allergia
#Betegségek

Viszlát allergia: 6 tipp a tünetek ellen

2016.05.02.
2 perces olvasási idő

Tavasz: az év legszebb időszaka, kivéve, ha egyet jelent a szénanáthától való szenvedéssel, viszkető szemekkel és bőrrel, csorgó orral vagy asztmával. Szerencsére van néhány egyszerű, természetes módszer, amellyel enyhíthetünk a tüneteken.

Erősítsd az immunrendszeredet!

Amikor az allergiáról beszélünk, elengedhetetlen megemlíteni az immunrendszer erősítését. Hanyagold azokat a dolgokat, amik gyengítik a szervezeted védekezőképességét, például a magas cukortartalmú vagy finomított ételeket. Helyettesítsd ezeket például répával, spenóttal, édesburgonyával, fokhagymával vagy brokkolival. Továbbá fontos, hogy győzd le a stresszt!

Alkalmazz elhagyó-diétát!

Tudtad, hogy az ételérzékenység ugyanolyan tüneteket - pl. orrfolyást, nyálka-felgyülemlést és orrmelléküreg-gyulladást - okozhat, mint a pollenallergia? Ha a tüneteid általában bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után fokozódnak, az egyik legjobb, amit tehetsz, hogy elhagyod az étrendedből azokat az összetevőket, amikre gyanakszol. Töröld ki az étrendedből a leggyakoribb bűnösöket: a tejtermékeket, a gabonaféléket, a tojást és a szóját is. Próbálkozz a kizárásos módszerrel egyenként, pl. két hétig ne igyál és egyél tejtermékeke. Két hét után kiderül, hogy a panaszaid javultak-e, és a diéta megoldást jelentett-e a tüneteidre. Háromnaponta adj hozzá egy-egy ételcsoportot az étrendedhez, amíg rá nem jössz, hogy melyik a bűnös.

Ügyelj a bélflórád egyensúlyára!

allergiaImmunrendszerünk gyengüléséért sok esetben valamilyen alapvető rendellenesség felelős a bélrendszerben. Ezek a problémák kezdődhetnek akár a gyomorban, nem megfelelő enzim- vagy sav-termelődéssel. A nem megfelelően megemésztett étel aztán a maga útján jut el a belekbe, ahol oszlásnak indul, és végül elkezd erjedni. Ennélfogva az ott élő bélflóra nem fog jól funkcionálni, ami bélrendszeri betegséget okozhat. Nem kívánatos és nem egészséges baktériumok, gombák és paraziták jelenhetnek meg ilyenkor a belekben, ami emésztési problémákat, pl. hasmenést, székrekedést, haspuffadást és ehhez társuló rossz közérzetet idézhet elő. A probléma kiküszöbölése azzal kezdődik, hogy ki kell elégíteni a gyomor sav- és enzim-igényét, és probiotikumokat kell szedni a belek egészségéért. Néhány étrendi változtatás szükséges lehet, ha a gombák vagy élesztőgombák túl nagy számban vannak jelen.

Az egészséges élet egészséges májat kíván

A máj a test számos sejtje által kibocsátott hisztaminokat anyagcsere útján átalakítja. Amikor a máj kifárad vagy telítődik, akkor a megmaradt hisztamin és más káros anyagok is súlyosbítani fogják az allergiás tüneteket. A felesleges gyógyszerek, alkohol, koffein és a stressz csökkentése vagy teljeskörű kizárása megfontolandó ebben az esetben. Virágos zöldségek és cékla fogyasztása segíthet helyreállítani a máj működését.

Egészséges adrenalinok

Az adrenalint termelő mirigyek ugyanúgy funkcionálnak, mint az immunrendszer egy része, ami adrenalintartalmú szteroidot használ. Az adrenalinnal kapcsolatos rendellenességek közé tartozik a fáradtság, az alvászavar, az izom- és ízületi fájdalom, a migrén, az alacsony szexuális vágy, a krónikus stressz és a feledékenység. Ha esetleg rendellenesség lép fel, akkor a cukrot és a koffeint ki kell iktatni az étrendből, mindemellett több B- és C-vitaminban gazdag ételt kell bevinni a szervezetbe.

Mozogj sokat és aludj jól!

Rengeteg tanulmány igazolja, hogy a rendszeres mozgás enyhíti a szezonális allergia tüneteit. Segít például megküzdeni a fesztültséggel, ami igénybe veszi a vesét, a májat, a beleket és az immunrendszert. Valamint az elegendő alvás segíti ezeknek a testtájaknak a regenerálódását és feltöltődését is.

(KamaszPanasz - H.I. - naturalnews)