koronavírus
#Betegségek

Koronavírus - Beolthatók a 12-16 évesek

2021.06.10.
1 perces olvasási idő

A kormány szerdán döntött arról, hogy engedélyezi a 12 és 16 év közöttiek koronavírus elleni oltását - jelentette be a miniszterelnök csütörtökön Budapesten a Kormányinfón.

Orbán Viktor közölte, nem szerveznek kampányt a 12-16 év közöttiek oltására, a szülők hozzák meg a döntést. Ha a szülők úgy döntenek, be akarják oltatni gyermeküket, a szokott rendben jelentkezni kell, majd az oltópontokon fel lehet venni az oltást - ismertette.

Hogyan készüljünk fel az oltásra?

Az oltás tervezett időpontja előtt igyunk bőségesen folyadékot, lehetőleg éhesen se érkezzünk, továbbá ajánlott olyan laza ruhát választani, amely gyorsabbá és könnyebbé teszi az injekció felkarba történő beadását. Amennyiben van rá lehetőségünk, töltsük ki előre a hozzájáruló nyilatkozatot. Más, különleges tennivalót nem igényel az oltás.

Mikor ne adassam be az oltást?

Amennyiben három hónapon belül igazoltan koronavírusos betegek voltunk, ne adassuk be - erről a hozzájárulásban hivatalosan is nyilatkozni kell. Amennyiben orvosunknak nincs tudomása erről a betegségről, esetleg az értesítés időpontjában épp betegek vagyunk, erről tájékoztassuk az oltást szervező háziorvost, ahogy arról is, ha kontakt személyként mgefigyelés alatt állunk (a kontaktust követő 10 napon belül nem oltanak). Betegen ne menjünk oltásra, akkor sem, ha nem igazolódott, hogy COVID-19 megbetegedés okozza a panaszokat. A súlyos krónikus betegek kezelőorvosukkal egyeztessenek, aki a beteg állapota, erőnléte alapján mérlegelve dönti el a kérdést.

A koronavírus elleni védőoltásra itt tudsz regisztrálni.

(MTI/KamaszPanasz)