vakbél
#Betegségek

Amit jó, ha tudsz a vakbélgyulladásról

2015.09.18.
2 perces olvasási idő

Remélem, nem vakbélgyulladásod van! - biztosan Te is hallottad már ezt a mondatot szüleidtől, mikor erős hasfájásra panaszkodtál. Ilyenkor persze az ember gyermeke megijed az esetlegesen rá váró megpróbáltatásoktól, és máris jobban érzi magát,bízva benne, hogy csak egy kis gyomorrontás az egész. Ha azonban kíváncsi vagy a betegség tüneteire és a műtét menetére, mindenképpen olvasd el cikkünket!

A vakbélgyulladás valójában a vakbél alsó részén elhelyezkedő féregnyúlvány (appendix) gyulladása, mely kezeletlenül végzetes következményekkel járhat. A betegség az általános sebészet talán leggyakoribb műtéte. Előfordulása gyermek- és fiatalkorban a leggyakoribb.

A betegség kialakulásában a közhiedelemmel ellentétben az idegentesteknek (pl. meggymag) alig van szerepe, a betegség általában valamely nem meghatározható hasi, vagy általános fertőzés következtében alakul ki. Lényege a csökevényes bélszakasz üregének elzáródása, melyet fertőzés követ. Általában nyirokszervi gyulladás, vagy kis székletrög okozta elzáródás a kiváltó ok.

A vakbélgyulladás tünetei

A betegség általában rossz közérzettel, étvágytalansággal, köldök- és gyomortáji fájdalommal indul, mely később görcsös jellegűvé erősödik, és az alhas jobb oldali területére koncentrálódik. Mivel számtalan nőgyógyászati probléma is okozhat hasonló tüneteket, lányoknál általában javasolt a nőgyógyászati vizsgálat is a pontos diagnózis érdekében. Azokban az esetekben, mikor a féregnyúlvány gyulladás nem kizárt, a műtét mindenképpen indokolt, mivel elmaradása esetén a gyulladás továbbterjed, és a bél kilyukadása következtében életveszélyes hashártyagyulladás keletkezik. vakbél

A műtét menete

Hagyományos eljárás - A betegség kezelése egyértelműen sebészi, a műtét lényege a gyulladt féregnyúlvány (appendix) eltávolítása. Ezt a jobb alhason, ferde irányú 4-10 cm-es vágással végzik.

A műtét végén a hashártyát (a bőr alatti kötőszövetes hártyát) öltéssorral, a bőrt kapcsokkal zárják.Műtétet követően gyakran egy 24 órás antibiotikus szerek vénás adása szükséges lehet. Az első napokban a beteg folyadékot, majd pépes étrendet fogyaszt, a puffasztó, szénsavas, túlságosan rostos anyagok bevitelét kerülni kell. A felépülési idő rövid, általában 3-5 napos kórházi bennfekvést igényel.

Laparoszkópos eljárás - Ilyenkor a hasüreget egy speciális, üreges tűn keresztül CO2-vel feltöltik, majd 3 csatornát (portot) vezetnek nyárs segítségével a hasüregbe. Egyiken az optika, másikon az operatőr eszközei kerülnek bevezetésre. Műtét során az átvágott féregnyúlványt a munkacsatornán keresztül eltávolítják, majd egy utolsó áttekintést követően a portokat kiveszik.

A laparoszkópos műtét igazi előnye a bizonytalan eseteknél van, mert lehetőséget nyújt gyakorlatilag az összes hasűri szerv megtekintésére a műtét során, és a hasonló tüneteket okozó egyéb betegségek is általában elláthatók ezzel a módszerrel. Ráadásul a gyógyulás is gyorsabb, mert az ilyen esetek döntő részénél elegendő csak a bőr sebét zárni.

Bármely módszerrel is műtsenek meg, tudnod kell, hogy a felépülés viszonylag gyors, és hamarosan ugyanúgy élhetsz, mint azelőtt. Sőt, neked már soha többé nem kell aggódnod, hogy a hasfájásodat vakbélgyulladás okozza!

(WEBBeteg)