koronavírus
#Betegségek

Hogyan védhetik meg a tinédzserek mentális egészségüket a koronavírus idején?

2020.09.28.
2 perces olvasási idő

Tinédzsernek lenni mindig nehéz, a koronavírus (COVID-19) pedig még nehezebbé teszi. Az iskolabezárások és a lemondott események miatt sokan talán életetek legnagyobb pillanatait hagyjátok ki - csakúgy, mint a mindennapi pillanataitokat, például a barátokkal való beszélgetést és az osztályban való részvételt.

Változások előtt álltok, szorongtok, elszigeteltnek és csalódottnak érzitek magatokat, de tudnotok kell, hogy nem vagytok egyedül. A serdülőkorú szakértő, bestseller író és a New York Times havi rovatvezetője, Dr. Lisa Damour beszélt arról, hogy mit tehetsz a mentális egészséged érdekében.

Ismerd fel, hogy a szorongás teljesen normális

Ha az iskolák bezárása és a riasztó címsorok szorongást váltanak ki, akkor tudnod kell, hogy nem te vagy az egyetlen. "A pszichológusok régóta felismerték, hogy a szorongás normális és egészséges funkció, amely figyelmeztet bennünket a fenyegetésekre, és segít abban, hogy intézkedéseket tegyünk a védelem érdekében" - mondja Dr. Damour. "A szorongásod segít abban, hogy meghozd azokat a döntéseket, amelyeket most meg kell hoznod - nem tölthetsz időt másokkal vagy nagy csoportokban, moss kezet és ne érj az arcodhoz." Ezek az érzések segítenek nemcsak neked biztonságban lenni, hanem másoknak is. Így gondoskodunk közösségünk tagjairól is. Gondolunk a körülöttünk lévő emberekre is. ”

Noha a COVID-19 körüli szorongás teljesen érthető, győződj meg arról, hogy „megbízható forrásokat használsz-e az információk beszerzéséhez”- javasolja Dr. Damour.

Ha koronavírusos tüneteket tapasztalsz, fontos, hogy beszélj erről a szüleiddel. "Ne feledd, hogy a COVID-19 fertőzés miatti betegségek általában enyhék, különösen gyermekek és fiatal felnőttek számára" - mondja Dr. Damour. Fontos megjegyezni azt is, hogy a COVID-19 számos tünete kezelhető. Ha nem érzed jól magad, szólj szüleidnek vagy egy megbízható felnőttnek!

És ne feledd: gyakran moss kezet, ne érj az arcodhoz és tartsd a másfél méter távolságot!

Keress új módszereket a barátaiddal való kapcsolatfelvételre

Ha a barátaiddal szeretnél időt tölteni, a közösségi média remek módja a kapcsolattartásnak. Légy kreatív: csatlakozz egy Tik-Tok kihíváshoz, például #safehands. "Soha nem becsülném alá a tinédzserek kreativitását" - mondja Dr. Damour. "Az a sejtésem, hogy megtalálják az online kapcsolattartás módjait, amelyek eltérnek attól, ahogyan korábban tették."

Koncentrálj magadra

Szerettél volna valami újat csinálni? Új könyvet kezdeni vagy megtanulni játszani egy hangszeren? Most itt az ideje ennek. Találd meg az idő felhasználásának legjobb módját, így produktív módon gondoskodhatsz mentális egészségedről.

Érezd az érzéseidet

Hihetetlenül kiábrándító a baráti események, a hobbid vagy a sportmérkőzések elmaradása. „Ezek nagyarányú veszteségek. Nagyon idegesítőek, különösen a tizenévesek számára ”- mondja Dr. Damour. A legjobb módszer a csalódás kezelésére, hogy hagyod, hogy érezd. „Ha fájdalmas érzésről van szó, az egyetlen kiút a keresztüljutás. Menj előre és légy szomorú, akkor gyorsabban kezded jobban érezni magad. "

Az érzések feldolgozása mindenki számára más és más. „Vannak gyerekek, akik a művészetet hívják segítségül, vannak, akik beszélni akarnak a barátaikkal, és közös szomorúságukat arra használják, hogy összekapcsolódjanak abban az időben, amikor nem lehetnek személyesen együtt. A legfontosabb, hogy azt tedd, ami neked helyes.”

Légy kedves önmagaddal és másokkal

Néhány tizenéves zaklatással és bántalmazással küzd. „Nem szabad elvárni, hogy a megcélzott gyerekek és tizenévesek szembeszálljanak a zaklatókkal; inkább arra kell ösztönöznünk őket, hogy forduljanak barátokhoz vagy felnőttekhez segítségért és támogatásért.

Ha tanúja vagy annak, hogy egy barátodat megfélemlítik, próbálj támogatást nyújtani. A semmittevés azt az érzést keltheti benne, hogy mindenki ellene van vagy senkit nem érdekel. És ne feledd: most minden eddiginél jobban át kell gondolnod, amit megosztasz vagy mondasz, hiszen ezzel másokat könnyen megbánthatsz.

(KamaszPanasz - unicef.org.)