baktérium
#Zöldövezet

A háztartásban előforduló kórokozók

2011.05.27.
2 perces olvasási idő

Egy tanulmány szerint a konyhában több kórokozó lehet, mint a fürdőszobában. Olyan helyeken bújnak meg, ahol a legkevésbé számítanak rájuk.

Az általános közhiedelemmel ellentétben, hogy a fürdőszoba a leginkább kórokozó sújtotta terület a lakásban, az új tanulmány a konyhát jelölte meg a legproblémásabb helyiségnek. Valamint a leginkább baktériumokkal zsúfolt háztartási eszköz a konyhai mosogatószivacs, derült ki a felmérés során.

A tanulmány 2 részből tevődik össze, az egyik, hogy felmérjék, a lakosság szerint melyek a lakásokban a legrosszabb egészségügyi helyzetben lévő pontok, a másik hogy konkrétan bemérjék, melyek a valós fertőző gócok.

A vizsgálat során 22 háztartást néztek át alaposan a mikrobiológusok, 30 darab mindennapi eszközt teszteltek le az azokon előforduló baktériumokra, penészre (gombákra) és más kórokozókra, mennyiségüket és fajtájukat tekintve.wc

A vizsgálat megkezdése előtt a felmérést végzők minden egyes háztartásból 1 embert kikérdeztek, hogy válaszoljanak egy sor tesztkérdésre, amiből kiderül, mit gondolnak, hol fordul elő a legtöbb kórokozó a lakáson belül. A legtöbb válaszadó a fogkefét és annak tartóját jelölte meg, holott valójában a mosogatószivacs volt a legrosszabb helyzetben. Összességében a megkérdezettek feltételezései, hogy mi a tiszta és mi nem, azok nem fedték a valóságot.

A valóság pedig elég elrettentő tud lenni. Az egyik kórokozócsoport, ami vizsgáltak a kutatók azok a coliform baktériumok voltak (pl. az E. coli és a Szalmonella is ide tartozik) melyek nem csak arról híresek, hogy komoly és veszélyes ételmérgezést tudnak okozni, hanem jelenlétük komoly szennyezésre (fekália) is utalhat. És ezekből igen komoly mennyiséget mutattak ki a konyhában.

A coliform baktériumok (a lakások 81%-ban kimutatták jelenlétüket) leginkább a nyers hússal és egyéb nyers, mosatlan élelmiszerrel, valamint kézmosás elmulasztása révén kerülnek be a konyhába.

Fürdőszoba vagy konyha?

A felmérés szerint a vizsgált konyhai mosogató eszközök 77%-a adott pozitív eredményt a coliform tesztekre. A vizsgált konyhák közel felében az egész mosogatótálban ki lehetett mutatni ugyanazon baktériumokat, míg a munkalapok, vágódeszkák a harmadik illetve negyedik helyre kerültek (32% és 18%-os pozitív részaránnyal) a fertőzöttség mértékét tekintve.

Miközben a fürdőszobák sokkal tisztábbak voltak az összehasonlítás során, azonban ott is jól jött volna egy alapos sikálás. A fogkefetartók 27% tartalmazott coliformokat nyomokban, míg a csaptelepek 9%-nál voltak kimutathatóak a baktériumok.

A különféle, takarításban, mosogatásnál használt szivacsok összeszedik a baktériumokat a tisztítási műveletek során, azonban ezek fertőtlenítésére már nem szokott sor kerülni. Így fertőzöttek lesznek a következő takarítás alkalmával és csak beszennyezik a munkaterületet. Ráadásul a sok, apró lyukkal ellátott szivacs ideális hely a baktériumok szaporodására.

A fogkefetartók gyakran közel vannak a WC-hez, így az öblítés során a levegőbe került baktériumok könnyen a fogkeféken landolhatnak és gyakran ezek tisztántartása is kérdéses szokott lenni. Elég furcsa, mert a válaszadók első helyen a fogkefetartót jelölték meg, holott az csak a harmadik legfertőzöttebb használati tárgy az egész lakásban.

Különböző gombák/penész és staphylococcus baktériumok 31,7% illetve 6,4% részarányban voltak jelen a vizsgált lakásokban és leginkább az egyes, tisztításra használt szivacsokban voltak megtalálhatóak. Azonban a lakások 60%-ban kimutatták, hogy a penészgombák a különféle távirányítókon, játékokon is előfordulhatnak. A staphylococcusok pedig leginkább a házi kedvencek játékain voltak felfedezhetőek (15%).

A tanulmány lényege az volt, hogy felvilágosítsák az embereket, hogy valójában milyen, egészségügyi szempontból veszélyes kockázati tényezők rejtőznek a lakásokban és nem feltétlenül ott, ahol arra a legtöbben számítanának. Kiemelten fontos, az alapos és rendszeres, higiéniás szempontból is megfelelő takarítás a lakás minden részében.

(N. L.)