hall
#Testi problémák

Mi az a halláskárosodás?

2015.01.22.
2 perces olvasási idő

A halláskárosodás súlyossága egyénenként változik. Vannak, akiknek részleges halláscsökkenésük van, ami azt jelenti, hogy a fül egyes hangokat érzékel, míg másokat nem. Teljes halláskárosodás esetén semmilyen hangot sem hallanak, ezt hívjuk siketségnek.

Magyarországon közel 1 millió ember, vagyis a lakosság 10 százaléka rendelkezik különböző mértékű halláskárosodással. Ma hazánkban 300 ezer súlyos nagyothalló és 60 ezer siket ember él. A halláskárosodás a leggyakoribb születési rendellenesség.

A halláskárosodás okaihallás

A fiatalok körében a halláskárosodás leggyakoribb oka a középfülgyulladás. Középfülgyulladást leggyakrabban fertőzés okozza, melynek során a dobhártya mögött folyadék halmozódik fel, ez pedig elzárhatja a hang terjedési útját. A fertőzés után a felgyülemlett folyadék hetekig, de akár hónapokig maradhat a középfülben halláscsökkenést okozva. A folyadék távozása általában spontán bekövetkezik, de időnként szükség van a gyógyszeres kezelésre. A fertőzés megszűnése után a halláskárosodás megszűnik.

A fület eltömítheti emellett idegen tárgy, fülzsír vagy szennyeződés is. Emellett genetikai rendellenesség is okozhat halláskorosodást. Ebben az esetben az örökölhető betegség során nem megfelelően fejlődik a belső fül vagy a hallóideg. Fül- vagy fejsérülések is okozhatnak halláskárosodást. A koponyatörés - főleg a halánték környéki - halláskárosodáshoz vezethet. Születéskori szövődmény is okozhat halláskárosodást. A koraszülötteknél nagyobb a halláskárosodás kockázati tényezője.

Bizonyos megbetegedések, mint a gyakori fülgyulladás, a mumpsz, a kanyaró és a bárányhimlő is kárt tehet a belső fül szerkezetében. Egyes gyógyszerek, mint például az antibiotikumok és a kemoterápia során alkalmazott gyógyszerek is okozhatnak hallásvesztést.

A hirtelen hangos zaj is idővel maradandó károsodást okozhat, melynek következtében a fül nem úgy továbbítják a hangot, mint azelőtt.

A halláskárosodás tünetei

Szólj a szüleidnek vagy az orvosodnak, ha a következők közül bármelyik tünetet tapasztalod.

  • úgy érzed, hogy az emberek halkan vagy nem tisztán beszélnek, vagy a beszélgetéseik egy részét hallod csak
  • gyakran kéred a beszélgetőpartnered, hogy ismételje meg azt, amit mondott
  • nem tudsz nevetni a viccen, mert a történet egy részét nem hallottad
  • a körülötted lévők azt mondják, hogy a zenét vagy a TV-t túl hangosan hallgatod
  • nem hallod az ajtó csengőt vagy a telefont

Minden esetben fordulj orvoshoz, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod! Az audiológus hallásvizsgálatot végez majd, amely segítséget nyújt a probléma felismerésében.

A halláskárosodás kezelése

A halláskárosodás kezelési módja a halláskárosodás típusától függ. Az általános kezelés, amikor az orvos eltávolítja a fülzsírt vagy szennyeződést a fülből. Ha a halláscsökkenést fertőzés okozza, akkor a fertőzést kell kezelni, mely után általában visszatér a normál hallás.

Ha a halláskárosodás mögött valamilyen sérülés áll, például a dobhártya vagy hallócsontocskák sérülése, ezen a műtéti beavatkozás segíthet. Bizonyos esetekben a hallókészülék használata segíthet a halláskárosodáskor. Ma már nagyon sokféle hallókészülék létezik, amelyek felerősítik a hangokat. Létezik olyan kisméretű is, amely elfér a fül mögött.

Néha a halláskárosodás olyan súlyos, hogy semmilyen hallókészülék nem képes kell mértékben felerősíteni a hangot, ebben az esetben az implantátum lehet a megoldás.

A halláskárosodás megelőzése

A halláskárosodás bizonyos típusa nem megelőzhető, más típusa azonban igen. A zaj okozta halláskárosodás azonban megelőzhető. Ha hosszú ideig 80 decibelnél erősebb zajnak vagy kitéve, az már káros lehet az egészségedre. Ilyen hangforrás lehet a hangos zene, a sziréna és motor hangja, vagy egyes szerszámok hangja (légkalapács, fűnyíró).

A maradandó halláskárosodás kialakulásának csökkentése érdekében a következőket teheted:

  • Halkítsd le a tévét!
  • Ügyelj arra, hogy ne hallgass túl hangos zenét a fülhallgatóddal vagy a fejhallgatóddal!
  • Használj füldugót, ha hangos koncertre vagy autóversenyre mész!
  • Használj fűnyírás közben is füldugót!
  • Keresd fel az orvosodat azonnal, ha azt gyanítód, hogy valami baj van a hallásoddal!

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

fül