#Drog, cigi, alkohol

A passzív dohányzás hatásai

2010.05.20.
3 perces olvasási idő

Kevésbé nyilvánvaló hatása van a dohányzásnak azokra, akik nem gyújtanak rá, de mégis belélegzik a füstöt. Ők a passzív dohányosok, akik együtt élnek vagy együtt dolgoznak a dohányosokkal. Valójában egy égő cigaretta legtöbb füstje nem a dohányzó tüdejébe kerül, hanem kiszabadul a levegőbe és ezt belélegzi valaki, aki épp a közelben van.

A nem dohányzók egészségének védelme érdekében egyes kormányok már betiltották, de még sokkal többnek be kellene tiltania a dohányzást a nyilvános helyeken, éttermekben, bárokban, repülőgépeken, munkahelyeken, iskolákban, kórházakban. De még mindig sokan vannak azok, akik nem tudnak menekülni a cigaretta füstjétől. Legfőképpen ilyen a dohányosok gyermekei, akik a füstben nőnek fel. Ezek a gyerekek nagyobb valószínűséggel gyújtanak és szoknak rá a dohányzásra, ha felnőnek.

dohányzás

Mi a passzív dohányzás?

A passzív dohányzás az, amikor valaki, aki nem dohányzik, belélegzi az égő cigaretta vagy szivar végén kiáramló füstöt, vagy beszívja a dohányos által kifújt füstöt. A passzív dohányos szinte azonos mennyiségű vegyi anyagot lélegez be, mint az aktív dohányos.

A dohányfüst több mint 4000 különböző kémiai anyagot tartalmaz, melyből több mint ötvennél ismert, hogy rákkeltő hatása van. Ezek a rákkeltő vegyi anyagok a passzív dohányos tüdejébe is eljutnak.

 • hidrogén-cianid: rendkívül mérgező gáz, vegyi fegyvereknél használják és kártevők irtására
 • benzol: a benzin egyik alkotóeleme
 • formaldehid: holttestek „illatosítására” használják
 • szén-monoxid: egy mérgező gáz, megtalálható az autók kipufogó füstjében

2006- ban egy sebész általános jelentése megerősítette, hogy a passzív dohányzás képes halált okozni az érintetnél. Arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan maximális mennyiség, amely még biztonságos lehetne. Minél több füstöt szív be a passzív dohányos, annál nagyobb az egészségügyi kockázat veszélye.

Íme, néhány Egyesült államokbeli adat a passzív dohányzás hatásairól:

 • 126 millió nem dohányzó van kitéve a passzív dohányzásnak otthonukban vagy a munkahelyükön.
 • A passzív dohányzás közel 50 ezer felnőtt nem dohányzó halálát okozza minden évben.
 • A nem dohányzok tüdőrák kialakulásának esélye 20 százalékról 30 százalékra nő, a szívbetegség kialakulásának kockázata 25 százalékról 30 százalékra nő, csak azért mert ki vannak téve a passzív dohányzásnak.
 • Minden évben 3 ezer tüdőbetegségből származó halálesetet okoz a passzív dohányzás.
 • Becslések szerint 46 ezer nem dohányzó hal meg szívbetegségben, aki együtt él egy dohányossal.
 • 150- 300 ezer, 18 hónapos alatti gyermek kap légúti fertőzést, például tüdőgyulladást vagy hörghurutot, a passzív dohányzásnak köszönhetően, közülük 7500- 15 ezer gyerek szorul kórházi kezelésre.
 • A gyerekek több mint 40 százaléka látogatja meg az ügyeletet súlyos asztmás rohammal, csak azért mert dohányoznak a környezetükben.

Magyarországon évente 30 ezer ember hal bele valamilyen dohányzás okozta megbetegedésbe, mely közül 2300 fő az, aki nem dohányzik, csak ki van téve a passzív dohányzásnak. A passzív dohányzás háromszor több áldozatot szed, mint amennyien közlekedési balesetben vesztik el életüket.

A passzív dohányzás,számos komoly egészségügyi hatással lehet a nemdohányzókra, különösen a rák és a szívbetegségek tekintetében.

Rák

A rákbetegségek, köztük a tüdőrák, talán a legjobban hangsúlyozott egészségügyi következménye a dohányzásnak, illetve jelentős probléma a passzív dohányzok számára is. A tüdőrák mellett a szakértők az aktív és a passzív dohányzás következményeként emlegetik a mellrákot, méhnyakrákot, és más rákbetegséget.

Szívbetegség

A cigaretta füst belélegzése árthat a szívnek is. Kutatások igazolják, hogy a dohány füstje mindössze tíz perc után kárt okozhat a szervezetben. A füst a vérbenlévő vérlemezkéket ragadósabbá teheti, emelheti az LDL „rossz” koleszterin szintjét, ami eltömítheti az artériákat és károsíthatja az erek belsejét, szűkítheti azokat.

Végül ezek a változások, elzáródások vezethetnek szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez, stroke- hoz. A kutatások szerint a passzív dohányzásnak kitett nők 69 százalékkal magasabb a szívbetegség kockázata, és 56 százalékkal a stroke esélye, mint azon nőknél, akik nem tették ki magukat a passzív dohányzásnak.

A passzív dohányzásnak kitett gyermekek

A gyerekek különösen érzékenyek a passzív dohányzás hatásaira, mert a testük még fejlődésben van és gyorsabban is veszik a levegőt, mint a felnőttek.

A passzív dohányzás hatásai a gyerekekre:

 • hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS)
 • légúti fertőzések, tüdőgyulladás, hörghurut számának növekedése
 • több súlyos és gyakori asztmás roham
 • fülfertőzés
 • krónikus köhögés

A dohányzás a terhesség alatt különösen veszélyes a baba fejlődésére. A dohányfüst összefüggésbe hozható a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal, a bölcsőhalállal, a mentális retardációval, a tanulási nehézségekkel, és a hiperaktív zavarral (ADHD). Minél több cigarettát szív el az anya, annál nagyobb a veszélye az elvetélésnek.

Hogyan kerülheted el a passzív dohányzást?

A legjobb módja annak, hogy elkerüld a passzív dohányzást, hogy kerülöd a dohányosok társaságát, illetve ha van ilyen haverod, próbáld meg rávenni a leszokásra. Ha nem dohányzol, akkor a szabadban menj a dohányzóktól olyan távol, amilyen távolra csak tudsz.

A munkahelyek általában dohányfüst-mentesek, csak kijelölt helyen lehet dohányozni. De ahol nincs erre lehetőség, tanácsos az, hogy a dohányzók és nem dohányzók munkaterületét különítsék el, ha lehetséges és biztosítani kell a megfelelő szellőztetés lehetőségét. Ha étterembe mész, kérj nem dohányzó asztalt.

Zárt autóban, ha valaki rá akar gyújtani, nyugodtan kérd meg, hogy ne tegye. Az otthon talán a legfontosabb hely az életünkben. Tegyük legalább ezt dohányfüst- mentessé, főleg akkor, ha gyermek is van. Az Egyesült Államokban 21 millió gyermek él otthon, több mint a fele gyermek vérében megtalálható a kotinin, ami a nikotin bomlásterméke.

Ha vendég jön hozzátok, akkor nyugodtan kérd meg, hogy az erkélyen vagy a kertben gyújtson rá. Saját magad és mások távol tartása a füsttől, segíthet csökkenteni a légúti fertőzések, a súlyos asztma, a rák, és sok más veszélyes betegségek kockázatát.

(M. T.)