koronavírus
#Betegségek

Ha ez a tüneted, 80% eséllyel COVID-od van

2020.10.19.
2 perces olvasási idő

Csaknem lehetetlen előre megjósolni, hogy egy-egy megfertőződött a SARS-CoV-2 melyik tünetét fogja tapasztalni magán. Van, aki súlyosan megbetegszik, szervei károsodnak, nem tud levegőt venni, mások „csak” köhögnek, hasi (gyomor, bélrendszeri) panaszokat éreznek.

És a skála másik végén ott vannak – a vírusfertőzötteknek csaknem fele –, akik hőemelkedésen, enyhe lázon kívül semmit nem éreznek. – Ezt a laikusok is ezerszer hallották már. Ám egy októberben közzétett tanulmány fontosnak tartja kiemelni, hogy létezik egy nagyon meggyőző, árulkodó COVID-jel, amit a páciensek 80%-a produkál. Ez pedig a szaglásvesztés, ami olyan erős indikátor, hogy a tesztelés előtt, olykor akár nélkül is megmondja, bizony koronavírus fertőzés történt.

E kutatásban tudósok egy csapata (University College London) 590 brit pácienst vizsgált, akik arról számoltak be, hogy vagy a szaglásukat, vagy az íz-érzékelésüket veszítették el, váratlanul. 567 személynél készült koronavírus teszt, aminek eredménye szerint 77,6%-uk lett pozitív COVID-ra. Azok között, akik csak anozmiára (a szagérzékelés képességének hiányára) panaszkodtak, 80,4% volt a pozitívak aránya. Azok körében, akik íz-érzés vesztésre panaszkodtak 77,7%-nyi lett a pozitív. A felmérést a PLoS Medicine (orvostudományi hetilap) közölte. Az is kiderült, hogy akiknél az ellenanyag teszt lett pozitív, azok 40%-a soha semmiféle egyéb COVID tünetet nem mutatott, nem köhögött, láza se volt.

További érdekes megfigyelést is tettek a kutatók

Azon teszteltek körében, akik csak a szaglásukat veszítették el, csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel kaptak pozitív eredményt a koronavírus antitest meglétét vizsgáló tesztre, mint azok, akik az ízeket nem érezték. Akik pedig mindkettőt elveszítették, azoknál négyszer valószínűbb volt a pozitív ellenanyag teszt. Ebből vonják le a tudósok azt a következtetést, hogy az anozmia különösen erős tünet arra, hogy vizsgálatával ki lehessen szűrni a páciensek közül a potenciális koronavírus fertőzöttet. „Megfigyelésünk azt mutatja, hogy a szaglás, és íz-vesztés nagyon megbízható indikátor arra nézve, hogy valaki COVID-19 fertőzött-e. És amennyiben az a cél, hogy csökkentsük a pandémia terjedését, a kormányoknak, világszerte, meg kell fontolniuk, hogy ez legyen az önkéntes karanténba vonulás, a tesztelési igény és a kontaktuskeresés fő kritériuma. Aki úgy érzékeli, hogy nem érez szagokat, a legegyszerűbb háztartási dolgokra (pl. foghagyma, kávé, parfüm illatára) gondolunk, jól tenné, ha izolálná magát és evvel párhuzamosan megszervezné a PCR tesztelését”, mondja a vizsgálat vezetője: dr. Rachel Batterham (University College London Hospitals).

Nagyszámú evidencia van arra nézve, hogy a szaglásvesztés a COVID-19 legmegbízhatóbb tünete, ami a páciensek triázsát végző (az ellátási sorrendet megállapító) egészségügyi dolgozó számára legalább egy stabil metrikus fogódzóval segít – mindez különösen most, az influenza szezon kezdetén nagyon fontos kapaszkodó lehet. „Az erős megfázáshoz képest, különféle egyéb dolgok zajlanak a COVID-os személy szervezetében, de igen korán eljut odáig, hogy nem érez ízt és szagot. Vagyis ez azt jelenti, hogy ezeket a jeleket, azaz e képességek meglétét lehetne a tesztelésre használni, hogy elhatároljuk a hagyományos náthától a COVID-19 megbetegedést”, mondja Carl Philpott (University of East Anglia's Norwich Medical School).

Ha tudni akarjuk, melyek a további tünetek, amelyek szintén figyelmeztető jelet adhatnak arról, hogy a koronavírus áldozata lettünk, itt a 10 leggyakoribb COVID szimptóma. Ezt az összeállítást a túlélők támogató csoportja (Body Politic COVID-19 Support Group) állította össze.

A vizsgált adatközlők körében a leggyakoribb, olykor letaglózó tünet a fáradtság (98,4%). Ezt követi a mellkasi nyomás (87,1%), a kifulladás, levegő után kapkodás (85,3%). Harmadik helyre került a fejfájás (84%), majd gyakorisában ezt követi a testszerte jelentkező fájdalmak tünetcsoportja (83,5%),a hidegrázás, izzadás (76,2%). Nincs nagyon lemaradva a gasztrointesztinális tünetek csoportja (74,6%). Csak ezt követi a száraz köhögés (72,7%), illetve a magasabb testhő (38 fok Celsius körüli), amit 72,4% tapasztalt meg. A 10. helyen álló tünetet: a torokfájást, torokgyulladást a fertőzöttek 69,6 százaléka panaszolta. (A kiugróan magas lázról ebben a felmérésben nem esett szó.)

Aki pedig legyűrte már a COVID-ot, esetleg ismerni akarja a SARS-CoV-2 fertőzés legtovább fennmaradó tüneteit is: ezek a krónikus fáradtság, a tüdőt ért maradandó károsodások, a szív- érrendszert érintő panaszok. Az így kialakult állapot szakmai elnevezése a hosszan fennálló ‘long’ COVID.

(Fazekas Erzsébet - bestlifeonline.com)