orrvérzés
#Betegségek

6 tipp, amivel megállíthatod a téli orrvérzést

2016.02.11.
1 perces olvasási idő

Az orrvérzés télen gyakrabban előfordul, elsősorban azért, mert a levegő szárazabb kint is és az otthonunkban is. Fontos tudni néhány tippet a téli orrvérzés ellen, ha téged is érint ez a probléma.

1. Párásíts!

Amikor beindul a fűtésszezon, a levegő szárazabbá válik az otthonodban. A kinti hideg levegő és a benti meleg, száraz levegő bizony igénybe veszik a bőrödet, de az orrnyálkahártya is könnyebben kiszárad ebben az időszakban. A legjobb módja a téli orrszárazság - és az ezzel járó orrvérzés - elkerülésének, ha odafigyelsz a helyiségek megfelelő páratartalmára. Használhatsz speciális párásítót, radiátorra tehető párologtatót vagy akár a régi bevált módszert is, amikor egy lábas vizet felteszel főni a tűzhelyre.

2. Óvatosan az orrfújással

Az erős orrfújás is okozhatja az orrvérzést, ezért próbáld óvatosan fújni. Valójában, bármi, amihez egy kis erőkifejtés kell, orrvérzést okozhat. Például, ha valami nehezet cipelsz vagy nagyon megerőltető edzést végzel.

3. Tartsd az orrod nedvesen

Amellett, hogy párásítasz, vannak olyan dolgok, amikkel közvetlenül is nedvesítheted az orrod nyálkahártyáját. Használhatsz olyan terméket, amit az orr belsejében kell használni (mint például az orrgél). Ez kifejezetten az orrjáratok hidratálását segíti elő.

orrvérzés

4. Használj sálat

A legjobb tipp, hogy télen, amikor kimész a hideg levegőre, tekerd a sáladat a szád és az orrod elé is, így elkerülheted, hogy a fagyos levegő kiszárítsa az orrodat. Ezáltal olyan levegőt lélegzel be, amit a sál kissé felmelegített. Ez a tipp segíteni fog, ha következetesen használod.

5. Figyelj az étrendedre

Akár hiszed, akár nem, az hogy mit eszel, befolyásolhatja, hogy van-e orrvérzésed, vagy nincs. A fűszeres ételek a fő bűnösök. Ha valami fűszereset eszel, akkor az orrod elkezd folyni, ami elindíthatja az orrvérzést is. Ez főleg akkor igaz, ha már korábban vérzett az orrod.

6. Beszélj az orvosoddal

Beszélj az orvosoddal, ha gyakran vérzik az orrod. Míg a tél minden bizonnyal előidézheti, vannak olyan egészségügyi problémák, amik okozhatják is az orrvérzést. Jobb kizárni azokat. Továbbá, ha használsz orrspray-t, az is lehet kiváltó oka a gyakori orrvérzésnek, ugyanis ezek a szerek is szárítják az orrnyálkahártyát.

(KamaszPanasz - S.C., allwomenstalk)