Vitaminszótár

#Vitaminszótár

26 db cikk a témában

#vas
2013.04.20.

Vas

A vas segíti az oxigénszállításért felelős vörösvérsejtek képződését, részt vesz a DNS szintézisében, illetve antioxidáns hatású is. Megtalálható a vörös húsokban, a pulykában, a halban, a májban, a babban, a gabonafélékben, a zöld leveles zöldségekben, a tofuban és az osztrigában.

#jód
2013.04.20.

Jód

A jód elsősorban a pajzsmirigy működését javítja: serkenti a pajzsmirigy-hormon termelődését. Sok kutatást nem végeztek még vele. Megtalálható a jódozott sóban, a garnélarákban, a krumpliban és a tehéntejben. Mivel sok ember nem fogyaszt túl sokat ezekből a táplálékokból, ezért hiány léphet fel jódból a szervezetükben, ami golyva kialakulásához, illetve a pajzsmirigy nem megfelelő működéséhez vezethet. Várandós kismamák jódhiánya miatt előfordulhat újszülöttjeik, és csecsemőik kreténizmusa is. A jódhiány nagyon ritka a fejlett országokban, viszont kutatások kimutatták, hogy az amerikaiak például jóval kevesebbet vesznek magukhoz manapság, mint régebben, ezzel növelve a lehetséges betegségek kialakulásának veszélyét.

#mangán
2013.04.20.

Mangán

Segíti a csontok növekedését, a sebgyógyulást, a szénhidrátok, az aminosavak és a koleszterin anyagcseréjét, és antioxidáns hatású is. Megtalálható a mogyorófélékben, a gabonafélékben, a teában, a kávéban, a korpában, a hüvelyes növényekben és az ananászban.

#magnézium
2013.04.20.

Magnézium

Segíti az enzimek, az izom és az idegek működését, szerepet játszik a csontképződési folyamatokban és az energiatermelésben is. Megtalálható a mogyorófélékben, a babban, a korpában, a spenótban, a zöld leveles zöldségekben, a gabonafélékben és a banánban. Számos biológiai folyamatban részt vesz a szervezetünkben, mintegy 300 folyamat kapcsolódik a magnéziumhoz. Szerepet játszik továbbá a sejtmembránok védelmében, a fehérjék és aminosavak lebontásában, illetve az izmok összehúzódásában is.

#réz
2013.04.20.

Réz

Segíti a vörösvérsejtek képződését, felelős a csontok egészségéért, javítja a vas-anyagcserét, segíti az idegrendszer működését, és antioxidáns hatású. Megtalálható a különböző belsőségekben, a meszeshéjúakban, a magvakban, a mogyorófélékben, az osztrigában, a kakaóporban és a gabonafélékben.

#króm
2013.04.20.

Króm

Segít abban, hogy a glükózt a szervezet energiaforrásként hasznosítsa, növeli az inzulin hatékonyságát, segíti a zsírok és a fehérjék anyagcseréjét. Megtalálható a gabonafélékben, a borsóban, a babban, a marhahúsban, a feldolgozott pulykahúsban és a brokkoliban.

#vitamin
2013.04.20.

Kalcium

Segíti a csontképződési folyamatokat és a fogak növekedését, szabályozza a szívdobogást, az izomzat működését, az idegműködést és a véralvadást. Megtalálható az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékekben, a sajtban, a vörösbabban, a spenótban, a brokkoliban, a rebarbarában, a kelkáposztában és a kalcium-tartalú tofuban.

#vitamin
2013.04.20.

H-vitamin (biotin)

Segíti a sejtnövekedést, a zsírsavak előállítását, a zsírok és aminosavak lebontását, a vércukorszint megtartását, és táplálja a körmöket és a hajat. Megtalálható a májban, a húsokban, a korpában, a tojásban, a sajtban, az avokádóban és a kovászos ételekben.

#vitamin
2013.04.20.

K-vitamin

Segíti a véralvadást és a csontok anyagcseréjét. Megtalálható a zöld leveles zöldségekben, az olívaolajban és a szójababolajban. Egyik típusa, a K2-vitamin egyes tanulmányok szerint olyan betegségek kialakulásának megelőzésében segít, amelyek a későbbiekben leukémia kialakulásához vezethetnek.

#vitamin
2013.04.20.

E-vitamin

Antioxidáns hatású, és javítja az immunrendszer működését, megtalálható a búzacsírában, a gabonafélékben, a mogyorófélékben, a zöldségek és a magvak olajaiban, valamint a sötétzöld zöldségekben.

#vitamin
2013.04.20.

D-vitamin (kalciferol)

Segít a csontképzésben és a fogak növekedésében is nagy szerepe van, továbbá erősíti az immunrendszert, és segít egyensúlyban tartani a szervezet ásványianyag-szintjét (kalcium- és foszforszint).