koronavírus
#Betegségek

Koronavírus: te is segíthetsz!

2020.10.16.
1 perces olvasási idő

Tavaly még iskolába jártunk, sportoltunk, rendezvényekre jártunk és a barátainkkal lógtunk. Pár hónapja azonban minden megváltozott, az új normához pedig kénytelenek vagyunk alkalmazkodni. Az egyik legfontosabb, amit tehetünk, a társadalmi távolságtartás.

A társadalmi távolságtartás

A társadalmi távolságtartás azt jelenti, hogy elegendő helyet kell tartani az emberek között a vírusok terjedésének elkerülése érdekében. Szakértők szerint a megfelelő távolság körülbelül 2 méter.

Mindannyian igyekszünk bizonyos távolságot tartani az emberektől, amikor valamilyen fertőző vírustól szenvedünk. De a társadalmi távolságtartás több, mint távol maradni olyan betegektől, akik köhögnek, vagy akik nem érzik jól magukat. Ez azt jelenti, hogy biztonságos távolságot kell tartani azoktól az emberektől is, akik nem laknak velünk, sőt, még azoktól is, akik teljesen egészségesnek látszanak és érzik magukat.

Hogyan segít a társadalmi távolságtartás?

A társadalmi távolságtartás lelassítja a koronavírus terjedését. Erre azért van szükség, hogy egyszerre minél kevesebb ember betegedjen meg.

Amikor kevesebb ember beteg, az orvosok és a kórházak jobban képesek lépést tartani a betegség terjedésével, így az egészségügyi ellátás nem kerül veszélybe. A tudósok folyamatosan dolgoznak a hatékony oltásokon, amelyek megállíthatják a vírus terjedését.

Miért olyan fontos most a társadalmi távolságtartás?

Az új koronavírus nagyon fertőző. Gyorsan és könnyen terjed emberről emberre köhögéssel, tüsszentéssel, és súlyos megbetegedést okozhat főleg az idős, krónikus beteg emberek esetében.

Az emberek megfertőződhetnek és továbbadhatják a vírust, még mielőtt tudnának róla, még akkor is, ha nem mutatnak tüneteket.

Mit tehetek?

Amikor kimész az utcára vagy elmész valahová, a legjobb, ha maszkot viselsz. Ez segíthet megakadályozni a vírus terjedését. De még ekkor is fontos, hogy tartsd a két méter távolságot másoktól.

Kapcsolatban maradhatunk a barátainkkal virtuálisan. De néhány embernek segítségre lehet szüksége a kapcsolattartáshoz.

Tanítsd meg szüleidet és nagyszüleidet a Skype vagy a Zoom használatára, ha még nem ismerik. Legyetek együtt virtuálisan. Küldjetek egymásnak vicces filmeket és üzeneteket vagy mémeket.

Továbbá ne feledkezz meg a gyakori és alapos kézmosásról sem, illetve segíts szüleidnek a lakás tisztán tartásában is.

(KamaszPanasz - teenshealth.org)