anorexia
#Testi problémák

Miről ismerhető fel a manorexia?

2023.01.09.
3 perces olvasási idő

A táplálkozási zavar a fiúk körében korábban rendkívül ritkán fordult elő, de ma már ők sincsenek biztonságban. Egy brit felmérés szerint a férfiak 10%-a szenved anorexiától vagy bulimiától. Ez a fajta, férfiakat érintő étkezési zavar a manorexia.

Valójában az étkezési rendellenességek kialakulásának kockázata mind nőknél és férfiaknál ugyanaz, hátterében pedig főként komoly önértékelési zavar áll. Emellett a társadalom irreális ideálokat formál, és azt az üzenetet sugallja, hogy változtatnod kell a külsődön, hogyha nem vagy olyan, mint a tv-ben és magazinokban látott testideál.

Nehezebben diagnosztizálható

A média és a társadalom folyamatos nyomást gyakorol ránk a kinézetünkkel kapcsolatban, a kövérségről pedig ellentmondásos üzenetek érkeznek. Emiatt egyre több fiú esik abba a hibába, hogy drasztikusan megváltoztatja a táplálkozási szokásait.

Férfiaknál a táplálkozási zavar diagnosztizálása sokkal nehezebb, mert:

  • Általában vonakodnak orvosi segítséget kérni - pláne pszichés problémával.
  • Mivel nagyobb izomzattal rendelkeznek, mint a nők, az izmok valamelyest kompenzálják az állapotukat. Az étkezési zavar azért is súlyosabb a férfiaknál, mert míg a nők a korai stádiumban főleg zsírt veszítenek, a férfiak izmot is.
  • Az étkezési zavart gyakran edzéssel kompenzálják, vagy próbálják leplezni, így eleinte még egészségesebbnek is néznek ki, mint korábban.
  • Míg a bulimia szinte észlelhetetlen, a férfiak esetén a társadalom elnézőbb az úgynevezett túlevéssel szemben.

A betegség kialakulását elősegítő rizikófaktorok

  • A sportolást és atlétikusságot túlzottan előtérbe állító, vagy gyermekeiktől irreális teljesítményt követelő szülők.
  • Média (Tv, magazinok, óriásplakátok stb.) hatása.
  • A férfiaktól elvárt olyan tulajdonságok, mint agresszivitás, versenyszellem, függetlenség elfogadásával kapcsolatos problémák.
  • Gyermekkori elhízás, mely kamaszkori fogyókúrázásokban torkollik.
  • Olyan sport vagy foglalkozás, melyben a kinézetnek fontos szerep jut.
  • Olyan érzelmi fájdalom, mellyel nehéz megbírkózni.

Mit tehetsz, ha te is étkezési zavarral küzdesz?

A gyógyuláshoz vezető első lépés a beismerés.

  1. Keresd fel az orvosod, hogy megállapíthassa nem okozott-e szervi elváltozást az étkezési zavar.
  2. Keress fel egy pszichológust, aki segít felderíteni, feldolgozni a betegséget kiváltó okot, illetve segít a gyógyulási folyamatban.
  3. Ajánlatos táplálkozási szaktanácsadó felkeresése is, hogy segítsen egy egészséges étrend összeállításában.

Manorexiás sztárok

Szakemberek szerint a manorexiások valós száma jóval meghaladhatja a statisztikai adatokat, ugyanis a férfiak nehezebben vallják be, ha problémáik vannak, vagy elvesztik a kontrollt valami felett (ez szinte egyenlő számukra a gyengeség fogalmával, hiszen kiskoruk óta azt hallják, hogy szedjék össze magukat), nem beszélve arról, hogy a táplálkozási zavarok főként női problémaként szerepelnek a köztudatban.

Ez lehet az oka annak is, hogy ugyan számos férfi híresség (pl. Colin Farrel, Billy Bob Thornton, Tobey Maguire - anorexia, Elton John - bulimia) szenved szemmel láthatóan a manorexiától, Dennis Quaid színész kivételével egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni a betegséggel folytatott küzdelméről.

Új szelek fújnak a divatban

Manorexia tünetei
(Forrás: nymag.com)

Nem kedvez a férfiak egészséges testképének a trendek váltakozása sem, melyek közül sok esetben a kifutókon az egészséges kinézetű, férfias modellek helyét az irreálisan sápadt, beteges kinézetű, kórosan sovány fiúk vették át. Ezek a modellek a bemutatott bő pólók, ingek, nadrágok alatt gyakran korántsem kívánatos, csontsoványra sanyargatott testet rejtegetnek.

A manorexia ellentéte: az adonisz komplexus

A média testképre gyakorolt hatásának jellemző példája, mikor a fittséget és testedzést túlzottan dicsőítik, így aztán a fiúk egyenesen a betegségbe hajszolják magukat, mikor órákat töltve a konditeremben túledzik magukat. Az 1990-es években a kutatók a szenvedélyszerű testépítést az evészavarok kialakulásának egyik lehetséges kockázataként kezdték vizsgálni. Olyan személyiségjellemzőket találtak, amelyekben a profi testépítők hasonlítanak az evészavarban szenvedőkhöz. E jellemzők közé tartoznak a testi elégedetlenség, az alacsony önértékelés, a kényszeres tünetek, a szorongás, az ingerlékenység.

Schwarzenegger megjelenése a filmvásznon megemelte a társadalmilag elfogadható izomzat mércéjét, ez az ideál kilépett a testépítők szűk köréből. Az izomdiszmorfia kialakulásában nagy szerepe lehet a férfiak atléta ideáljának, mely a női karcsúságideál ellenkezője, s kulturális nyomást fejt ki a férfiakra.

Ezek a férfiak túl soványnak, "gyengének" tartják magukat és minden gondolatukat az tölti ki, hogyan tudnák fokozni testi nagyságukat - ez a fatorexia. Ez a fajta evési zavar a gyorsabb hatás érdekében gyakran társul anabolikus szteroidok, növekedési hormonok alkalmazásával. Ezen szerek káros hatása miatt (heresorvadás, meddőség, májkárosodás, mellnagyobbodás) a probléma korai felismerése nagyon fontos a testi és pszichés szövődmények kialakulásának megakadályozása szempontjából.

Depresszió, teljesítménycsökkenés

Manapság a férfiaknak szóló táplálkozási és egészségmagazinok száma szinte túlszárnyalja a nőknek szóló ilyen jellegű lapok számát, s mára az is természetes, hogy ugyanannyi időt fordítsanak a jó megjelenésre, mint a nők. Az a felfogás, hogy az ideál szerint kell kinéznünk, sok férfit arra késztet, hogy változtatasson az életmódján, alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasszon.

A folyamatos aggodalmaskodás a kinézet miatt depresszióhoz, folytonos rosszulléthez vezet. Ilyenkor gyakran tönkremennek a kapcsolatok és a munkateljesítmény is csökken. A legfontosabb, hogy ne engedjük át magunkat az ideálok utasításainak, éljünk olyan egészséges életet, melyben jól érezzük magunkat és ne feledjük, számos sokkal fontosabb dolog van az életben a kinézetünknél!

(KamaszPanasz - G.V.; Forrás: washingtonpost)