kineziológia
#Betegségek

Kineziológia

2022.07.15.
2 perces olvasási idő

A kineziológia az alternatív gyógyászat holisztikus szemléletet alkalmazó egyik módszere, amely test és lélek egymásrautaltságán, összekapcsolódásán alapszik.

A kineziológia szó görög eredetű szavak összetételéből jött létre: a kinesis mozgást, a logos tudományt jelent. A kineziológia módszerét Dr. George Goodheart-tól eredeztetjük, aki az 1960-as években fedezte fel a kineziológia legalapvetőbb eszközeit. Az ő munkásságát alapul véve, az 1970-es években Dr. John Thie hozta létre a Touch for Health, vagyis a Gyógyító érintés rendszerét. Egy évtizeddel később alakult ki a ma Magyarországon legelterjedtebb módszer, mely a Három az egyben (Three in one concepts), más néven az Egységes Agy (One brain) elnevezést kapta.

A kineziológia legalapvetőbb módszere az ún. izomtesztelés, melynek segítségével a terapeuta által feltett kérdésekre kaphatunk választ izmaink ernyedtségi illetve feszült állapotán keresztül, amelyek segítségével a képzett vizsgáló azonosítani tudja az aktuális kérdéshez társuló, tudat alatt jelen lévő energiablokkok jelenlétét, helyzetét, jellegét. Ezen blokkokból lehet következtetni lelkünk valós problémáira.

A kineziológia alapelgondolása, melyek a modern orvostudomány eszközeivel is igazolhatók, hogy érzelmi állapotunk, a megélt pozitív és negatív érzések mind-mind hatással vannak szervezetünk fizikális állapotára. Az elképzelés számos más természetgyógyászati módszernek is alapjául szolgál. A modern orvostudomány is elismeri a psziché fizikális állapotra kifejtett hatásait, amelynek legfőbb bizonyítéka a pszichoszomatikus betegségek kategóriájának felállítása.

A kineziológia abban speciális, hogy az összefüggést konkrétan az izmokra vonatkoztatja

E szerint az emberi agyban tudat alatt minden addig elsajátított információ, minden megélt érzelem elraktározásra kerül, s megfelelő módszerekkel, jelen esetben az izomtesztelés segítségével, onnan előhívható. A kineziológia szerint az agy kapcsolata az izmokkal oly szoros, hogy a különféle, akár tudattalan élmények megélése az izmokat ellazítja, illetve megfeszíti. Negatív élmények előhívása egyes izmok elgyengüléséhez vezet, amely az ellentétes hatású izom megfeszülését vonja maga után. (Ez megjelenik a modern orvostudományban és az alternatív medicinákban egyaránt. Széles körben ismert példa, hogy például a stressz a nyak- és vállizmok megfeszüléséhez vezet. Ebből következtethetnek a masszőrök, hogy páciensük mennyire él stresszes életet, vagy az alkalmazott stresszkezelési technikák mennyire eredményesek.)

A kineziológus a vizsgálat közben a beteg alkarjára gyakorolt enyhe nyomással érzékeli ezen izmok működésbeli változását, miközben sorrendben, előre meghatározott koncepció alapján eltérő kérdéseket tesz fel a vizsgált személynek. Az izomfeszültség megváltozásának jellegéből következtet az érzelmi blokkok jellegére, amelyet ennek megfelelően megválasztott határozott, ám mégis gyengéd manuális módszerekkel képes korrigálni. (A modern orvostudományban az ellentétes működésű izmokat antagonistáknak nevezik. Erre példa az alkar behajlításában illetve kinyújtásában szerepet játszó eltérő működésű izmok csoportja, melyek az alkaron is elkülönülve helyezkednek el. A hajlítók az alkarnak a belső, a feszítők a külső oldalán.)

A kineziológiának létezik egy elvben hasonló, ám mégis eltérő magyarázattal szolgáló, kissé elvontabb értelmezése is, mely a mozgásra, vagyis az izomműködésre, mint életfunkcióink alapvető fenntartójára utal. Ennek alapja, hogy a velünk született mozgásreflex szabályozója a légzés. A mozgás, mint öngyógyító mechanizmus jelenik meg ebben az értelmezésben, mely szerint, ha mozgásunkat aktiváljuk, öngyógyító mechanizmusok beindulását is elérjük. (A tudományos alapja az a tény lehet, hogy az intenzív mozgás növeli a vérkeringés intenzitását, ami által a sejtek több oxigénhez jutnak, emellett a testmozgás s szívet és a keringési rendszert is nagymértékben edzzi. Az izommunka növeli a percenkénti légvételek számát is.)

A kineziológia módszerével helyrehozható zavarok repertoárja igen széles, kezdve a magatartási és viselkedési zavaroktól a tisztán fizikálisnak tűnő tüneteken (pl. székrekedés) át egészen a dohányzásról való leszokásig.

Ma hazánkban a kineziológia a természetgyógyászat részét képező, hivatalosan is elismert szakmák közé tartozik 1997 óta.

(KamaszPanasz)