koronavírus
#Betegségek

Kezdődik a 16 és 18 év közöttiek oltása

2021.04.30.
1 perces olvasási idő

A 16 és 18 év közöttiek koronavírus elleni oltása Pfizer-vakcinával az érettségiket követően, május 10-e után indul.

Az operatív törzs döntése alapján mostantól azok is jelentkezhetnek az oltásra, akik három hónapon belül estek át a koronavírus fertőzésen és a tizenhat életévüket betöltötték. A 16 és 18 évesek közöttiek oltása az érettségi után indul, amihez Pfizer vakcinát fognak használni.

A Pfizer/BioNTech-oltóanyagot a gyártó 16 évesnél idősebb páciensek körében bevizsgálta már, és ennek megfelelően gyakorlatilag minden hatóság, így az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezte a 16 éven felüliek oltására.

Arra kérik a szülőket, törvényes képviselőket, hogy minél előbb regisztrálják az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekeiket. Kérik, hogy a regisztrációkor figyeljenek a személyes és elérhetőségi adatok pontos kitöltésére! Az oltás időpontjára szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell majd vinniük. (Ugyanaz a hozzájáruló nyilatkozat, csak a szülő jogosult az aláírásra.) Felhívják a szülők figyelmét, hogy a 16. életévet még be nem töltött gyermekek regisztrációja továbbra sem érvényes. A 16 év alattiak oltása ugyanis még nem engedélyezett.

12-15 éves korosztályban még tesztelik

Várhatóan június elejétől lehet majd használni az Európai Unióban a 12-15 éves korosztályban az új típusú koronavírus ellen (SARS-CoV-2) a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcinát. A szakemberek bizakodók, mert a 12-15 éves korcsoportban folytatott vizsgálatok "bátorító eredményei" arra utalnak, hogy "a gyerekeket különösen jól védi az oltás" a Covid-19-től.

Hogyan készüljünk fel az oltásra?

Az oltás tervezett időpontja előtt igyunk bőségesen folyadékot, lehetőleg éhesen se érkezzünk, továbbá ajánlott olyan laza ruhát választani, amely gyorsabbá és könnyebbé teszi az injekció felkarba történő beadását. Amennyiben van rá lehetőségünk, töltsük ki előre a hozzájáruló nyilatkozatot. Más, különleges tennivalót nem igényel az oltás.

Mikor ne adassam be az oltást?

Amennyiben három hónapon belül igazoltan koronavírusos betegek voltunk, ne adassuk be - erről a hozzájárulásban hivatalosan is nyilatkozni kell. Amennyiben orvosunknak nincs tudomása erről a betegségről, esetleg az értesítés időpontjában épp betegek vagyunk, erről tájékoztassuk az oltást szervező háziorvost, ahogy arról is, ha kontakt személyként mgefigyelés alatt állunk (a kontaktust követő 10 napon belül nem oltanak). Betegen ne menjünk oltásra, akkor sem, ha nem igazolódott, hogy COVID-19 megbetegedés okozza a panaszokat. A súlyos krónikus betegek kezelőorvosukkal egyeztessenek, aki a beteg állapota, erőnléte alapján mérlegelve dönti el a kérdést.

A koronavírus elleni védőoltásra itt tudsz regisztrálni.

(WEBBeteg/MTI)