rizikóterápia
#Drog, cigi, alkohol

Rizikóterápia szenvedélybeteg fiataloknak

2012.05.08.
2 perces olvasási idő

Szenvedélybeteg fiatalok számára szervez – kétszer egyhetes élményterápiás – tábort a Megálló Csoport Alapítvány. A „Mindenkinek megvan a maga Everestje” címet viselő programok az alapítványban folyó terápiás foglalkozásokat egészítik ki ezzel a kockázat-kezelésre felkészítő, a feszültséget, nehézségeket vállalni képes, a megoldások keresésére alkalmassá tevő magatartásra neveléssel, sajátos „terápiával”, a példamutatással.

A ’Gyermekgyógyító program’ évi 45 millió forinttal gazdálkodhat. Ebből támogatják a szenvedélybetegek gyógykezelésére szervezett projekteket. A tehetségek gondozására, valamint két-két tanár és edző kitüntetésére az Új Európa alapítványnak a gyermekgyógyító programon kívüli, további részeit fordíthatják - mondta Gáborházi Andrea (Mol-alapítvány, vezető) a Megállóban tartott beharangozó rendezvényen.

A Megálló csoportot szenvedélybeteg gyerekek és fiatalok megsegítésére hozták létre, őket támogatják a függőségtől való megszabadulás útján. Az alapítványban „száraz” (azaz valaha volt) függők dolgoznak – közösen – a problémákkal küzdő fiatalokkal, akiknek sokféle, személyre szabott kezelési módszereket kínálnak fel, a lehető legváltozatosabb formákban. Az ajánlott terápiákkal szép sikereket tudnak elérni - mondják az érintettek hozzátartozói. A csoportfoglalkozásokra járó fiatalok tanulhatnak, többen érettségire készülnek.

A Megálló kizárólag pályázaton nyert pénzekből tartja fenn magát. Az idei két táborra a Mol Új Európa alapítványától kapható legmagasabb összeget, kétmillió forintot nyertek. Ezúttal nyilvánossá tették, meghirdették mások számára is a táborozás lehetőségét, így nem csak a Megálló programjait rendszeresen látogatók tudnak elutazni. A hegymászó táborokban ingyenes a részvétel.

„Kezdeményezésünk lényege a rizikóterápia alkalmazása. Ezt úgy kell érteni, hogy a sziklamászás eszköztárát felhasználva segítünk a különféle hátrányokkal küzdő gyerekeknek, fiataloknak, hogy valamiféle sikert, ’felkapaszkodást’, csúcsra jutást, azaz előrelépést tapasztalhassanak meg életükben”, magyarázta nevelési, segítési elveiket Olaszy Csaba, a Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért elnöke.

Az élmény- és kalandterápia során a résztvevők megküzdési stratégiákat sajátíthatnak el, ez nagy lendületet adhat én-tudatosságuk, döntéshozatali, kreatív, problémamegoldó-, kommunikációs-, önkifejező-, valamint együttműködési készségeik fejlődésének.

Az első tábor szombaton (május 5.) kezdődődött Ausztriában, a következő első napja június 6. lesz Lengyelországban. A táborok számos közösségi programot kínálnak, a csoportterápiás beszélgetések, élményfeldolgozás, játékos feladatok mellett vannak úgynevezett kreatív programok is. Ha éppen nem sziklát másznak, mert esik az eső, akkor zenélés, színházterápiás tréning segíti megvalósítani a szervezők céljait. A Megálló csoport terápiás programjában 12 éve szerepel a hegymászás. Idén Szendrő Szabolcs és Babcsán Gábor (a mászásban tájékozottabbak körében jól ismert) magyar hegymászók vállaltak védnökséget a táborok felett.

(F. E.)