ADHD
#Betegségek

ADHD tiniknél

2023.03.27.
1 perces olvasási idő

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) egy veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek tünetei közé tartozik a figyelemzavar, hiperaktivitás, feledékenység és gyenge impulzuskontroll.

Általában gyermekkorban diagnosztizálják, gyakran még tinédzserkorban is fennállnak a tünetek. Az ADHD tünetei tinédzsereknél hasonlóak a gyermekek ADHD tüneteihez.

Mégpedig:

  • Zavartság
  • Szervezetlenség
  • Gyenge koncentráció
  • Hiperaktivitás
  • Impulzivitás

A tinédzserévek során, különösen a serdülőkor hormonális változásaival, valamint az iskolai és az iskolán kívüli tevékenységek iránti igények növekedésével az ADHD tünetei súlyosbodhatnak.

Hogyan diagnosztizálható az ADHD?

Bár lehetnek olyan tünetek, amelyek ADHD-nek tűnnek, lehet, hogy mégis valami más áll a háttérben.

Az ADHD-re nincs specifikus vagy végleges teszt. Ehelyett a diagnózis egy olyan folyamat, amely több lépésből áll, és sok információ gyűjtését foglalja magában több forrásból. Az orvosok az ADHD-t gyermekeknél diagnosztizálják, miután a gyermek hat vagy több specifikus figyelmetlenség vagy hiperaktivitás tünetet mutatott rendszeresen több mint 6 hónapon keresztül, legalább két helyzetben. Az orvos megvizsgálja, hogyan viszonyul egy gyermek viselkedése más, azonos korú gyermekek viselkedéséhez.

Hogyan befolyásolja az ADHD a tizenévesek életét?

A figyelemzavar és a gyenge koncentráció miatt sok ADHD-s tinédzsernek problémái vannak az iskolában. Az osztályzatok csökkenhetnek, különösen, ha a tinédzser nem részesül ADHD-kezelésben.

Nem ritka, hogy az ADHD-s tinédzserek elfelejtik a feladatokat, elvesztik a tankönyveket, és megunják a napi osztálymunkát. A tizenévesek figyelmetlenek vagy túlzottan figyelmesek lehetnek, nem várják meg a sorukat, rögtön bekiabálják a válaszokat. Megzavarhatják tanárukat és osztálytársaikat, és elkapkodhatják a feladataikat. Az ADHD-s tinédzserek túlzottan izgatottak is lehetnek, és nehezen ülnek nyugodtan az órán.

Mi az ajánlott kezelés az ADHD-s tizenévesek számára?

Sok vélemény létezik az ADHD tinédzsereknél történő kezeléséről. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a viselkedésterápia önmagában is működhet a tinédzsereknél. Az Amerikai Mentális Egészségügyi Intézet szerint azonban azok körülbelül 80%-ának, akiknek gyermekkorukban gyógyszeres kezelésre volt szükségük az ADHD miatt, még tinédzser korukban is szüksége van gyógyszeres kezelésre.

Általában a gyógyszeres kezelés és a viselkedésterápia kombinációja a legjobb az ADHD-s tinédzserek kezelésében. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia, az Amerikai Orvosi Szövetség és az Amerikai Gyermek- és Serdülőpszichiátriai Akadémia egyaránt viselkedésterápiát ajánl az ADHD részét képező viselkedési problémák javítására.

(KamaszPanasz - webmd.com)