testképzavar
#Lélek

Testképzavarok

2023.08.26.
3 perces olvasási idő

Légy őszinte: te tudsz bűntudat nélkül enni, és elégedetten felállni az asztal mellől? Reméljük a válaszod: igen. A médiában sugallt üzenet, miszerint csak a karcsúság jelentheti a szépséget és a sikert elsősorban a te korosztályod étkezési szokásait befolyásolja károsan. Emiatt fiatal lányok és nők - sőt napjainkban már a fiúk, férfiak - tízezrei szenvednek a táplálkozási és testképzavarok miatt.

Az evészavarok, testképzavarok története

Az anorexia nervosa az egyik legismertebb testképzavar, aminek a története valamikor a 13. században kezdődött. Ekkor jelentek meg azok az éhező szentek, akik évtizedekig alig ettek valamit vallási okok miatt, mert a koplalásuk megtisztulást, vezeklést jelentett. Később a koplalást a boszorkánysággal hozták összefüggésbe, majd látványossággá vált.

A középkor vége felé megjelentek az orvosi magyarázatok is, ezek már betegségnek tartották, ha valaki a táplálékot minden ok nélkül visszautasítja, a 20.század elejétől pedig előtérbe került a lelki tényezők hatása is.

A bulimia nervosa a másik leggyakrabban előforduló testképzavar, aminek az első leírása Hippokratésztől származik. A középkorban a bulimiát csak tünetként említették, és testi - lelki zavarnak gondolták. Az 1960-as években merült fel az, hogy önálló betegség lehet. 1979-től pedig igazi betegségnek tekintik.

Miért alakulnak ki az evészavarok?

Az evészavarok nagyon gyakoriak, ezért a kiemelten kezelendő pszichiátriai zavarok közé tartoznak. Jelentőségüket egyrészt az adja, hogy a súlyosabb formáik a fiatal felnőtt nők 1-4 %-át érintik, másrészt mert az anorexia halálozása nagyon magas, a betegek 8 %-a tíz éven belül meghal.

Az evészavarok okait még napjainkban is folyamatosan kutatják, de egyértelműen egyetlen okra visszavezetni azt nem tudják, hogy miért alakulnak ki ezek a betegségek.

Vannak hajlamosító tényezők, ilyen:

  • az érzelmi instabilitás
  • az alacsony önértékelés
  • a személyiség észlelésének zavarai, bizonyos személyiségvonások
  • a gyermekkorban átélt negatív élmények - szülői konfliktusok, túlzott kritika,fizikai bántalmazás

Vannak kiváltó tényezők, például:

  • a depresszió
  • az alacsony stressztűrő képesség
  • az olyan stresszorok, amelyek diétázáshoz, fogyáshoz vezetnek - mások megjegyzése, megterhelő életesemények

Léteznek társadalmi-kulturális tényezők:

  • a vonzerő hangsúlyozása
  • a gazdasági tényezők nyomása, a szépség- és fitneszipar
  • a tömegkommunikáció szerepe - a karcsúságideál hangsúlyozása

A leggyakoribb testképzavarok

Anorexia nervosa

Önéheztetéssel és súlyhiánnyal járó betegség, aminek a legelső tünete az evési magatartások megváltozása. Az érintett bizonyos ételeket nem eszik meg, majd a bevitt táplálék mennyisége egyre csökken. Majd csak a saját maga által elkészített kalóriaszegények ételeket eszik kis adagokban. Intenzíven aggódik a testsúlyával és testalkatával kapcsolatban - soványsága ellenére is fél az elhízástól, kövérnek látja magát.

Idővel megjelennek a testi tünetek és következmények is: az alacsony pulzusszám és vérnyomás, a hajhullás, a mozgáskoordinációs zavarok, az alapanyagcsere lelassulása, a hormonális egyensúly felborulása, a gyengülő immunrendszer, a hiányállapotok, majd az életveszélyes szív- és érrendszeri szövődmények, a depresszió, az ingerlékenység, a szociális visszahúzódás.

Bulimia nervosa

A bulimia ma már önálló kórkép. A bulimiás betegek képtelenek tartósan éhezni, emiatt náluk az étkezés visszaszorítása rövid ideig tart. A bulimiában két viselkedésminta figyelhető meg:

  • a túlevés (falásroham) ami a bulimia egyik alaptünete - a bizonyos időközönként fellépő evési kényszer hatására az érintettet jóval nagyobb mennyiségű ételt fogyaszt el, mint egy átlagember. Az érintett tudja, hogy mindez helytelen, ezért bűntudatot és kétségbeesést érez
  • a purgálás, azaz a bevitt tápláléktól való megszabadulás önhánytatással, vagy gyógyszerek használatával (hashajtók, vízhajtók).

Az állandó önhánytatás a nyelőcső gyulladásához és szűkületéhez vezethetnek, gége panaszok, és gégesérülések alakulhatnak ki, de gyakoriak a fogászati szövődmények is a gyomorsav maró hatása miatt.

Izomdisztrófia

A testépítő férfiak körében leírt kórkép a női anorexia nervosa ellenkezője. A férfiak soványság fóbiától szenvednek, holott nagyon izmosak. Mivel soványnak hiszik magukat gyakran anabolikus szteroidokat szednek és kényszeresen kizárólag magas fehérje-, energia-, és alacsony zsírtartalmú ételeket hajlandóak fogyasztani meghatározott idõközönként.

Orthorexia nervosa

Ez egészségesétel-függőséget jelent. A személy hosszú időt tölt el az egészségesnek vélt ételek beszerzésével és kényszeres rituálékkal készíti el azt.

Ugye te tudsz bűntudat nélkül enni, és elégedetten felállni az asztal mellől? Bízunk abban, hogy igen!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: