koronavírus
#Betegségek

A fiatalok számára is aggasztó hír a delta-variáns terjedése

2021.07.09.
2 perces olvasási idő

A delta variáns, a koronavírusnak mára az Egyesült Államokban is dominánssá lett változata jóval gyorsabban terjed, s ezért könnyebben, hatékonyabban fertőz, mint a többi törzs. Mindez pedig a fiatalokra nézve is különösen veszélyes.

Nem csak azért, mert a többi korcsoport tagjaihoz képest a szociálisan jóval aktívabb életmódjuk miatt ők több személlyel kerülnek kontaktusba, hanem azért is, mert körükben sokkal többen hagyják figyelmen kívül a védőoltás felvételére vonatkozó jó szándékú ajánlást – figyelmeztetett a napokban Joe Biden elnök. Így a sok be nem oltott fiatal könnyen megfertőzheti társasága – életkoránál fogva is fogékonyabb – tagjait. Ezért az elsőként Indiában felbukkant variáns fokozott fenyegetést jelent a fiatalok számára (is), mivel könnyebben terjed, potenciálisan halálosabb.

Megjegyzése csak pár órával követte a betegségmegelőzési és járványügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention) igazgatója, dr. Rochelle Walensky nyilatkozatát arról, hogy a következő hónapokban a domináns törzs minden bizonnyal a delta lesz. Néhány szakértő szerint ez már inkább hetek, sőt napok kérdése!

Ma a delta az új amerikai COVID-fertőzéseknek még „csak” 10%-áért felel, míg az Egyesült Királyságban már mintegy 90%-áért – mint a londoni Imperial College vizsgálatai mutatják. A kutatók megfigyelték, hogy a koronavírusos esetek száma minden 11 napban megduplázódik az Egyesült Királyságban – nyilván, a gyorsan terjedő vírus-variáns miatt. Az angliai járványügyi hatóság (Public Health England, PHE) arra utal, hogy a háztartásokon belüli fertőzés-átadásban ma 60%-kal nagyobb kockázatot jelent a delta, mint amekkorát a Nagy Britanniában felfedezett alfa variáns jelentett. A PHE emlékeztetett arra, hogy már az alfa is 50%-kal jobban fertőzött, mint az eredeti koronavírus törzs, a delta variáns pedig az alfához képest megkétszerezi a megfertőződött személy kórházba kerülésének rizikóját.

Biztonsági korszakhatár az 50. év

Az 50. életév bizonyos határvonalat jelöl az USA-ban is – az 50 alattiak körében kevesebb a beoltott. A briteknél pedig a koronavírus infekció az 5-49 éves korosztályban két és félszer gyakoribb, mint az 50 felettieknél. Az Imperial College kutatóinak elemzéséből az is kiderül, hogy a legtöbb új fertőzött fiatal oltatlan! Ezért a szakemberek egyre jobban aggódnak, hogy emiatt ők nem lehetnek elég védettek a delta infekció okozta súlyos betegséggel szemben.

Az újabb kutatási eredmények alapján úgy látszik, a deltával szemben a vakcina egyetlen (első) dózisa nem állja úgy a sarat, mint ahogy a többi koronavírus törzzsel szemben állná. A legújabb PHE elemzésből tudni, hogy a Pfizer két dózisa 88%-ban volt hatásos a delta variáns miatti tünetes COVID-19 megelőzésében, míg az egyetlen (az 1.) dózis csak 33%-os védelmet jelentett. Az elmúlt 2 hónapban – Magyarországhoz hasonlóan – drámaian visszaesett az USA vakcinációs rátája is. Április közepén, heti átlagban, naponta csaknem 3,4 millió dózist adtak be, a közeli napok egyikén viszont csak alig 780 ezret. Márpedig minél kevesebb a felvett oltás, annál nagyobb esélyt kap a vírustörzs a terjedésre, s ezzel együtt a duplázódásra, mutálódásra.

Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró,
Forrás: https://www.businessinsider.com

Kapcsolódó címkék

vírus