hallássérült
#Betegségek

Hallásjavító „ékszerek”

2018.04.16.
2 perces olvasási idő

Mi jut eszedbe a hallókészülékről? Ha egy barnás színű, ódivatú, furcsa tárgy a fül mögött, akkor biztosan nem hallottál arról, milyen hatalmas a fejlődés a hallókészülék-iparban. A mostanság elérhető különböző hallásjavító rendszerek némelyike olyan menő, mint a Mission impossible film kütyüjei, vagy akár egy csodaszép, márkás ékszer.

Minden embernek más az ízlése, és megpróbálja valahogyan kifejezni az egyéniségét külsőségekben is. A fiatalok számára különösen fontos a divatos megjelenés: akad, aki szeret kitűnni a többiek közül, mások inkább beolvadnának. Úgy öltözködnek, olyan eszközöket használnak, mint a barátaik vagy épp a kedvenc sztárjaik. Miért lenne ez másképp a hallókészülék-viselők között? Szerencsére a gyártók ma már a különleges elvárásokhoz is képesek alkalmazkodni.

Menő ergonómia

Bármennyire lényeges is a külcsín, a hallókészülék elsődleges feladata természetesen a hallásjavítás. A hallásveszteség típusától és mértékétől, valamint az egyéni igényektől függ az, hogy egyáltalán milyen modellek közül választhat az érintett. Ennek eldöntésében a hallókészülék-specialisták segítenek. A szóba jöhető készüléknek rengeteg követelménynek kell megfelelnie. Ilyenek pl. a megbízható működés, a könnyű kezelhetőség, a minimális szerviz igény és a minden természetes körülmény közötti viselhetőség.

Egy hallókészülék számára igazi kihívást jelent a szélben, esőben, úszás közben, vagy párás, nedves, poros környezetben való működés. Erre csak a legmodernebb technológiával felszerelt, vízzel és porral szemben ellenálló hallókészülékek képesek, amelyek két kategóriába sorolhatók. Az IP67-es nemzetközi minősítésűek porállóak és vízlepergetők. Az IP68-as jelzésűek hasonlóképpen porállóak, ugyanakkor egy méteres vízmélységig 30 percen át bizonyítottan vízállóak. Így biztonsággal használhatók úszás, zuhanyozás, sportolás vagy fizikai munka közben és esőben is. S aki még ennél is többre vágyik: megfelelő tartozékokkal a hallókészülékek csatlakoztathatók a Bluetooth-képes eszközökkel, pl. zenelejátszókkal, mobiltelefonokkal, stb. Ez azt jelenti, hogy a készülékviselő gond nélkül hallgathatja kedvenc zenéjét pl. a medencében hűsölve, s ahhoz sem kell kijönnie a vízből, hogy telefonon elérjék.

Apró szépségek

A legújabb hallókészülékek meglepően aprók és gyönyörűek. Az ergonomikus, letisztult hallásformatervezésnek köszönhetően némelyik modell olyan tökéletes, mint egy műalkotás. Aki mégis szeretné elrejteni, az könnyen megteheti, hiszen sok készülék szinte láthatatlan. Jóllehet a mélyen a hallójáratba helyezhető modellek nem minden hallássérült számára megfelelőek, de a különböző bőr- és hajszínárnyalatú változatok között mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. A design-díjas töltőtoll alakú távirányító pedig lehetővé teszi a diszkrét hangerő-beállítást vagy programváltást.

A fiatal hallássérültek közül azonban egyre többen érzik úgy, hogy nincs takargatnivalójuk. Ők sokféle színes és mintás hallókészülékház közül választhatnak, ráadásul ezeket könnyen és gyorsan cserélhetik, akár a ruháikhoz választott kiegészítőket. Olyan különleges hallókészülék is kapható, ami elegáns fülbevalónak látszik, a szetthez tartozó gyűrű a készülék távirányítója, a tok pedig az akkumulátor töltőjeként funkcionál. Az extrém stílus kedvelőinek a fültágító gyűrűhöz hasonló meghökkentő készüléket is terveztek már.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

fül