marihuána
#Drog, cigi, alkohol

A marihuánázás káros hatásai a szájra

2015.12.04.
1 perces olvasási idő

A marihuána egy illegális narkotikum, melynek fő alkotója a tetrahydrocannibol (THC). Ez az anyag okozza a szárnyaló, euforikus érzést.

A kábítószerben lévő THC mennyisége határozza meg a szárnyalás szintjét, s egyben a káros hatások megjelenését is. Minél hatékonyabb a marihuána, annál inkább növekszik a fizikai és a mentális hatások kialakulásának mértéke.

Azonnali hatások

A marihuánát általában pipán keresztül szívják vagy cigarettát sodornak belőle. A füves cigi közvetlen hatásai a száj és torok száradása. Azoknak, akik marihuánát szívnak, általában növekszik a szomjúságérzetük.

Immunrendszer

A marihuána hosszú távon az immunrendszerre van káros hatással. Az immunrendszer alapvető fontosságú az egészséges száj és fogak megőrzéséhez. Kutatók szerint azok esetében, akik tartósan szívnak füves cigarettát, fertőzések, daganatos megbetegedések és fogszuvasodás alakulhat ki.

Fogak

A THC megakadályozza, hogy a kalcium eljusson a test különböző részibe. A kalcium megléte elengedhetetlen a fogak és csontok egészségének megőrzéséhez. A marihuána huzamosabb idegig történő alkalmazása kihat a fogakra, melyek ezáltal könnyebben kezdenek el szuvasodni és romlani.

Daganat

A füves cigizés akár szájüregi rák kialakulásához is vezethet. Kutatók szerint a marihuánában nagyobb koncentrációban találhatóak meg a daganat kialakulását előidéző anyagok, mint a cigarettában. Azok, akik füves cigit szívnak, általában hosszabb ideig tartják tüdejükben a füstöt, mint azok, cigarettáznak.

Önellátás

Az Amerikai Orvostanhallgatók Társasága szerint a marihuánát használók hajlamosabbak a megbetegedésekre, mint azok, akik nem szívnak füves cigit. Legyengül az immunrendszerük, s a THC által termelt kémiai méreganyagok miatt a marihuánázók személyiségi változáson mennek keresztül, melynek következtében kevésbé ügyelhetnek a higiéniára és a testápolásra.

Kevesebb energiájuk lesz, s elveszítik érdeklődésüket a mindennapi tevékenységek iránt, melyek valaha fontosak voltak, mint például a fogmosás. A marihuána füstje kellemetlen leheletet eredményez, s a megfelelő szájápolás hiánya további fog- és ínyproblémákhoz vezethet.

(WEBBeteg - B.M.)