koronavírus
#Betegségek

Koronavírus járvány - Betartandó óvintézkedések

2020.03.16.
2 perces olvasási idő

Az új típusú koronavírus okozta járvány továbbra is terjed, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által hirdetett nemzetközi közegészségügyi vészhelyzet fennáll. A vírus már hazánkban is felütötte fejét. Érdemes tehát szót ejtenünk arról, hogy hogyan előzhető meg a fertőzés, hogyan védekezhetünk ellene.

Még nem teljesen tisztázott, hogy pontosan hogyan terjed a 2019-nCoV nevű vírus (hivatalos nevén SARS-CoV-2), feltehetően azonban cseppfertőzéssel köhögés, tüsszentés útján.

A betegség lappangási ideje valószínűleg 2-14 nap, azaz a megfertőződéstől számítva ennyi idő telik el a tünetek jelentkezéséig, melyek lehetnek láz, köhögés és légszomj, úgy tűnik, hogy elsősorban az alsó légutak érintettek, de néhány esetben előfordulhat, hogy a fertőzés csak enyhe panaszokat vált ki vagy egyáltalán nem okoz tüneteket, esetenként azonban súlyos szövődményekkel is járhat és halálos kimenetelű lehet. A 2019-nCoV okozta megbetegedést Covid-19 néven emlegetik. Védőoltást eddig sajnos még nem sikerült kifejleszteni ellene. Van azonban néhány dolog, amivel csökkenthetjük a megfertőződés kockázatát.

Hogyan védekezhetünk?

  • Olyan közegben, ahol fennáll a fertőzés veszélye, a kórokozó terjedésével szemben rendszeres és alapos kézmosással védekezhetünk. Ez nemcsak a koronavírus, hanem minden egyéb fertőző betegség (pl. influenza, megfázás) elkerülése érdekében is alapvető betartandó szabály. Ehhez használjunk szappant és meleg vizet. Ha mosdó nincs a közelben, akkor használhatunk le nem öblítendő folyékony kézfertőtlenítőt. Szappan helyett fertőtlenítőszerrel kezet mosni azonban csak akkor van értelme, ha gyaníthatóan kórokozóval került kapcsolatba. Azt is tudni kell, hogy nem minden fertőtlenítőszer hatásos a vírusok ellen, a vírusokat ártalmatlanná tevő szereket virucidnak nevezzük, de ezek sem pusztítanak el minden vírust, általában a vírusok bizonyos csoportjaival szemben hatásosak.
  • Ajánlott kerülni a tömeget (beleértve a tömegközlekedést is), a zsúfolt közegeket és a betegekkel való érintkezést.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor tarts a szád és orrod elé papírzsebkendőt!
  • Az orrot és szájat is eltakaró szájkendő (sebészeti szájmaszk) használatával a betegek védhetik a környezetükben lévőket azáltal, hogy kevesebb kórokozót juttatnak a környezetükbe köhögés, tüsszentés alkalmával. A sebészeti szájmaszk viselése a megfertőződés elkerülése érdekében azonban biztosan nem megbízható módszer. Bár a nagyobb cseppekkel való kontaktus esélyét valamelyest csökkentheti, tudományosan nem bizonyított, hogy a szájkendő csökkentené viselőjének kockázatát a megfertőződéssel szemben (a kisebb cseppek és vírusok ugyanis átjutnak rajta). Ha mégis ilyen maszkot viselsz, fontos, hogy az megfelelően illeszkedjen és viselés közben ne mozduljon el, valamint ha a kilélegzett levegő párájától átnedvesedik, le kell cserélni. Aki valamilyen alapbetegségben szenved, annak saját érdekében érdemes maszkot viselnie, még ha az csak minimálisan csökkenti is a nagyobb cseppekkel való kontaktus esélyét.
  • Figyelj az életmódodra, hogy immunrendszered erős maradjon! Ennek érdekében mozogj rendszeresen lehetőleg a friss levegőn, táplálkozz kiegyensúlyozottan, tanuld meg kezelni a stresszt, aludj eleget, és kerüld a káros szenvedélyeket.

A tanulók március 16-tól nem mehetnek iskolába

Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vezeti. Ezen akciócsoport első javaslata nyomán március 16-tól a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Orbán Viktor kifejtette: március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben.

(WEBBeteg)