hepatitis
#Betegségek

Hepatitis C, a csendes vírus

2018.07.03.
1 perces olvasási idő

A hepatitis C egy vér útján terjedő vírusos fertőzés, melyet a hepatitis C vírus okoz. A fertőzés elsődlegesen a májat támadja meg, de a kórokozó más szerveket is elérhet, illetve a máj sokrétű funkcióinak károsításával súlyos hatása van az egész szervezetre. Július 28. a hepatitis C világnapja.

A hepatitis C úgynevezett csendes vírus, a fertőzés gyakran évekig, évtizedekig marad diagnosztizálatlan. Hepatitis C, a csendes vírusA betegség tünetmentes jellege miatt a betegek nagy száma már kialakult májbetegséggel jelentkezik először orvosánál. A HCV fertőzés a krónikus májbetegségek, a májrák és a máj transzplantáció vezető oka.

A krónikus HCV fertőzés súlyos közegészségügyi problémát jelent, és világszerte az egyik leggyakoribb fertőző betegség, amely körülbelül 150 millió embert érint. Évente 3-4 millió új fertőzés alakul ki. A krónikus HCV fertőzésben szenvedő betegek 20%-ánál alakul ki májcirrózis, és ezen betegek 2-5%-a hal meg évente. A HCV fertőzés miatt kialakuló előrehaladott májbetegség jelenleg a máj transzplantáció legfontosabb okaként szerepel a nyugati országokban. Magyarországon a betegek száma 70 ezerre tehető, melyek közül mindössze 22 ezer felismert esetet tartanak számon, évente 500-700 új beteget regisztrálnak.

A legnagyobb globális egészségügyi fenyegetés

Jelentős terhet ró a gazdaságra mind egyéni, mind társadalmi szinten, ezért megelőzésére komoly hangsúlyt kell fektetni. Az előrehaladott májbetegségben szenvedő betegek gyógyítása nagy kihívást jelent, azonban jó hír, hogy az utóbbi években a terápiás lehetőségekben meghatározó új eredmények születtek.

Szakszerű kezeléssel mára a betegek nagyobb hányadánál csökkenthető a máj károsodásának mértéke, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb fény derüljön a fertőzés tényére. A hepatitis fertőzés vérvizsgálattal kimutatható.

(KamaszPanasz)