drog
#Drog, cigi, alkohol

Kábítószer-használat: növekszik a tinik körében

2011.05.20.
2 perces olvasási idő

Az én gyerekem aztán nem! Ő csak kipróbálta. Csak néha szív el egy füves cigit. – Ilyen és ehhez hasonló kifogásokat keresnek a kábítószerező fiatalok szülei, leginkább önmaguk ámítására. Egy nemrégiben született tanulmány rávilágít a részletekre.

A drogprevenciós tanulmányt ide kattintva olvashatod el [PDF - 1,2MB].

Egy új, amerikai tanulmány is megerősíti azt a tényt, hogy a tinédzserek kábítószer-fogyasztási szokásai rossz irányba haladnak. A tendencia nem csupán egy zavaró tényező, hanem súlyos gond, amit mihamarabb orvosolni kell, mielőtt késő lenne.

Az évek során egyre növekszik a tinédzserek körében az alkoholizmus és a droghasználat. Egy felmérés szerint a marihuána, ecstasy és egyéb drogok fogyasztása kiugróan magas értékeket mutatott az elmúlt három évben. Az egyre fiatalabb korosztályokat érintő alkoholizálás is aggasztó méreteket ölt, a szülők pedig tehetetlennek érzik magukat és csak sodródnak az árral.

Az elmúlt három év statisztikája alapján a PATS (Partnership Attitude Tracking Study) felmérése szerint 67%-os növekedés tapasztalható a fiatalkori droghasználat esetén, leginkább az ecstasy- és a marihuánafogyasztók száma nőtt meg jelentősen (az előbbi 6%-ról 10%-ra, míg utóbbi 22%-ról 39%-ra).

Fiatalkori alkoholfogyasztás

A legtöbb fiatal 15 éves korában kezd el inni a felmérések szerint.

  • Azon tinik közül, akik fogyasztottak már alkoholt, 62%-uk állítja, hogy 15 éves korában kezdett el inni (az alkoholkóstolást nem számítva);
  • Szintén a megkérdezett kamaszok 25%-a számolt be arról, hogy először, igazi alkoholos italt 12 éves vagy fiatalabb korukban ittak;
  • Az alkoholt rendszeresen fogyasztó tinédzserek első találkozása az alkohollal átlagosan 14 éves korukban történt.

Ahogy egyre rosszabb méreteket ölt a fiatalkori ivászat és drogozás, úgy nehezedik egyre nagyobb nyomás a szülőkre. A szülők felelőssége megfelelően felkészíteni gyermekeiket a káros szenvedélyek megelőzésére, aktívan tenni ellene, valamint megfékezni, ha mégis használna valamilyen szert a gyerek, illetve segítséget kérni, ha esetleg elfajulna a dolog - állítja az egyik drogprevenciós szervezet munkatársa. A szakember állítása szerint ugyan felkavarta őket a statisztikák eredménye, de nem lepte meg őket, mivel a drogprevenciós felvilágosítási törekvések pénz hiányában visszaesőben vannak.

A fiatalok nem látnak komoly veszélyt az ivászatban

Gyenge a kockázati megítélés az alkohollal szemben, valamint kevésbé látni a normalizálódási folyamatot a kiskorúak alkoholfogyasztásában - ez derült ki a PATS adatai alapján, melyet a serdülő fiatalok körében gyűjtöttek.

  • A megkérdezett tinik majdnem fele (45%) szerint nem látnak semmi kivetnivalót (komoly veszélyt) az intenzív, napi szintű ivászatban;
  • A fiataloknak mintegy 31%-a utasítja el az alkoholfogyasztást a saját korú társaik esetében;
  • A kamaszok nagy része, 73%-a nyilatkozta azt, hogy van olyan barátja, aki legalább heti rendszerességgel iszik.

A megkérdezett tinik szerint az első számú indok az alkoholfogyasztáskor az, hogy jó szórakozást jelent - állítja 60%-uk. Másrészről a tinédzserek egy szignifikáns csoportja a stressz elleni megoldásnak gondolja az alkoholt.kokain

  • A fiatalok 32%-a nyilatkozta, hogy a gondjaik leküzdésének céljából iszik;
  • A megkérdezettek 24%-a az otthoni problémák kezelése miatt iszik;
  • 20% az iskolai stressz/nyomás miatt folyamodik az alkoholhoz.

Érdemes megemlíteni, hogy a 15 éves vagy fiatalabb kortól rendszeresen alkoholt fogyasztó személyek nagyobb valószínűséggel fognak alkoholproblémákkal küzdeni felnőttként, mint azon társaik, akik nem isznak.

A PATS felméréséből az is kiderül, hogy a szülőket felkészületlenül érte a fiatalkori alkoholfogyasztás problémája. A szülők 28%-a szerint igen kevés beleszólásuk van abba, hogy a gyerek kipróbálja az alkoholt vagy nem. A tinik szerint (32%) szüleik nem bánják, ha néha napján legurítnak egy pohár sört, ellenben a felnőtteknek csak 10%-a szerint elfogadható a sörivás bulik alkalmával.

Ezek az eredmények figyelemfelkeltőek a szülők számára, cselekvésre készteti őket. A szülőknek figyelniük kell a korai jelekre, ha gyermekük élvezeti szerekhez folyamodna, és még idejekorán be kell avatkozniuk, ne várakozzanak a segítségnyújtással, hanem cselekedjenek azonnal a problémás gyerek érdekében!

Itt az ideje segítségért folyamodni!

Azon szülőknek, akik gyanítják, vagy épp tudják gyermekükről, hogy iszik vagy drogozik, érdemes minél hamarabb felvenni a kapcsolatot egy prevenciós központtal, hogy idejében felléphessenek a probléma ellen. Oda kell figyelni a korai jelekre, nem szabad félvállról venni és letudni kamaszkori kilengésnek, hiszen elsődleges a gyerek egészsége. Ha elsúlyosodna a helyzet, akkor mindenképp orvos vagy szakértő segítségére van szükség, egy idejében elkezdett terápia még megfékezheti a nagyobb bajt.

(N. L.)

Kapcsolódó címkék

drogbuli