diszlexia
#Suli, munka

7 tipp diszlexiásoknak a készségeik fejlesztésére

2023.03.28.
2 perces olvasási idő

Nem egyszerű a diszlexiával együtt élni. Azok számára, akik ilyen problémával küzdenek, fontos feladat az olvasási- és íráskészségek fejlesztése. Nem lehetetlen elérni a kitűzött célt, de sok türelemre lesz szükséged, sokat és sokkal keményebben kell gyakorolnod, mint másoknak.

Minden célodat elérheted, ha elég keményen dolgozol, és ha arra koncentrálsz, amit meg kell tenned, hogy sikeres legyél! Íme, néhány nagyon hasznos tipp az olvasási és írás készségek fejlesztésére.

Használj számítógépet

Az egyik leghatékonyabb tipp, amit tanácsolhatunk az olvasási- és íráskészség fejlesztésére, hogy olvasásamikor csak lehetőséged van rá, használj számítógépet, tabletet, ha írnod kell valamit. Egyes programok, mint például a Microsoft Word vagy az Open Office javítják a helyesírást és a nyelvtant. Ha néhány szót helytelenül írsz, csak írd le őket helyesen egy papírra, és próbáld memorizálni.

Cseréld le a papír színét

Egy olyan egyszerű dolog, mint az, hogy más színű papírra írsz, jelentősen javíthatja a készségeidet. Miért? Mert a színek jó hatással vannak a memóriára, így amikor meg kell tanulnod valamit, könnyebben fog menni, ha nem a megszokott fehér lapon látod, hanem valamilyen színes felületen. Azt tudnod kell, hogy más-más szín működik minden embernél, szóval, ha egy adott szín nem segít rajtad, akkor csak válts színt!

Nézz utána, hogy hol van ingyenes vizsgálat

Ma már számos helyen van a diszlexiát felmérő ingyenes vizsgálat, és legtöbbször ezek mellett működnek olyan segítő csoportok is, amelyek segítenek, hogy megbirkózz ezzel a gonddal. Tudnod kell, hogy rengeteg módszer létezik, ami segíthet a tanulásban és az írásban. Emellett például a Literacy portál kifejezetten a diszlexiások számára nyújt online segítséget e-tananyagokkal és egyéb hasznos tippekkel.

Dokumentáld a problémát

Ha diszlexiás vagy, és szeretnéd, ha járnának neked azok a jogok, amik a hasonló problémákkal küzdőnek is, például felmentés bizonyos tantárgyakból az osztályzatokkal való minősítés alól, hosszabb dolgozatírási idő vagy az írásbeli felelet szóbelivel való kiváltása), akkor dokumentálnod kell a problémát. Főként azért, mert legtöbbször a diszlexia nem az egyedüli probléma, sok dolog lehet hatással az olvasásra és az írásra, így hosszú távon valóban befolyásolhatja a tanulmányi eredményedet. Ha azt gyanítod, hogy diszlexiás vagy, mihamarabb kérj egy teljes kivizsgálást.

Találd meg a legjobb tanulási módszert

Az egyik leghatásosabb dolog, amit tehetsz, ha diszlexiád van, ha megtalálod a számodra legjobb tanulási módszert. Kérj egy alapos kivizsgálást és audiológiai értékelést. Ne csak pszichológusi, hanem logopédiai segítségét is kérj a teljes kiértékeléshez, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb, leghatékonyabb tanulási módszert. Vajon vizuális, hallás utáni vagy gyakorlati típus vagy?

Vezess naplót

Még ha ezt nehéz is elhinni, a naplóírás jelentősen fejlesztheti az íráskészségedet. Csak próbálj meg legalább 500 szót írni minden nap és mindig próbálj új szavakat is beleszőni, valamit, amit általában nem használsz, hogy megtanuld helyesen leírni. Ez egy nagyon hatásos terápiás eszköz, mivel lehetővé teszi, hogy megszabadulj mindattól az érzéstől, amik nyomasztanak, hátráltatnak.

Diszlexiásnak lenni nem könnyű, főleg, ha olyan diák vagy, aki szeret új dolgokat tanulni. Ne ess kétségbe, mert nagyon sok mindent tudsz tenni, hogy legyőzd az akadályokat, amik a diszlexia miatt léptek fel.

(KamaszPanasz - S.C. - allwomenstalk)