Főoldal / BETEGSÉGEK / Árulkodó jelek, melyek vashiányra utalnak
  2020-01-10

Árulkodó jelek, melyek vashiányra utalnak

A vashiány jellegzetes tünetekkel figyelmeztet bennünket arra, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Miről ismerheted fel, ha a testednek több vasra van szüksége?

- hirdetések -

Kimerültség

7 jel, hogy vashiánytól szenvedszA test vasat használ a hemoglobin előállításához, ami a vértestekben az oxigént szállítja. Ha nincs elég egészséges vértested, elkezdesz fáradni.

Koncentrálási zavarok

Az agy működéséhez a neurotranszmittereknek megfelelően kell szállítaniuk az adatokat, ám ha vashiányod van, ez a folyamat lassabban működhet, emiatt nehezebben tudsz figyelni. Persze, a koncentrációs képességeket egy sor másik tényező is befolyásolhatja, azonban a vashiányos állapot is okozhat figyelemzavarokat, ezért érdemes ezt is számításba venned.

Apátia

Fásultságot érzel mindennel kapcsolatban? Család, barátok, iskola, de még a kedvenc sorozatod legújabb epizódja sem hoz lázba, sőt, ami korábban felvillanyozott, most egyenesen lehervaszt? Ha nincs más oka az érzéseidnek, könnyen meglehet, hogy némi vas utánpótlásra lesz szükséged.

Légszomj

Az edzőteremben vagy akár séta közben is jelentkezhet, de miért? Ha nincs elég vas a szervezetedben, a testben oxigénhiány lép fel.

Sápadtság

Olyan sápadt vagy, mint egy vámpírfilm vérszívója? Nem jó jel… Ezt az állapotot a vérszegénység és a vörös vértestek hiánya okozhatja.

A rendszeres edzés közben fellépő problémák

Gondot okoz ugyanannyi ismétlést elvégezni, mint amennyit múlt héten még simán tudtál, úgy, hogy az edzéseket sem lógtad el közben? Az alacsony vasszint okozhatja az állóképesség csökkenését. Az edzés után pedig valószínűleg az átlagosnál tovább lesz izomlázad. Ha nincs elég vas a szervezetedben, az izmaid nem képesek elég gyorsan regenerálódni, ami nem csak izomlázhoz vezet, de a sérülések is könnyebben megtörténhetnek.

Törékeny körmök

Még a legcukibb pedikűr sem képes eltakarni a vékony, sérülékeny körmöket. Ez is a vashiány egyik jele lehet számodra.

Ha a fenti tünetek valamelyikét észleled magadon úgy, hogy nem tudod, mi okozhatja, fordulj a háziorvosodhoz, aki biztosan ellát néhány tanáccsal, hogy mielőbb elmúljanak a kellemetlen panaszaid.

(KamaszPanasz - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)