces olvasási idő

A PCP-t, vagy angyalport az 1950-es években szabadalmaztatták, intravénás (vagyis injekcióval beadható) érzéstelenítőként. Fogyasztása adalékként is rendkívül veszélyes, ingerlékennyé tesz.

A PCP használatát embereknél 1965-ben abbahagyták, mert azt vették észre, hogy a betegek zavartak, érzékcsalódásról vagy ingerlékenységről számoltak be az érzéstelenítő hatás csökkenése mellett.

Hogyan néz ki?

Tiszta formájában egy fehér, kristályos por, ami jól oldódik vízben. Habár a legtöbb tiltott szerek listáján szereplő PCP számtalan olyan összetevőt is tartalmaz, melynek okaként a silány feldolgozás következtében a színe a világostól a sötétbarnáig változhat, és sűrűsége úgyszintén, a portól a gumiszerű masszáig. Tabletták és kapszulák, valamint por vagy folyékony formában árulják, gyakran petrezselyemre, mentára, oregánóra vagy marihuánára permetezik és elszívják.

Hogyan használják?tabletták

A PCP tabletták, kapszulák, vagy éppen színes porok formájában jelenik meg az illegális drogpiacon. Általában a három módszer valamelyikeként fogyasztják: lenyelik, felszippantják, vagy elszívják. Ha elszívják, akkor a PCP-t gyakran teszik marihuána, menta, dohány, vagy oregánó levélre. Sok PCP használó nincs is tudatában tettének, mivel gyakran adalékként használják, és megtalálható lehet a marihuánában, LSD-ben vagy metamfetaminban.

A hatás:

„Úgy éreztem, mintha egy konnektorba csatlakoztattak volna. Zsibbadást éreztem, és teljesen elvesztettem a kapcsolatot a testemmel, és azt hittem, hogy emberfölötti képességeim vannak."

A valóság:

„Motyogtam, halandzsáztam, elestem, és hánytam. Egy pontot néztem a falon tágra nyitott szájjal órákon át. Lyukakat ütöttem az ajtókba és megpróbáltam kitépni a vécét a földből. Aztán megtámadtam az egyik barátomat, majdnem megöltük egymást. Nem láttam tisztán a helyzetet. Úgy éreztem, mintha a szemeim rosszul álltak volna, az egyik a homlokomon, a másik a szám közelében. Próbáltam pattogatott kukoricát enni, de éreztem, ahogyan eltörik a fogam. Arra sem emlékeztem, hogy hogyan nyeljek."

Mi történhet a „repülés” alatt?

A PCP függőséget okoz, és a használata gyakran vezet lelki függőséghez, vágyakozáshoz, és kompulzív (kényszeres) PCP használathoz. Először utcai drogként jelent meg a hatvanas években, de gyorsan rossz hírnevet szerzett kábítószerként, ugyanis kellemetlen reakciókat okozhatott és nem érte meg a kockázatot. Sok ember egyszeri drogfogyasztás után, nem tudatosan ismét használta. Megint mások tudatosan és rendszeresen használják. Néhányan az addiktív tulajdonságai miatt ragaszkodnak annyira a szerhez. Mások erősnek, befolyásosnak, és sérthetetlennek érzik magukat, de az elmére gyakorolt bénító hatása is oka lehet az ismételt PCP használatnak.

Mi történhet hosszútávon?

A hosszútávú PCP használók memóriazavarokról, beszédbeli nehézségekről, depresszióról, és testsúlycsökkenésről számolnak be. A pszichomotoros teszteken a PCP használók az eredmények alapján akár elveszíthetik a normális motoros készségeiket, és a rövidtávú memóriájukat. Hangulatzavarokról is beszámoltak.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., checkyourself.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)