fülhallgató
#Testi problémák

Fülgyulladást is okozhat a fülhallgató

2016.07.22.
2 perces olvasási idő

Fülhallgató, füles - bárhogy is nevezzük őket, életünk részét képzik. Lehetővé teszik, hogy bármikor, bármilyen körülmények között elszigetelhesd magad a külvilágtól és a kedvenc zenédet vagy podcastjaid egyikét hallgasd, miközben elmerülsz a gondolataidban. És ami még fontosabb, ez a kis találmány sokkal elviselhetőbbé teszi a konditermet, illetve a tömegközlekedési eszközökön való utazást.

Nem tudsz élni nélküle, igaz?

Minden bizonnyal te is úgy érzed, a fülhallgató a tested egyfajta kiterjesztését jelenti. Mindig ott lapul a zsebedben vagy táskádban, és akármikor útnak indulsz. Viszont mindenhová magaddal cipelni, újra és újra beletuszkolni azt a zsíros füledbe nem éppen egy gusztusos dolog. Gondoltad volna, hogy ez az egyik legtöbbet használt baktériumforrás?

Mivel ezek a kis ketyerék teljesen érintkeznek a füllyukaddal, bátran állíthatjuk, a végeredmény gusztustalan lesz. Az emberi fül tele van zsírral, elhalt bőr sejtekkel és baktériumokkal - mindezek tökéletes elegyet alkotnak és előbb-utóbb a füleseden kötnek ki! Azonban érdemes végiggondolni, hogy a napi használat során mennyi szennyeződés tapadhat meg a fülhallgatódon amikor megfogod, amikor bedobod a táskádba, vagy lehajítod az asztalra. Nos, ebben rejlik az igazi veszély.

fülhallgató

A fülzsír normális

Bár leírhatatlanul undorító látványt nyújt, de a fülzsír egy tökéletesen ártalmatlan dolog, tulajdonképpen csak a fül öntisztítási mechanizmusának egy terméke. Mellesleg mindenkinek megvan a saját baktérium flórája - még a fülében is. Röviden, ez a baktérium teljesen normális és nem okoz semmiféle fertőzést.

Kutatások kimutatták, hogy az emberi fül mikroflórája pseudomona, illetve staphylococcus vírust tartalmaz. Bár ezek így felsorolva elég rosszul hangzanak, a legtöbb ember mindezeket gond nélkül hordozza. Akárhogyan is, ha ezek a baktériumok elszaporodnak és túllépnek a tested tűrési küszöbén, vagy valamilyen ismeretlen baktérium kerül a füledbe, az könnyen okozhat fülfertőzést vagy fülgyulladást, fülgombát és keléseket, illetve növeli a pörsenések megjelenésének esélyét.

Hogyan kerülheted el?

A legkomolyabb probléma az, hogy miután zsíros a fülesed, minden hozzáragad amivel csak érintkezik, és ennek következtében könnyen landolhatnak teljesen új baktérium törzsek a füledben. Ha a zsír réteget képez a füleseden, akkor tökéletes táptalajként szolgálhat a baktériumoknak, ugyanis nem tud kiszáradni, ezáltal a bacik túlélnek és szaporodnak rajta.

Szóval csak gondold át: Mennyi mindennel érintkezik egy nap a fülhallgatód, mielőtt berakod a füledbe? Kutatások kimutatták, hogy a fülhallgatók 11-szeresen növelik a fülben lakozó baktériumok számát!

A füles mással való megosztása csak még több baktériumot eredményez!

Bár tudom, hogy a fülesed otthon felejtése egy kisebb természeti katasztrófával és tragédiával érhet fel a számodra, ennek ellenére mással megosztani vagy mástól kölcsönkérni egy fülhallgatót nem biztos, hogy a leghigiénikusabb megoldás! Amikor másét használod, akkor azzal befolyásolod és megváltoztatod a saját baktérium flórád összetételét, ami nem tesz jót az egészségednek.

És csak hogy még rosszabbak legyenek a dolgok, a fülhallgató fizikailag elnyeli a füled nedvességét és hőjét, ezáltal egy tökéletes baktérium telepnek adva otthont, ahol vígan terjedhetnek tovább mindenhová a bacijaid.

Íme, a megoldás

  • Tisztítsd a fülesedet rendszeresen, tartsd tiszta tokban és csak te használd, ne add oda másnak, ugyanakkor te se kérd el a haverodét!
  • Nem kell minden nap megtisztogatnod őket, de heti egy alkalommal a fertőtlenítésük segít csökkenteni a zsírréteget, illetve bacik mennyiségét. Ha muszáj megosztanod valakivel, akkor fertőtlenítsd előtte és utána is! Erre alkalmasak lehetnek a hordozhat fertőtlenítő kendők.

Olvass tovább! 10 dolog, amit sose ossz meg másokkal

(KamaszPanasz - GY.P.F.)

Kapcsolódó címkék

fül